用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日參加了一個繪畫比賽,令我對選小一哩個大project充 ...
樓主: HappiMom
go

今日參加了一個繪畫比賽,令我對選小一哩個大project充滿反 [複製鏈接]

我上年參加過圍棋比賽的經歷一樣. suppose 只是小朋友入內對賽, 但因為於商場舉行, open area, 父母其實可站於旁邊觀戰. 於是乎..怪獸家長出動了. 我眼見一個爸爸在旁邊"指導"自己個小朋友如何作賽, 甚至幫個仔舉手舉報對家小朋友行兩子. 其實開賽前, 個棋院主席已經提在場小朋友應自己懂觀察對方行為自己舉手. 你比得個小朋友比賽, 都係想佢學懂競爭增加實力, 父母事事代行, 反而會阻礙了個小朋友進步. 最後那個小朋友頭6名, 那又如何. 個獎是他爸爸的.
說回我個仔, 東張西望極不專心, 我同佢爸爸睇住對方多次連下兩子. 結果我個仔當然輸了, 大喊. 我話佢, 你自己唔專心睇唔到對方出貓, 與人何尤?

Gloriasogashiwa  小兒上年帶病參加, 輸了。  發表於 13-1-25 12:40
HappiMom  完全讚成你藉這個比賽教導孩子!  發表於 13-1-22 22:32

回復 hadwinboy 的帖子

我覺得哩種家長既價值觀真係令人側目!

回復 HappiMom 的帖子

Don't be angry. 眼光睇遠啲。啲父母噤鐘意幫就由佢哋啦,由佢哋贏著場比賽。但在人生路上定是那些冇父母幫的贏。

HappiMom  我老公都係咁講!  發表於 13-1-22 22:30

我比較吾抵得頸,如果果個爸爸和我小朋友對賽做d咁既事,一定鬧爆佢。

Parisienne 發表於 13-1-21 23:05
我唔鼓勵幼兒學畫畫。
幼兒期間,畫畫幾乎係唯一一樣唔需要學嘅嘢!人人都希望阿仔畫果樣似果樣,但點解唔 ...
其實畫畫又唔止訓練小朋友"創意"呢一點既,仲有專注力,觀察力,欣賞力。。。只係依家有好多家長太急功近利,往往急於睇個"成果",有d畫室(唔止係畫室)為左迎合家長,變質了!
可能有d小朋友藝術天份較高,又好想象力。。。不過好似我囝囝咁,對住張白紙,真的無從入手! 我地做讀書報告,叫佢畫書內喜歡既人物或圖畫,佢真係哭喪著臉架! 我想幫佢報畫班,但實在揀唔落手。。。

回覆:今日參加了一個繪畫比賽,令我對選小一哩個大project充滿反

咁我好贊成小朋友學畫畫喎,我自己細個都有畫。除左可以練手碗同專注力外,亦可以教佢用唔同嘅形狀,去分拆一個物件(例如:巴士=長方型+圓形車碌),透過老師教導,佢畫得多,先可以靠自己已知嘅野再相象。至於抄畫,我都唔贊成呀,所以我會報唔同嘅畫室,等多d老師inspire佢,因為相信每位老師就算畫同一樣野,都有唔同教法。

回覆:今日參加了一個繪畫比賽,令我對選小一哩個大project充滿反

至於參加比賽,其實睇你著眼點係邊,我都會幫小朋友報,主要係免費/慈善果d,有時明知有d係分豬肉,但小朋友得到鼓勵而增加信心,都係好事呀(^^)不過我唔肯定呢d比賽究竟考小一睇唔睇,我覺得主要都係睇面試表現。

evacalbee   我都唔覺同考小學有咩關係, 主要係比佢去玩下, 佢好開心 :)  發表於 13-1-23 08:10

回覆:HappiMom 的帖子

I did not see the parent draw for her/his child.  most of them are just give some hints n direction to their child.

回復 train 的帖子

係, 我屋企附近有兩位阿媽, 各有一名囡囡, 一位高中女仔, 一位出嚟工作女仔。每朝七點幾, 兩位阿媽就會準時响小巴站排隊, 然後一直排, 排到各自阿囡來到, 可以馬上上車。

工作女仔阿媽仲絕, 有次落雨, 因阿囡嚟到時小巴未到, 所以一齊等, 就幫阿囡擔遮。

我馬上同阿囡講(5歲), 你以後返工返學, 我一定唔會同你一早起身排隊的, 怕遲到, 自己早啲起身出門口。

HappiMom  咁絶,唔係麻!  發表於 13-1-28 21:05

回復 helenli 的帖子

呈分視藝作品家長也會出手。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120623/16452810

蘋果日報
飛常 Play group:九流繪畫班

畢加索畫展熱鬧了一個多月,門票場場售罄。但「大收旺場」其實是對藝術品的大大不敬,在趁墟之中無人能用心去感受畫筆與顏色的力量。前天早上,帶囡囡去認識大師,結果又是落荒而逃,離開時還真的對畢加索心存一絲歉意。

雖然未能一一欣賞各展品,但展館外的一個角落,倒令我留步。那角落放了一張枱、六張凳和一個壁報板,一些鉛筆和白紙。很多小朋友即興畫畫,壁報板上貼滿了他們的畫作和麥兜式的讚美句子。小朋友的畫,向來都是天馬行空,與畢加索的作品一樣難明。當中有一幅頗特別,是一位小朋友抄繪畢加索《坐着的女孩》。

那幅畫「臨」得不錯,但我還是更喜歡小朋友那些塗鴉、毫無邏輯可言的原創性。這令我想起了坊間許多的繪畫班。

繪畫,是大部份小朋友都會上的興趣班,目的是用顏色來刺激創意。然而,一位擅長於水墨畫的朋友說過,他不會將孩子送進畫班;我認識的美術老師也說,坊間一些九流繪畫班,其實在扼殺孩子的創意。

因為,那些繪畫班的導師會請小朋友按某圖畫依樣畫葫蘆。甚至,會預先擬定好圖畫的結構,如左上角應畫一個太陽,右下角宜有一棵樹等。這種教畫法,好處是小朋友能在短時間內,「畫」出一幅似模似樣的作品;最重要的是,畫班導師能藉此向小朋友的父母交代,留住顧客。

但急於求成,壞處是導師過早地將太多限制、單一審美觀套入小朋友的想像世界。即使將來孩子的繪畫技巧高超,或者他能成為臨摹高手,或者他能規規矩矩的游走於畫紙上,但他一定很難自成一派。

畫紙是沒有框框的世界,天不必是藍色、頭髮不必是黑的。別讓九流畫班騙去金錢、奪走創意。

作者蘇菲,有小型飛機師牌的媽媽,拒做直升機家長,讓孩子翱翔。

HappiMom  Good sharing indeed!  發表於 13-1-28 21:06
HappiMom  Good sharing indeed!  發表於 13-1-28 21:06
‹ 上一主題|下一主題