用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 請問SFA的老師有愛心嗎?
樓主: leoyim
go

請問SFA的老師有愛心嗎? [複製鏈接]

Hi BB0628,

多謝你的分析.  有些不明白, 若小朋友IQ高, 理論上學業上應不會太差, 何以會被老師責罰至自信心也磿蝕呢?  另外, 老師對男孩子會否嚴厲些呢?

回復 gifthoney 的帖子

IQ高係保障左成績,  小朋友少左一重壓力, 但SFA學生IQ高既大把人在 (我小朋友都係資優生添), 咁係唔係可以保證年年考頭10呀?   而個個小朋友性格唔同, 梗有D小朋友話頭醒尾D, 有D怕事D, 有D粗心大意D......., 其實我覺得SFA老師無愛心主要原因係: 好多老師會好鐘意用言語傷害小朋友 (係好重要害個種), 仲要係專揀係全班面前大大聲聲鬧你個種囉, 總之你邊樣差D佢就專登揀個樣黎 "鬧你", 所以如果少D EQ, 小朋友咪覺得好痛苦囉, 但當然啦, 若果小朋友EQ高, 性格開朗D, 鬧完咪當你唱歌囉, 無事格, 所以我咪話最緊要睇性格囉.

有個老師, 罰完 鬧完小朋友後仲會笑住話 "我咁樣罰你係唔係好衰呢? 哈哈........" 你話係唔係心理變態 (真人真事黎格!), 其實你睇番 kat828 個Case就會明架啦, D老師真係會咁對小朋友架, 而且為數仲係唔少.........

小朋友若一朝被打沉左自信心, 無論佢IQ有幾高有幾資優都無用, 因為佢根本已經提唔起信心同興趣去做.........

咁似n年前的津校既???睇完好擔心 。。。
希望新校長可以改善下個文化啦 !

BB0628, 你介唔介意舉一兩個例子, 小朋友因什麼事被罰? 罰什麼?

回復 BB0628 的帖子

好多謝妳既分享同分析
agree磨練,磨蝕真係好睇小朋友性格,家長跟得貼唁貼,

回復 gifthoney 的帖子

我一問兒子, 佢立即說最記憶尤新係有一次小息, 因佢很尿急所以一打鐘便跑快了兩步想去厠所, 而這動作剛巧被個"差老師"看見, 便說他在 "跑", 違反了校規, 小兒已向她作出解釋說忍尿忍左成堂所以想快D去厠所才走快了幾步, 個老師聽完後唔單止唔俾佢去厠所, 仲罰佢立即要企係操埸成個小息, 搞到佢後來要忍尿到第二個小息, 差點 "賴尿", 咁你地咪諗下D老師有無愛心囉, 要罰都被人去左厠所先啦, 係咪!?. (要聲明一點在先: 小兒操行一向都是拿B+或以上的, 今年還拿A的, 而且佢一向係很怕事同很怕被人鬧/罰, 所以在校行為一直都係良好的, 從來唔會攪事攪人, 只會被人攪個種喔), 唯一決點係成日"慌失失"囉 , 可能係咁個差老師覺得佢好 "恰"掛.......

不過事情都已經過左去啦, 依家小兒個班同學仔同班主任都幾好(佢係個10個差老師中既排第2個有heart既老師), 而排第一個位老師已經走左啦.  不過始終Hurt過, 小朋友成續及各方面點都追唔番以前頭個D位置啦.  不過點都好,  都快畢業啦, 我都唔想再諗番太多唔開心既野.  其實我都好少在Babykingdom發表意見, 不過見到呢個Topic, 很明白為人父母既心情及憂慮, 希望給各位一點意見而已.

想小朋友是否已經畢業?OR 仍然在讀?

好多疑問???? 咁你覺得D冇愛心點解唔轉校呢?

回復 kat828 的帖子

其實會唔會小朋友不是考入, 因之前N年都係考筆試先可以入,所以小朋友某程度上是欠小小
我都見預備班全部是外來機構

十分感謝2位家長的分享。
久聞 SFA 難頂, 睇來除左功课深之外, 都需要情緒支緩既心理準備。

仍然好感謝2位家長分享,希望新校長會留意.

回復 cherry_bb 的帖子

若我小朋友係能力低跟唔到課程及成績差, 我或會選擇立即轉校 (因這是個人問題), 但如果只係因為個別老師針對性問題, 我係一定會先搞清楚所有事情, 投訴到底 (這是為人母親要為小朋友必定做的事情,), 因為我小朋友根本沒有做錯事, 為甚麼要他轉校, 不是她轉工 (沒愛心學甚麼人當老師!).  而我慶幸事情最終得到解決, 事情就是這樣.

