用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 IN左第一間已自知無癮 =.= 入黎呻下啦
樓主: cat8141210
go

IN左第一間已自知無癮 =.= 入黎呻下啦   [複製鏈接]

回復 cat8141210 的帖子

我哋呢個星期六先第一個 interview. 未去我都估計到我囡嘅情況同你嗰個應差唔多,因為平時D人同佢講嘢都係咁。我都好沮喪。有時又諗,究竟我係咪要佢做埋咁多呢D嘢。唉!

littleape0129 發表於 12-10-29 14:22

我哋呢個星期六先第一個 interview. 未去我都估計到我囡嘅情況同你嗰個應差唔多, ...
算啦...
你個女有冇PN讀緊?
有就問定學校升K1 D野啦...
其實好多時唔得反而係好事,
第一自己唔洗煩,
第二小朋友唔洗再去第二間新校再適應,
咁樣阿Q精神大家都會開心D...
好多時都比人話我做埋D多餘野...
唔做又驚第時小朋友會怨我冇好好咁同佢爭取,
好似我阿媽成日都話我...
你細個我唔係冇同你爭取架,
係你自己唔爭氣之嗎,咁囉~

有讀緊 pn, 所以就算冇學校收都可以直升k1。但我沮喪係因為我囡超怕羞,如果佢有問有答,人哋唔收我都 ok,但佢係成日縮喺我後面嗰度心up, 都唔知佢驚 mud?

kufubaby  我又覺得好多人話咩都答曬識曬但唔收o個d心up d, 真係唔知衰咩! 所以表現唔好而唔收反而係意料中事, 收左就好似中左mark sixs, 意外收穫.  發表於 12-10-31 13:57

littleape0129 發表於 12-10-29 14:37

有讀緊 pn, 所以就算冇學校收都可以直升k1。但我沮喪係因為我囡超怕羞,如果佢有 ...
係呀係呀!!!!
同你個女一樣呀,
真係好心UP...
明明平日人地問佢我係邊個都仲會大大聲講...
果日佢問都唔應...
真係灰左,
唔收就預左,
但唔會咁差囉個表現=.=

回覆:bearwhat 的帖子

好讚同,我囡做足八九成都唔收

ashleycece 發表於 12-10-29 14:42
好讚同,我囡做足八九成都唔收
下...
做到8-9成都唔收...?
你個女考邊間?

so far阿女in左一間, 公公同佢去, 話唔係好肯出聲, 答d 唔答d 咁, 其實真係幾擔心, 雖然未知結果, 但我覺得而家d interview 太公式化, 唔係真係以學生為本~
點解一定要玩"果幾件玩具", "問果幾條問題" o黎judge 一個小朋友 ?
仲有d 唔甘心, 平時教阿女都係以生活常識, 禮貌為主, 自問做得唔錯, 起碼佢而家都已經識睇識講好多英文字, olympics, discovery 之類都係通過平日生活上o既見聞o黎教佢, 睇ort o既書我地睇stage 4. 我用英文讀佢都明左大半, 中文字同日文50音佢都認到d
但好多時學校千篇一律用一把尺去量度所有人, 而且interview有時根本係做戲, 做到要求同收生與否冇直接關係, 我有時寧願學校睇左application form 覺得唔會收o既話唔好叫我interview

回覆:cat8141210 的帖子

只係考宣道茵X,已經唔係KV果d,但連下午offer 都無,有少少心up,咁細個小朋友,唔知要點先收??

其實唔使咁擔心, 個個細路都係咁,

我聽荃浸個校長講,其實係睇家長多過睇學生. 咁細學睇個學生睇到D乜.

唔使驚啦. 我聽講有D完全無出聲都收左,反而有晒反應都唔收. 所以做左父母要做的就算喇. 問心無愧. 唔好諗咁多.

你唔係唔比個細路去考, 係佢考唔到. 第時大個都無得話番你. 最終佢條路都係佢自己行.  我唔要求佢做到乜,. 只在我可做的範圍內做左最好的,已經好夠.自己無後悔就夠了.

回復 shevachevy 的帖子

路過塔嘴:去面試會否父母陪同好啲呢?就算小孩面試效果一樣,相信大部份學校都想知道家長投放多少時間俾小朋友.
另外想知道怎様是"以學生為本"的面試?

kufubaby  但好多都係只俾一個家長入去, 因地方有限. 你睇下學校給你的面試信啦, 她多時上面有講. 有d重會叫你唔好太早去,最多15min前,因為學校唔想堆積太多人  發表於 12-10-31 14:00

我個女系8月中女,in 佐3間啦,去到她對擺系台既玩具都不感興趣,反而想去拿課室裏的其它玩具玩,見TT時,她想玩課室一角擺的放大境,石頭玩,我不被佢玩,她就大哭,還哭住走過問老師,話老師我要玩啊,老師話唔可以喔,好彩後來佢到收到聲,可以見埋第二PART,不過我想應該都没咩機會啦。

引用:Quote:肥win+發表於+12-10-29+13:10+in+聖

原帖由 cat8141210 於 12-10-29 發表
係呀,
激死我,
都唔知可以點,
平常心啦!我囡囡被人搶玩具時老師睇唔到,到佢走去攞返就断正俾老師話!所以有D嘢整定,可能我地囡囡都同依間學校冇缘.

