用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀私校又不是公務員
樓主: uday
go

讀私校又不是公務員 [複製鏈接]

如果有能力我都會去私小   感學私小教學質素好D   又不雖跟政府咁死板

貢獻勳章

公道講句,公務員都要交稅,甚至比部份中/低產還要交得多。此外,近呢十年打後入職的公務員係無子女教育津貼!

其實最重要係睇小朋友學習能力 + 家長後勤支援 。

私校/直資都唔係間間 "熱門" 啦 !

marcuscyrus  我先生就是這些新制公務員,舊制那些,lea要計稅的  發表於 12-6-29 17:22

回復 uday 的帖子

睇自己經濟情況, 揀最適合的比自己小朋友, 不用理會他人!

醒目開學勳章 王國長老

我住12網, 所謂名校網, 但我想要既"活動+一條龍+兩文三語+包融", 真係無一間做得到, 我都係"局住"誇區仲要交學費, 初初好多人話我蠢架, 包括我6299覺得無野下話咁多名校唔揀, 佢地又唔明, 淨係識聽人地話邊間好, 人地個孫點點, 我啋佢地都傻

BallBallMaMa    發表於 12-6-14 10:50

亦有好多公務員寧選津校喎, 係咪讀私直資同係咪公務員冇關的. 你估個 LEA 係白拎架, 係當人工要交稅架, 自己比完學費又要再交多啲稅, 唔一定有 SO 架.  調返轉頭, 有啲直資私校學費得千幾蚊, 好多非公務員都負擔得起啦.

引用:+本帖最後由+joemyt+於+12-6-14+08:16+編輯

原帖由 joemyt 於 12-06-14 發表

公道講句,公務員都要交稅,甚至比部份中/低產還要交得多。此 ...
好似2000年後入職已無呢啲福利?

好似我覺得小朋友適合讀國際學校,但身邊好多人都覺得唔好,咁我唔通因為佢地而改變?家長先係最清楚自己嘅小朋友。

唔須要理人點講任何職業,經濟許可,讀津,直資,私都無問題,
公務員子女唔一定讀私校,同樣讀任何津/私/直資類別都有,
更何況近年o個 d 打後全部都無資助架

Jackieson    發表於 12-6-14 14:03

引用:唔須要理人點講任何職業,經濟許可,讀津,直

原帖由 manmanchubb 於 12-06-14 發表
唔須要理人點講任何職業,經濟許可,讀津,直資,私都無問題,
公務員子女唔一定讀私校,同樣讀任何津/私/直資類 ...
同意

回覆:uday 的帖子

話俾你d親友知,bk好多媽咪覺得佢哋更白痴

我明你的苦況, 因為D老人家心目中覺得唔叻的小朋友先讀私校, 佢哋已經唔明個教學制度已經去咗一個好顛的地步, 所以如果我DADDY咁同我講的時候, 我就會同佢講男X拔, 英X都係要俾錢, 唔通個D就唔叻?
如果你自己能力可以應付到, 個學習環境同理念都啱你小朋友的話, 就不用理其他人點講, 因為最了解你小朋友的, 就只有自己父母!  

讀私校定津校,純係個人決定,自己計過數搞得掂就ok啦,唔駛理人點睇。
不過值得一提是花在孩子身上的開支,除了學費還有其他,如果真的太緊,就可以要再諗得長遠少少。
至於公務員與否,我覺得都算係一個因素,私校直資,少至六年,多至十二年要付費,雖然新制公務員唔能夠再享有lea,但因為份工穩定,又有pay scale睇,大約都可預知未來10年8年的收入。
‹ 上一主題|下一主題