用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 童理講清楚 - 起跑定人生
樓主: swmami
go

童理講清楚 - 起跑定人生 [複製鏈接]

Tommy 發表於 13-7-1 12:20
我非常討厭「贏在起跑線」這句說話!好唔明白點解新一代的爸爸媽媽經常把它掛在口邊,並趨之若騖。

以下是另一網友家長分享的今年一名小(小一) 的疑似叩門試題內容,不知誰才是「贏在起跑線」的推手?究竟是考K3生還是準小二生呢?
//中文
閱讀理解
看圖作句
量詞
重組句子

英文
閱讀理解
Pronoun 即her,his,it等
Preposition 即at,on,in等
Question word 即who,why

數學
連加法,如35+8+27
雙位減法,如49-38
看圖比較多少
?- 34 = 73,?等於多少
?+ 48 = 85,?等於多少
*+*+*=18,求*等於什麼
18由多少組二組成
四圖中請圈出沒曲線的圖
三個硬幣10,5,2=多少元
三個硬幣5,2,1=多少角
文字描述,解答日歷問題//

四隻貓  呢間d叩門卷一向係全港最深的. 佢既好處係任何人都可以報名叩門的.  發表於 13-7-3 11:32

回復 serinac 的帖子

我成日覺得個記得呢啲題目嘅係天才。

引用:Quote:Tommy+發表於+13-7-1+12:20+我非常討

原帖由 serinac 於 13-07-03 發表
以下是另一網友家長分享的今年一名小的疑似叩門試題內容,不知誰才是「贏在起跑線」的推手?究竟是考K3生還 ...
派位已經控制唔到收咩學生,扣門位,名校一定擇最學術 top 的。如果家長願玩這遊戲,把學術愈推愈前,又有不少孩子做到那些題目,學校明年只好出深D,vicious cycle. 愈來愈多家庭陷於瘋狂。

打破這 cycle,不是學校,要由家長做起,學節目中的兩個家庭,有智慧有勇氣打破,還做講座,Salute to you.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

judy 發表於 13-7-3 09:25
回復 serinac 的帖子

我成日覺得個記得呢啲題目嘅係天才。
Judy, 你都識講「記得」起。這些是有得操的,不一定是神童,可以是虎媽。

judy  有啲嘢係識先記到。邊個角度睇都係天才  發表於 13-7-3 10:19
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

引用:Quote:Tommy+發表於+13-7-1+12:20+我非常討

簽名被屏蔽

話是話,份卷俾我幾隻小一下學期做都覺深。

ANChan59 發表於 13-7-2 09:12
家長是否有智慧,又是見人見智。

大部份家長,包括我都希望自行搞掂,但沒有世襲分根本好難好難。迫住報直私或稍后扣官津小。僧多粥少,超額10倍,屢見不鮮。關心則亂,乜證書都搶住報,我認為慌不擇路!如果有更好安排,才會改變!
其實我想請問一下:
多人報的名官津小學 vs 開唔夠班官津小學分別真系甘大嗎?????
直私或名官津小學就可以增加入讀band1中學或名官津中學的機會嗎?????

醒目開學勳章

回覆:judy 的帖子

簽名被屏蔽

回復 shadeslayer 的帖子

一面是現實,另一面是心魔, 自己常在當中徘徊,真係當局者迷。mouth:" />

Thanks for this link.

On the one hand, the Yuen's and Fong's families are very generous to share what they experience. On the other hand, one must not ignore that it is very likely, though it is just my conjecture, that the interviewed kids probably cannot go to the schools where they are studying if they did not receive those training-like sessions. The schools are very popular among parents' lists of choices.

天瑜 發表於 13-7-3 09:54
其實該校自行及統一入來的準小一生是很大可能不懂做哪份卷的。
老實講,份卷是給資優兒童考的。同屆的小一 ...

同意,該份卷是給資優兒童考的,學校目的是要挑資優生。但凡人家長卻為給凡人子女「最好」,拼命地「施肥澆水」,希望苗兒快人一步,快高長大....... 結果可能像磨麥的騾子一樣,給農夫的葫蘿蔔騙了,到累死一刻也嚐不到一口葫蘿蔔。

天瑜  平常心面對就可以喇!  發表於 13-7-4 09:04
天瑜  因為有一條龍優勢的關係,準小一家長方面,除非小女有更理想學校取録,叩門位真係好小。

就算有資優生表現很好,她們都分分鐘要等到八月尾九月頭才被通知有位。   發表於 13-7-4 09:04

shadeslayer 發表於 13-7-3 09:31
打破這 cycle,不是學校,要由家長做起,學節目中的兩個家庭,有智慧有勇氣打破,還做講座,Salute to you.
有智慧有勇氣之餘, 仲要負擔一定既學費.
大家留意一下節目中兩個家庭中孩子的小學, 一間是啟思, 一間是CKY.

torunpoland 發表於 13-7-3 10:50
one must not ignore that it is very likely, though it is just my conjecture, that the interviewed kids probably cannot go to the schools where they are studying if they did not receive those training-like sessions. The schools are very popular among parents' lists of choices.