能力範圍內做到更係想俾好d小朋友啦, 名校學術風氣較好, 家長質素亦高些. 眼見屋企樓下新移民的小朋友和家長, 我確實唔想囡囡同他們做同學, 你話我歧視他們都係咁話啦. 朋輩間影響好重要架.

shevachevy 發表於 12-10-29 14:53
so far阿女in左一間, 公公同佢去, 話唔係好肯出聲, 答d 唔答d 咁, 其實真係幾擔心, 雖然未知結果, 但我覺得 ...
SHEVACHEVY你好努力呀...
連日文都比佢學埋呀?
我個女果日去到INTERVIEW,
半句都唔答人,
我真係好無奈,
又唔係以前IN PN咁,
但反而PN果陣INTERVIEW仲好D,
因為家下佢有自己既脾氣,
佢鐘意彩你就彩你唔彩你就唔彩你,
激鬼死,
個重點係我不嬲都有教佢有禮貌,
而佢IN果陣就唔彩人,
搞到我好似冇家教咁...
我唔開心唔係因為考唔到而係覺得人地會唔會認為我冇家教而尷尬囉...= =

ashleycece 發表於 12-10-29 14:59
只係考宣道茵X,已經唔係KV果d,但連下午offer 都無,有少少心up,咁細個小朋友,唔知要點先收??

...
根本唔係大定細小朋友問題,
係好多時都係臨場表現,
好似我果日考到咁,
我朋友同我講收生都冇咩準則,
話唔定間學校會收你呢,
你點知姐,
得唔得我心知肚明啦...
又唔知學校係點定收生準則,
好似舊年我考某KG,
有個朋友同我考埋同一間,
我個女做晒所有野都唔收,
但佢個仔就一樣野都冇做,
彩都唔彩人就收左...
即係點呢?

yumiee 發表於 12-10-29 15:03
其實唔使咁擔心, 個個細路都係咁,

我聽荃浸個校長講,其實係睇家長多過睇學生. 咁細學睇個學生睇到D乜.
真的嗎???
咁校長有冇講睇家長D乜呢?
睇下我地INTERVIEW果陣有冇做左先~

ILOVEBEAN 發表於 12-10-29 15:08

路過塔嘴:去面試會否父母陪同好啲呢?就算小孩面試效果一樣,相信大部份學校都想 ...
我INTERVIEW果陣老師都有問我平時邊個湊小朋友,
咁都要照直答架啦,
又唔可以亂講話係自己湊晒的,
不過我又插下咀先...
可能SHEVACHEVY個小朋友係公公湊多呢~?
另外,我諗以學生為本既學校,
可能INTERVIEW果陣只係見學生而唔比家長入先真正係行到呢個方法?
即係PC?
但聽人講好多小朋友自己一入到去就喊,
就後就比人叫返出黎了=.=

ILOVEBEAN  但我相信很多學校覺得如果面試由父母陪同=一份誠意.但時間真的配合不到也無可奈何.  發表於 12-10-29 16:20
shevachevy  係, 我女平日真係公公婆婆湊多, 我同先生都要返工, 仲係5.5 day果隻  發表於 12-10-29 15:49

你的小朋友好叻, 學校唔收佢係學校走寶. 囡囡而家25個月仲係文盲一名, 教佢認字死都唔理我, 她日常生活知識ok, 把口仲好叻, 不過interview唔合作把口幾叻都無用. 如果考學術的interview(e.g. 民生)應該係陪跑多.

kufubaby  民生以往會問a-z及數字, 顏色, 形狀  發表於 12-10-31 14:03
shevachevy  其實小朋友月齡o係現階段真係好大影響, 一個月都可以爭好遠~
我都會報民生, 但我又唔係好知佢會考d咩?  發表於 12-10-29 15:50

回復 ILOVEBEAN 的帖子

我都想親自同佢去in, 但我同先生星期六都要返工, 都莫講話有d 仲in 星期五, 而家d 學校交表又話要親身, 又要咩發佈會, open day, 我親身得幾多次? 請假雖然冇大限制但都唔可以太過份, 唯有作出取捨。 認為競爭較少 / 非最心儀o既學校會由屋企人陪去in.
個人意見係咪應該以同小朋友傾計o既模式, "尊重" 返小朋友, 唔好一定機械人咁要問果幾條問題, 個個小朋友發展唔同, 1月同12月出世o既小朋友識o既o野唔同係事實, 但未必係佢o既問題。 一入到房櫈都未坐穩就拎呢樣果樣出o黎考個小朋友, 真係...就算識都未必肯表現啦, 加上d 老師好似趕住趕住咁... 唉, 呻下啫, 呻完都係要玩呢個game

ILOVEBEAN  明白了.謝謝!  發表於 12-10-29 16:21

kellywu 發表於 12-10-29 15:10
我個女系8月中女,in 佐3間啦,去到她對擺系台既玩具都不感興趣,反而想去拿課室裏的其它玩具玩,見TT時, ...
下咁怪既...
通常小朋友唔玩枱上玩具走去玩課室玩具,
老師都係唔會阻止個小朋友架喎...
BTW...TT老師有愛心嗎你覺得?

‹ 上一主題|下一主題