這是我最後一則意見, 不會再作任何回應了. 祝願各位小朋友都可以幸運地遇到 "好老師", 開開心心的完成小學階段  

BB0628

I really want to echo your point. I seldom left words on this blog. My kid’s IQ is OK, but EQ is not so. My kid is also studying at this school, doesn’t like the teachers; they are not good. If my kid’s words are true, only few are very good in SFA. And 2 never scold students. If they scolded the students, they might cry also. My kid also pinpointed by the class teacher, and my kid was so down and sad.

'Talk to the principal?' We did. I don’t think it’s work because they are “in a group”.
The principle may reply, “May be you both get misunderstanding….”

若我小朋友係能力低跟唔到課程及成績差, 我會選擇立即轉校.

I really agreed ‘to let the children to face and solve their problems by themselves.’ because the teacher are mostly沒愛心. They should learn the way to alive, not only in this school. It is tough to train the kids in this way.

Hi hi999999,

Thanks for your sharing.  By the way, is your kid a boy or a girl?  Is there any difference in the teachers' attitude towards boys vs girls?  (Because boys are usually more active .....)

我已放低對老師的要求,及放低過去同老師的問題,我的小朋友可能又係一'個別例子'。我會叫我小朋EQ再好D及小心D,等佢好應附將來。

我都極小比意見,唔想影响大家對學校的印象及其望,SFA於academic wise 是OK的,英文也比較好及較優勝。

大班教學都預左。

e d 老師我細個讀津校時都遇唔少,e + 一樣無穿無爛。
鬧下當上 E Q 訓練班:;pppp:!

janetc    發表於 12-6-9 00:28
neiviv    發表於 12-6-8 21:35

我有兩個小朋友在這校讀, 成績一個天一個地. 但兩個小朋友都好喜歡這間學校. 細果個的班主任出名惡, 小朋友若然沒有帶功課或書, 她會兇惡地責罵及嚴懲小朋友. 記得她有次話忘了帶書, 喊住話不上學, 要我回家取回, 當然我唔會理佢. 她們也有遇過好的老師及唔好的老師, (總括來說, 我覺得好多過壞).

樓上說到老師的問題, 我想任何一間學校也會有這些老師.  其實, 家長想一想我們是否太過保護小朋友, 我就見過些直昇機父母. 曾經我就有個見歷.  一位一年級的家長開家長會時, 兇巴巴地當面質問老師為何不讓他的兒子上洗手間, 以至小朋友瀨尿. 老師話小朋友常於小息的時候, 會玩得得意忘形.  所以, 會特別叫他們記得去上洗手間.  但據老師說這個小朋友屢勸不改. 常常於小息後的一堂, 要求去洗手間. 如是這, 老師便不許這個小朋友中途離開班房. 於是這小朋友便瀨尿了.  其實老師的做法, 是希望小朋友能改掉這壞習慣, 再者, 在這短短的一堂裏, 若然有六.七個這樣的小朋友, 我們可以試想想教學的進度是否因此而拖慢.  

我不是幫老師, 若然我的小朋友這樣的情況, 我也為這個兒子難過.(因在同學面前瀨尿, 的確是很尷尬)  但問題是, 家長是否應用這樣的態度去質問老師(雖然我們付學費的). 另, 若然選擇此學校, 請有一個心理準備, 他們對小一學生會特別嚴謹. 而且功課, 測驗, 考試會令家長透不過氣來 (直到今天, 我們仍是不習慣, 因實在太辛苦了) . 這正正是我們知, 但又要選這間學校的原因.   

我兩個小朋友, 也有提出對老師的感覺. 當然會有時候不滿老師的做法. 而作為家長的我, 只好聆聽, 分析, 提出意見及安撫.  請明白小學只是一個開始, 他們總有一天要自已面對將來. 我們總不能一世為他們拆掉路障.

piagetmum1    發表於 12-6-21 12:46
leon1980    發表於 12-6-20 23:06

回覆:yiwaimama 的帖子

雖然未有真的體驗,不過看了這裡的分享后,都作了些心理準備。多謝各位前輩的分享呀!

其實呢個問題我覺得較為主觀, 況且樹大始終有枯枝

我好認同你既講法,因為自己由細個已經被父親不斷傷害自信心,所以唔希望囝囝好似自己一樣被傷害,傷害只需數分鐘,重建自信心我地花左半年時間,浪費左半年學習英文既時間,值得嗎?
‹ 上一主題|下一主題