係, 果兩間學校近年都唔易考入... 也許要考入左先可以高呼"覺今是而昨非"?

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-7-3+09:31+打

原帖由 四隻貓 於 13-07-03 發表
有智慧有勇氣之餘, 仲要負擔一定既學費.
大家留意一下節目中兩個家庭中孩子的小學, 一間是啟思,  ...

大女入啟思時是七年前,沒有現在離譜吧。而且啟思和 CKY 也是活動愉快學校,收生不會和津校收扣門生咁變態嗎?

就算入唔到啟思入唔到 CKY 咁點?是否要谷壞孩子才停?Wendy 說,當她看見孩子哭訴,仍沒感覺,鐵石心腸,她便知出了問題。入名校,大不過孩子身心健康,親子關係。
Again salute to both mums in the program.  值得家長學習。

shadeslayer 發表於 13-7-3 11:54
大女入啟思時是七年前,沒有現在離譜吧。而且啟思和 CKY 也是活動愉快學校,收生不會和津校收扣門生咁變態 ...

啟思我女無考所以唔清楚考咩.CKY 面試都要考卷, 當然無上面份叩門卷0甘深, 都係考下加數, 中英文認字, 另外考下小朋友聽中英文指令既能力, 合唔合群, 同埋小朋友閱讀能力( 要小朋友自己朗讀一本中文書同一本英文書).

我都好尊敬兩個家庭既父母"覺今是而昨非"既勇氣同智慧.
只不過想講, 有些家庭唔係無勇氣同智慧, 而係無得揀唯有頂硬上. 身不由己...

serinac  同意,係無得揀唯有頂硬上。  發表於 13-7-3 14:49

回覆:samuel89 的帖子

多人報的名官津小學 vs 開唔夠班官津小學分別真系甘大嗎?????  
(我所見是有明顯分別。校風、老師的經驗及穩定性、教學方法及使命、升中的情況等等。開唔夠班及等殺校已反映學校問題及質素!)

讀直私或名官津小學就可以增加入讀band1中學或名官津中學的機會嗎?????
(一間較佳的名官津小,第一級別學生比率可能有50-85%,  跟普通小學的33%明顯有距離,較弱的小學會低於20%以下。直私不少有一條龍,直升機會高好多,當然學校成績是否頂尖亦都重要。)

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+13-7-3+12:18+編輯+

原帖由 四隻貓 於 13-07-03 發表
咁 CKY 考的合理好多。呀女多年前考 coed 失敗,記得考的也只是看書,玩記憶遊戲,等。coed 夠多人考,做乜津校扣門考的題目咁變態。津校有教無類的精神早已不存在。

唔係官津不準考筆試咩?點解扣門位可以筆試?

純粹討論,我學得父母無甚麼迫不得意,沒甚麼無選擇。孩子不是資優,谷到爆也難考到。只要接受孩子不讀名津校便可。孩子重要定讀名校重要。孩子失去童年,身心受傷害,名校畢業又點。

有沒有留意,節目說,孩子少了補習,成績反而高了。

引用:多人報的名官津小學+vs+開唔夠班官津小學分

原帖由 ANChan59 於 13-07-03 發表
(我所見是有明顯分別。校風、老師的經驗及 ...
重有,北區 B1 唔等如中西區 B1.

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-07-03+發表多

原帖由 shadeslayer 於 13-07-03 發表
重有,北區 B1 唔等如中西區 B1.
同意,分區及全港第一組別,是有大不同

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

shadeslayer 發表於 13-7-3 13:23
咁 CKY 考的合理好多。呀女多年前考 coed 失敗,記得考的也只是看書,玩記憶遊戲,等。coed 夠多人考,做乜 ...

我都欣賞co edu 既面試方式, 好全面, 壓力不大.仲係免費申請的.

個個父母都係希望搵間好既學校俾仔女, 傳統名校成績好校風好, 自然大家都傾慕. 不過唔係每一個小朋友都適合讀, 家長真係要睇清楚自己小朋友既特質同需要而去選校. 身處洪流之中, 要時刻保持清醒真係唔容易.

順便分享同系列另一集 講一位資優+亞氏保加的孩子由之前的學校轉到現在愛心學校的改變,
孩子適合不適合果間學校, 比名校不名校更為重要.

http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/childrenissues&d=2013-05-12&p=5870&e=217325&m=episode

swmami    發表於 13-7-7 01:25
‹ 上一主題|下一主題