用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不能成功培養仔女閱讀習慣, 小朋友講明不愛睇書 ...
樓主: bk_mommy
go

不能成功培養仔女閱讀習慣, 小朋友講明不愛睇書 [複製鏈接]

我都鍾意睇書,不過我鍾意睇愛情小說,阿仔阿女不算鍾意睇書。

唔睇書可以聽audio book.  書的內容才重要,不要介意吸收內容的形式。

piagetmum1 發表於 13-7-25 12:51
唔睇書可以聽audio book.  書的內容才重要,不要介意吸收內容的形式。

她就是類似偏向這個方向。

pangpangchak 發表於 13-7-25 02:01
本人覺得讀書這個興趣是天生的。有些孩子本身理解力強記憶力好,拿起本書令他覺得得心應手,很有成功感,便 ...會當閱讀是興趣。相反,理解力低的,拿起書本只覺一頭霧水,叫他怎有興趣再看下去? 的確是有閱讀興趣是學業成功的三份一。

如果說是天生, 咪吾洗故意培養囉,

我見多家長都會很用心培養小朋友看書習慣。

bk_mommy 發表於 13-7-22 13:39
佢有好多活動, 都幾忙的, 家下唯有學校要交讀書報告時先迫到佢睇。
...

你用「迫」呢個字,即係你都認為係苦差啦,要有閱讀習慣先要愛閱讀。我覺得BB時有親子閱讀可以較易成功培養到興趣,因為BB會把書本聯想到在媽媽懷內聽書的愉快時光,見到書條件反射就是感覺到快樂。

你女已中二,當然唔可以就咁塞本書佢叫佢睇就培養到興趣啦,具體點搞,我都唔知,可能找個書蟲做男友會有效得多

現今那有家長不第一時間 培養子女看書。只不過不是每對父母都能生出一個,分析力記憶力高的孩子。

醒目開學勳章 王國長老

pangpangchak 發表於 13-7-25 19:07
現今那有家長不第一時間 培養子女看書。只不過不是每對父母都能生出一個,分析力記憶力高的孩子。 ...

當然唔係, 好多人自己都唔鐘意睇書, 要硬陪小朋友睇書, 真係苦差, 捱唔得耐

fion6406 發表於 13-7-25 16:02
你用「迫」呢個字,即係你都認為係苦差啦,要有閱讀習慣先要愛閱讀。我覺得BB時有親子閱讀可以較易成功培 ...養到興趣,因為BB會把書本聯想到在媽媽懷內聽書的愉快時光,見到書條件反射就是感覺到快樂。

你女已中二,當然唔可以就咁塞本書佢叫佢睇就培養到興趣啦,具體點搞,我都唔知,可能找個書蟲做男友會有效得多

用「迫」呢個字,吾等於係苦差, 只係吾係自發性去做  not  initiative

同埋我無講女係中二啊

兼且千祈吾好咁早拍拖, 我情願佢吾睇書

我已錯過左黃金時機, 你地分享多啲, 希望其他 MOMMY 借鏡一下

fion6406  Sorry!唔知點解我以為你女升中二,老花  發表於 13-7-26 14:00

Charlotte_mom 發表於 13-7-25 20:41
當然唔係, 好多人自己都唔鐘意睇書, 要硬陪小朋友睇書, 真係苦差, 捱唔得耐 ...

你話 MOMMY 定小朋友?

我吾鍾意睇小說 (紅樓夢同金鏞除外, 讀書時有睇)
但係 E+ 睇其他又要用腦, 放左工都要休息下

pangpangchak 發表於 13-7-25 19:07
現今那有家長不第一時間 培養子女看書。只不過不是每對父母都能生出一個,分析力記憶力高的孩子。 ...

我就見到這情形好普遍, 所以想問下有無 MOMMY 無積極咁做

引用:Quote:fishchow+發表於+13-7-22+08:23+有好

原帖由 bk_mommy 於 13-07-22 發表
佢會鍾意睇戲, 但一定吾會因為套戲而對本書有興趣。
好似有次睇,我會同佢討論法國大革命、窮富兩極丶妓女等現象,引起佢興趣先。

樓主不如先問一問自己,你希望小朋友有睇書的習慣的目的是甚麼?若是為了成績,為了日後的文憑試,不如放棄好了。

興趣的睇書跟學習的睇書在中學階段漸漸會出現變化。興趣的睇書會令人越睇越投入,甚至成癮。一但成癮就容易脫離現實或以此來逃避現實,縱情交錯於時空之間。同時,這種睇書模式每每受制於書的內容,未必種種書都有幫助。相反學習的睇書一般都會較沉悶,好難提高閱讀的興趣,而且還要記、還要諗,好難跟興趣和習慣相提。

