用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如果評估報告話小朋友耍sen
樓主: LeeCC
go

請問如果評估報告話小朋友耍sen [複製鏈接]

我朋友的小孩有ADHD, 就讀津小, 學校話就話包容和有支援呢類學生, 但實在幫助不多, 所以, 朋友最終都要自己比$$出去做好多的治療!

回覆:TKma2010 的帖子

SEN=Special education need, 專注力失調都可以是其中一種,當然其他肢體傷殘、長期重病等都是。

回覆:TKma2010 的帖子

不應問「咩學校」因不能籠統地說,要逐間學校仔細查詢。有些做緊SEN的學校不想高調,因怕招來太多這類學生令老師吃不消。
如:有學校收了一位玻璃骨學生,其實已用不少學校資源和人力,所以也要體諒校方。

醒目開學勳章 王國長老

引用:SEN=Special+education+need,+專注力失調都

原帖由 Radiomama 於 13-08-17 發表
SEN=Special education need, 專注力失調都可以是其中一種,當然其他肢體傷殘、長期重病等都是。

...
對,我assume呢度講既sen係比較普遍的專注力失調,自閉,社交障礙,輕微讀寫等。如果情況特殊,我相信更要小心揀,好多學校都無經驗同資源

Haz-mama 發表於 13-8-17 10:13
我朋友的小孩有ADHD, 就讀津小, 學校話就話包容和有支援呢類學生, 但實在幫助不多, 所以, 朋友最終都要自己 ...
我聽過一個case, 一間頗出名的地區官津,直頭同個父母講冇資源support

sen家長真是要小心選學校, 每人CASE不同.

曾經聽過有家長說, 某地區名津小, 將政府津貼用來放在清貧學生補課上, 反而, SEN學生就好小支援, 到時後悔都無用.

醒目開學勳章 王國長老

引用:sen家長真是要小心選學校,+每人CASE不同.曾

原帖由 pocoyo123 於 13-08-17 發表
sen家長真是要小心選學校, 每人CASE不同.

曾經聽過有家長說, 某地區名津小, 將政府津貼用來放在清貧學生補 ...
地區名校想上位,果d至易出事!(我意思吾想湊sen學生)

回復 Radiomama 的帖子

Thanks for  your reply.

回覆:請問如果評估報告話小朋友耍sen

我仔升小一美孚某英文私小(不想開名免影响),剛做完評估話有過度活躍及缺乏專注力。請問学校會否不于机會請他轉校?

引用:等緊評估想知萬一係需要sen,在小一申請表

原帖由 LeeCC 於 13-08-11 發表
等緊評估

想知萬一係需要sen,在小一申請表填咗,會否影響派位?會否因學校資源,不能抽某些學校?有無學校 ...
要坦白填,是為小朋友好!
如果唔填,入咗,唔包容,冇支援,傷害的只是小朋友。

我估樓主個dilemma 是未能確定是否sen, 如填了但不是又怕影響派位。

其實可直接打去教局小一派位組問清楚好處和壞處,那些主任和學校無直接關係,雖然答案都可能是along official line, 但一定是中肯,如好彩撞到個對sen有經驗(而你又問得有技巧),都可攞到好多料。

LeeCC  我都係想早D了解啫,D官咁答我  發表於 13-8-30 11:14
LeeCC  問咗
叫我有評估報告同入咗自行派位份表有檔案號碼先再打去問喎  發表於 13-8-30 11:11

醒目開學勳章 王國長老

ryanjojo 發表於 13-8-29 19:19
我仔升小一美孚某英文私小(不想開名免影响),剛做完評估話有過度活躍及缺乏專注力。請問学校會否不于机會 ...

真係要了解下, 有D學校, 當你坦白就係惡夢開始 (sorry 現實就係咁)

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 13-8-30 09:56
我估樓主個dilemma 是未能確定是否sen, 如填了但不是又怕影響派位。

其實可直接打去教局小一派位組問清楚 ...

預左係官腔lor
尋日至有家長同我呻, 話慘啦, 個仔返學幾日(小一), 見左學校負責sen個老師, 態度擺明唔合作(唔好問喇, 總之個樣同講既野一聽就知佢都唔想做果種), 仲同家長講明: 細路曳我會鬧爆佢, 家長而家勁頭痕......都要頂硬上啦, 我話以你full time mom既時間精神, chur盡佢lor! 仲可以點

引用:Quote:MrBeast+發表於+13-8-30+09:56+我估

原帖由 Charlotte_mom 於 13-08-30 發表
預左係官腔lor
尋日至有家長同我呻, 話慘啦, 個仔返學幾日(小一), 見左學校負責sen個老師, 態度 ...
小朋友好慘!父母要想定轉校!
曳的定義人人不同,會唔會問多兩問老師,答慢啲,唔答佢,都俾人鬧爆呢?!
Sen的小朋友好多好叻,老師冇心教,幫佢取長補短,是害咗佢囉!

醒目開學勳章 王國長老

baubaulee 發表於 13-8-30 11:22
小朋友好慘!父母要想定轉校!
曳的定義人人不同,會唔會問多兩問老師,答慢啲,唔答佢,都俾人鬧爆呢?!
Sen ...
exactly, 佢地唔係學唔到, 不過真係要花多心機時間黎提高學習興趣, 咁講真收左個學生返黎, 一係就佢走, 一係就教足6年既姐, 如果老師無心機, 小朋友更無心機更pair, 家長跟進都無用, 只係惡性循環
另一朋友個女, 聽力有問題, 有晒醫生信要求坐前面, 有次掉位, 小朋友返屋企話掉左去最後, 家長咪問老師係咪有咩原因呀(事實係睇下佢係咪唔記得), 老師答, 無呀, 唸住試下睇下點之嘛, 你話激唔激死

其實真架, SEN 如過度活躍個D, 如果要教到佢坐定真係冇可能(除左食藥), 只可以在他可以合作的範圍內改進, 靠學校真的好難,

我仔有發展遲緩,讀左兩年k1,今年讀k2進步左好多,而家只係認讀方面未跟得上,應該揀邊種小學?

引用:我仔有發展遲緩,讀左兩年k1,今年讀k2進步

原帖由 taylortse 於 13-11-17 發表
我仔有發展遲緩,讀左兩年k1,今年讀k2進步左好多,而家只係認讀方面未跟得上,應該揀邊種小學? ...
記得之前聽 Ian Tsang 私校講座時提到私校因資源問題,未必能配合小朋友一些特殊需要,或者你可在這方面研究一下。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請問如果評估報告話小朋友耍sen

都係果句,有政府funding吾等於有心做,無政府funding又吾等於學校吾肯俾。而管理層追求咩選直接影響教職員管理手法(例如專項培訓,校長吾批fund吾批假,老師點去上?呢d同政府有無sen學生津貼根本無關)。之前我寫過一篇給SEN家長,呢度我吾重覆了。

回復 taylortse 的帖子

如只delayed, 咁你覺得和同年級的差別有多少? 因為大了一年,有可能差不多,如家庭有足夠support, 只要不是教快\超前的課程,或者問題不大。
‹ 上一主題|下一主題