用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到根德电話了
樓主: klm402
go

收到根德电話了 [複製鏈接]

回復 klm402 的帖子

恭喜晒

好多謝大家既祝福, 收到kv既電話真係好開心, 明白呢個係難能可貴既offer. 但人就係咁衰0家啦, 冇時就恨, 有既時候就魚與熊掌.
小女係sn讀k1, 返學都返得好開心, 到底比女女去kv 讀k1好, 定係比佢係sn上k2好呢.......好大既考慮, 作為家長, 當然唔應該猶豫不決, 不過我發現自己患上選擇恐懼.

選擇sn既原因:
01)女女讀得開心
02)sn學術程度唔差
03)英語環境理想
04)家校聯繫緊密
05)做細b, 免浪費一年repeat k1

選擇kv原因:
01)自律
02)repeat k1加固基礎
03)p1銜接理想
04)老師stable
05)做大b, 發展可能更牢固

如比女女係sn上k2既話, 即係出年又到p1既面試了, 呢幾年冇停過, 如果選kv讀k1既話, 有重整既心態, 女女都可停一年面試既苦.
到底點樣先係比女女最大既好處呢.....真係要想清楚想.

引用:好多謝大家既祝福,+收到kv既電話真係好開心

原帖由 klm402 於 12-06-07 發表
好多謝大家既祝福, 收到kv既電話真係好開心, 明白呢個係難能可貴既offer. 但人就係咁衰0家啦, 冇時就恨, 有 ...
甘你心儀咩小學,某 d 學校真係會鈡意收 Kv 既小朋友 wor

都有想過呢d問題呀.....他日自己會唔會變成怪獸家長我唔敢講, 會唔會想頭大依家好多我唔知, 但係呢一刻, 你問我, 其實如果女女扣門聖家呀, 陳守仁呀...入到我都開心爆了, 唔係一定入到女拔0個d先滿意囉..

但係做細b嘅話上到P1媽媽同小朋友都可能會比較辛苦d喎!!!

同女女同班既好多都係細b, 所以我係完全唔知道大b同細b到底有幾多既diff, 老師有keep住打比我講返囡囡係學校既學習進度同情況, 佢話女女學習能力都幾強, 細b來講算好好, 我當然開心, 但同時有個疑問, 同囡囡同班既同學大多係細b, 其實老師睇唔睇到真係細b同大b既分別呢. 同埋大b細b呢個問題其實會延續到幾耐呢. 上p1都會有好多分別嗎. 呢d等等都係我既疑問.
我知kv係一間好好既學校, sn亦係相當唔錯, 但係方間亦傳kv嚴, 唔係話嚴唔好, 但呢種嚴會唔會reduce小朋友友一d創意既思維呢.
同埋, repeat既quota咁快用係k1, 其實值唔值得呢.
真係有冇明燈點下我呢.

其實明燈就唔敢當,大家家長純粹係意見交流下啫.我相信老師講嘅應該都係中肯嘅,因為佢地都有教過大b嘅經驗嘛,妳囡囡雖然係細b,但係學習能力強,同埋女仔會比男仔較成熟.其實大細b嘅問題,小朋友差幾個月,領悟能力未及大b成熟,比較之下咪會覺得細b差d,但絶對唔係話佢地唔叻,其實細b只係未到嗰個階段啫.
再者樓主手上兩間學校我也覺得不錯,SN英語環境好,KV就為上傳統小學而做好準備,其實真係睇下妳想要d咩!如果囡囡係ok嘅,唔需要一定repeat,同埋我覺得如果真係要repeat我會揀幼稚園,小朋友仲細,未係太識,自尊心不會受創!

先多謝大家既回覆, REPEAT呢個問題, 講真有人會覺得係一個QUOTA, 但係老實講有邊個想將來用得著呢個QUOTA呢..哈哈....
今晚同C6兩個再仔細權行輕重既幫女女簡, 希望有決定既話. 都盡快通知學校, 唔好阻住其他等緊OFFER既學生啦.

Amymichelle  :  發表於 12-6-7 15:46

公喜!!
我想問下sn姐係邊間丫?

金巴倫呀.

回覆:收到根德电話了

我星期一也收到可以轉上午班的電話,好幸運,咁遲都仲有得轉!

Amymichelle  恭喜晒,Me2  發表於 12-6-7 22:29

回復 joannalee88 的帖子

你女女幾大呀....係repeat k1???

joannalee88, 請問你的小朋友是不是第一round收的,我是5月 call waiting 有下午班. 是不是轉上午班機會好微? 你是不是寫信要求轉? 可不可以分享用什麼理由? Thank you!!

Amymichelle  我囡囡係第一round4月26日收到call waiting,之後就寄支票交留位費同埋request上午班嘅信.6月4日學校就打黎話可以轉上午班喇,其實自覺希望不大,但最後也能順利轉到   發表於 12-6-8 12:01

回覆:HAYDEEC 的帖子

我係第一round收的,收到confirm信後即刻寫轉上午班,係舊年十一月嘅事,我估第二輪收嘅都只有下午班,因將第一輪收而又有寫信轉am嘅轉上去,有d家長更早收到轉上午班嘅消息,我用嘅理由都係佢n班係上午班,上午嘅流程會較易適應

Me 2 !!!! hehehe
‹ 上一主題|下一主題