睇得多書當然係好,之所謂「熟讀唐詩三百首,不會吟詩也會偷」,但要用威迫利誘的方法去幫助小朋友養成睇書的習慣,我寧願花多點精神跟小朋友編排好一個勤有功、戲有益的時間表,養成一個良好的讀書習慣比養成一個睇書的習慣更重要,取其長而補其短。試問天底之下,誰不愛戲?
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-7-26 00:41
樓主不如先問一問自己,你希望小朋友有睇書的習慣的目的是甚麼?若是為了成績,為了日後的文憑試,不如放棄 ...好了。

興趣的睇書跟學習的睇書在中學階段漸漸會出現變化。興趣的睇書會令人越睇越投入,甚至成癮。一但成癮就容易脫離現實或以此來逃避現實,縱情交錯於時空之間。同時,這種睇書模式每每受制於書的內容,未必種種書都有幫助。相反學習的睇書一般都會較沉悶,好難提高閱讀的興趣,而且還要記、還要諗,好難跟興趣和習慣相提。

睇得多書當然係好,之所謂「熟讀唐詩三百首,不會吟詩也會偷」,但要用威迫利誘的方法去幫助小朋友養成睇書的習慣,我寧願花多點精神跟小朋友編排好一個勤有功、戲有益的時間表,養成一個良好的讀書習慣比養成一個睇書的習慣更重要,取其長而補其短。試問天底之下,誰不愛戲?

多謝你呀, 很有見地!

"養成一個良好的讀書習慣比養成一個睇書的習慣更重要,取其長而補其短。試問天底之下,誰不愛戲?"

因為眼見好多小學 (直資為甚) 日益重視閱讀報告, 小一學生一個六歲小人兒都要交很多閱讀報告(當然要家長幫忙借很多圖書及協助完成報告)

教育署早幾年又大力鼓吹"每日一篇"..., 老師學生們大家都要趕網上交數....
(老實講, 果堆文章可讀性不高, 點解要迫細佬仔睇)

家長們對從小就培養閱讀興趣一向都推崇有加....

當社會一窩峰去做一件事時, 家長更加要自己仔細思量。

歡迎各家長一齊分享,集思廣益。

fishchow 發表於 13-7-26 00:15
好似有次睇,我會同佢討論法國大革命、窮富兩極丶妓女等現象,引起佢興趣先。

...

睇邊套戲呀?

little_yolky  孤星淚?  發表於 13-7-26 13:35

沒有天生這一回事!我家除咗塵, 最多就係書了, 所以小朋友從小就看書。

他們不需要理解力, 因為小朋友的書很漂亮, 她們會一直揭書看圖畫(當然係講緊一歲前)。
然後大少少, 就同佢哋講故仔, 瞓覺之前講, 佢哋非常鐘意, 唔係鐘意聽故仔, 係鐘意爸爸媽媽陪住佢哋0既心情。
再大少少, 識多少少字, 就同佢哋睇青田、小小紅蘋果, 一邊開始教佢哋認下字。
到K3-P1(有啲小朋友叻啲, 早啲), 就可以自己睇書了, 就可以買紅蘋果自己睇了。

小朋友好搞笑, 見你開心佢哋就開心的。妹妹前兩日, 攞咗一本書仔(一頁一句果種)讀俾我聽, 我好開心讚咗佢兩句, 佢又好鬼開心咁行開咗繼續睇另一本。

至於英文......我就唔識教了。

回覆:bk_mommy 的帖子

悲慘世界 Le Miserable

little_yolky 發表於 13-7-26 13:44
沒有天生這一回事!我家除咗塵, 最多就係書了, 所以小朋友從小就看書。

他們不需要理解力, 因為小朋友的書 ...很漂亮, 她們會一直揭書看圖畫(當然係講緊一歲前)。
然後大少少, 就同佢哋講故仔, 瞓覺之前講, 佢哋非常鐘意, 唔係鐘意聽故仔, 係鐘意爸爸媽媽陪住佢哋0既心情。
再大少少, 識多少少字, 就同佢哋睇青田、小小紅蘋果, 一邊開始教佢哋認下字。
到K3-P1(有啲小朋友叻啲, 早啲), 就可以自己睇書了, 就可以買紅蘋果自己睇了。

小朋友好搞笑, 見你開心佢哋就開心的。妹妹前兩日, 攞咗一本書仔(一頁一句果種)讀俾我聽, 我好開心讚咗佢兩句, 佢又好鬼開心咁行開咗繼續睇另一本。

至於英文......我就唔識教了。

Geniuses are made not born

fishchow 發表於 13-7-26 14:21
悲慘世界 Le Miserable

我最深印象反而係入左黑店果間旅館場歌舞, 成場歌舞黑色幽默, 流暢。

同埋對壞夫婦既女兒, 表現亦出色, 內心成長,
如何由壞習慣,虛榮, 妒忌心轉折地尋回內在的真我。

好奇一問, 有沒有人認識身邊同學仔不喜歡閱讀但中,英文科成績依然很好.

bigfoothk  一定有,佢卓號是"海綿'老師幫佢改的花名,因..  發表於 13-7-26 21:31

‹ 上一主題|下一主題