用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 還有沒有機轉am?
樓主: CABmama
go

還有沒有機轉am? [複製鏈接]

我跟老爺奶奶住, 兩老出入醫院, 每月定期回去公立醫院抽血及覆診2-3次,
全是上午時間。
家裡工人是新來, 當尚在互相適應, 現每天由我媽媽(即婆婆)湊小朋友返學, 再回去帶老人家去醫院。(婆婆下午仍在職上班的)
我跟先生全職。
以上都直接在信中告知校長, 望可以安排小朋友上上午班。
只有這樣, 婆婆才可照顧小朋友+老人, 而又仍可上班。

但學校會否ARGUE,工人總有做熟既一日?

其實重點也不是新工人吧,
如果許可, 大多會想自己/或婆婆可以湊小朋友, 工人也只是協助。
我沒有想太多, 只坦白講出難處。
說真的, 就是全職媽媽也有全層媽媽的辛苦,
我們要上班的, 也有我們要取捨的事...
學校可以安排到, 我開心, 也放心。
學校安排不到, 又可以怎樣?
各人要協調LOR...再改...再適應LOR

可以做的, 我們做了。
還有, 祈禱, 天父會為我們安排最好的了。

BTW, 多謝媽媽你們的關心^^

我都係在職MUM,當然明白你的苦處.
我更甚的是,我完全不放心工人姐姐照顧小朋友 + 無老人家可以幫手睇.
所以我大女係讀全日制KINDER的,細女入了聖心,我都要安排佢下午點過,諗到頭爆...

謝謝你體諒,
有關轉am的, 我估多數不可以了,
因為office 職員話有40多個人wait 緊上am...
暫時又一個位都未有

你小朋友下午要小睡嗎..?
我的仍要睡2小時ar...

大女已不睡(5歲),細女(2歲8MTH)有時要有時唔要
所以我大女最近轉番去半日班,我就日日LUNCH BREAK去PICK UP佢去學野,放工再接佢走!

引用:謝謝你體諒,+有關轉am的,+我估多數不可以了

原帖由 CABmama 於 12-06-18 發表
謝謝你體諒,
有關轉am的, 我估多數不可以了,
因為office 職員話有40多個人wait 緊上am...
My pass experience before was the same, my daughter also had to take nap in the afternoon and I try everyday not to let her sleep but not successful and was afraid it may affect her learning.  I use this point and wrote to the school, but I was lucky and I wrote before register so I got the am offer last year. You can also try but the reason you provide before may not work. I guess is not a strong reason

謝謝JERRY117 你的分享和提點...
我這個暑假也要好好train bb, 希望她可以不用再小睡(現在仍是2小時ar!!!)
希望轉am, 但也要有心理準備和實際準備轉不到...

引用:謝謝JERRY117+你的分享和提點...我這個暑假

原帖由 CABmama 於 12-06-19 發表
謝謝JERRY117 你的分享和提點...
我這個暑假也要好好train bb, 希望她可以不用再小睡(現在仍是2小時ar!!!)
...
Also try not to let her sleep so much in the afternoon so that she can sleep earlier at night.

my girl studied AM class in another PN before. i was worried before she started SHCK PM class. but seem like everything is doing quite fine and she adapts the PM class time schedule in 1-2 weeks.  

回復 CABmama 的帖子

我在上次註冊後收到通知囡囡可轉上午班, 我只是第一次註冊時交左一封信, 申請理由係哥哥讀全日班三點放學, 希望佢地放學回家後有更多時間一起學習及相處,相信對培養良好的家庭關係及他們的成長有正面的幫助。

記得上次註冊有機會同一位修女傾計, 修女話佢地唔想住得遠既小朋友要好早起身坐車, 會冇精神. 你住得遠嗎?

我覺得SH好有愛心同好關心小朋友, 可唔可以轉上午, 應該好睇理由同誠意, 你屋企有難處試下7月7日同老師或修女傾下, 當然要睇下仲有冇位.

DEAR Btty,
謝謝你的分享, 我會試下7/7找個機會問一問,
我們家在太古,
真的希望可以上AM 班...
PRAY

DEAR BTTY,
今天回校辦手續, 取校服等等,
準備了一封信, 剛好見到校長走出來,
我便親手交了信, 希望有位時校長可以安排我們上AM 啦

希望你有好消息啦!
‹ 上一主題|下一主題