用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果小朋友是邊緣人, 自行點揀好? B1 or B2 ??? ...
樓主: gagamama20
go

如果小朋友是邊緣人, 自行點揀好? B1 or B2 ??? [複製鏈接]

almondlatte 發表於 12-12-7 20:03
邊緣人真係要更加小心去揀。上年我個仔有個同學係邊緣人,band 1, band 2 擇界,最終派左去band3。果位同學到依家都唔開心,成日係fb度呻,見到都心 up. ...

今屆(2012/13)的小六邊緣人更加要小心,上年不幸派錯校還可以叩門,但今屆可能沒有這支歌唱了。

安格斯媽媽  自行入唔到,叩門更唔洗諗,叩門位一間學校幾百人只有幾個位  發表於 12-12-10 13:20

引用:邊緣人真係要更加小心去揀。上年我個仔有個

原帖由 almondlatte 於 12-12-07 發表
邊緣人真係要更加小心去揀。上年我個仔有個同學係邊緣人,band 1, band 2 擇界,最終派左去band3。果位同學 ...
可能佢其實係band 2,但揀晒band 1學校,咁咪……………

gagamama20  agree~  發表於 12-12-8 17:54

引用:我聽完你地咁講,真係好應該搵間1C既女校試

原帖由 wwyee 於 12-12-07 發表
我聽完你地咁講,真係好應該搵間1C既女校試下,第二搵間就較好唔太差既男女校,咁樣可以解決到我既煩惱。
...
所以舊年我個囡嘅班主任話自行可以揀高1線,即係 band 2 頭可以試 band 1 尾,但最重要嘅就係揀間入咗都唔會後悔嘅

gagamama20  真係要更加小心D揀   發表於 12-12-8 17:58

我仔上年都是邊緣人,預備了一間b1c及一間b2取成績表後交form,但被老師改晒,自行要進取先揀適合程度b1c校,又被免同校競爭,若兩間都喜歡可遞兩間,不是一間便可

安格斯媽媽 發表於 12-12-9 01:23
我仔上年都是邊緣人,預備了一間b1c及一間b2取成績表後交form,但被老師改晒,自行要進取先揀適合程度b1c校 ...

結果如何?在自行取錄?還是大抽獎入?

非常順利,我上年是在觀塘網,老師建議我選兩所將軍澳b1校,他第三次呈分還在b1,入了自行及統一的第一自願,沒有龍年效應在身上,但學校無可能在自行選他的,參與自他經驗已而。
因為他校內成績一般平均分八十頭,操行B-,沒有讓外活動表演,平分不會高,但小朋友好盡力,面試時還自覺同組優勝,這所校是我之前不敢選的,因為他有自己聯繫小學,我區名校,但統一只留八個位也比他抽入,可能老師當時都計到全校只有兩個b1生住將軍澳,但最後只有他選將軍澳,另一個都入了觀塘網校現在還可步行回校,程度適合他,若留觀塘可能未必入到心儀

gagamama20  非常好運  發表於 12-12-9 16:54

最重要第三次呈分努力,不要跌出b 1,抽獎才有把握

自行心儀,啱程度,看高一線便可,試問幾百人爭三十四十個位機會有多大,給孩子面試經驗吧!除非各方面很出色才有把握,但統一一定要認真,以免真是b 2,選錯會入b 3

自行不是太難揀,統一才最難, 唔確實自己屬B1 or B2而填錯, 咁就慘喇!!!  

lawlijean 發表於 12-12-10 17:15
分享下, 我個仔舊年都係邊緣人,自行時根本無理會自己banding, 老師話即管進取D去試一D自己心儀嘅學校;到大 ...
策策略相同work 嫁,你入邊边間?

lawlijean  沙呂  發表於 12-12-12 22:27

BSCYL

請問如陳瑞祺配何官好, 定係丘佐榮搭何官好?

BSCYL  兩個選擇都可以, 視乎個人喜好  發表於 12-12-12 12:59
‹ 上一主題|下一主題