用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁今天開放日加學校簡介及參觀
樓主: swmami
go

陳守仁今天開放日加學校簡介及參觀 [複製鏈接]

Sorry!

我想講, 去完佢哋open day, 都諗唔明點解有咁多家長鍾意佢...........

回復 Agenda 的帖子

老實講, 我當日都有去, 發覺學生唔多有禮貌, 有爭先恐後既情況, 我就試過o係樓梯比 3 個學生撞開, 一句 sorry 都無.   我個仔差 d 比佢地撞倒.  不過值得一讚既係當日既 musical performance 真係好精彩, 其中一個 mc 既英文真係好得...

其實如果佢地真系為家長著想, 點解唔可以網上攞籌, 多辦幾場,  我覺得佢地咁樣有點造勢之嫌

manmanchubb  agree,確似有造勢之嫌,我無Join 到tour,當曰都係自己慢慢睇,當日Tsl 比我感覺英文能力確係唔錯,但學生喺  發表於 12-4-30 15:50

回復 sthnothing 的帖子

同意, 似係想做勢多 d.  無理由諗唔倒會有咁多家長去排隊.  當日天氣重要唔好.  我聽到有唔少家長有怨言.  的確有 D 反感.

其實往年簡介有錄影,可綱上睇返,家長無須太緊張,不過交form時就應要排.

今年比上年真係多好多人, 以往在11-12點到場, 亦可聽到簡介會, 今年真係多人到....

但以我上年的經驗, TSL已經係一間比較顧及家長感受的學校, 例如: 網上重溫... 面試安排於星期日... 簡介會上仲會提你小心同其他學校面試撞期...等等, 都算係咁囉! 相比一些傳統學校... 好好多了

我諗2007年出生的小朋友, 今年競爭真係好大!!

回覆:陳守仁今天開放日加學校簡介及參觀

上兩年去open day, 真冇今次咁多人,但今次人多到,冇做成大混亂已萬幸了!真等d 老師及員工辛苦,他們在3~4 點向我禮貌回答時,聲已沙,亦見疲態,!呢間「野」唔「野」就唔知,我只見我見嘅嘢咯!  

醒目開學勳章

回覆:陳守仁今天開放日加學校簡介及參觀

簡介會要家長排隊好過份,好似玩人哋咁,全心想整到自己間學校好巴閉咁多人排!好變態,無愛心。

agree,確似有造勢之嫌,我無Join 到tour,當曰都係自己慢慢睇,當日Tsl 比我感覺英文能力確係唔錯,而引導學生思維上都不錯;但學生不屬helpful,當然我地無可能expected學生能個個對外來參觀者逐一協助,可能之前去其他open day 都見到小學生好helpful ,而其他的都做好自己崗位,當天都遇到學生因傾得忘形有少許碰撞,及後都沒有道歉,不過我覺得人太多同開心傾到忘哂形可以理解,但老師都好helpful ,所以整體上還是不錯的~

引用:Sorry!我想講,+去完佢哋open+day,+都諗唔明

原帖由 Agenda 於 12-04-30 發表
Sorry!

我想講, 去完佢哋open day, 都諗唔明點解有咁多家長鍾意佢........... ...
I agree with u

ha8mo 發表於 12-4-30 15:23
我見到條隊就同老婆講
「哩間咁野都咁多人排,如果D乜S係男女校,咁條龍咪要排到出尖沙咀」  ...

舊年D乜S真係有家長凌晨就排隊去聽talk。

mrshoho 發表於 12-4-30 19:22
簡介會要家長排隊好過份,好似玩人哋咁,全心想整到自己間學校好巴閉咁多人排!好變態,無愛心。

...

其實舊年攞籌真係好impressive,辦得好好。
今年學其他學校排隊,結果安排表現倒退,希望TSL出年可以做好啲啦!

回覆:Confident 的帖子

借我地班家長造勢:;pppp:

我唔贊成佢改以排隊形式入場

以我去年經驗,覚得簡介會安排最妥當,最顧家長感受嘅係英華。最憎喺嗰啲只辦兩場,話知你淋雨、總知唔夠鐘唔開門,排晒長龍,等你睇佢幾架勢。不過就係咁,家長就會更清楚邊間學校啱自己小朋友。

ha!  我上年派了老公去DBS簡介會, 描述的同你一樣,ha!  發表於 12-5-2 08:23

嘩....上次要上網先登記, 入唔到網站又比人插, 今年開門比你地入去聽, 又比人插, 咁不如去你屋企同你慢慢解釋好唔好?

其實學校以往攪3場簡介會, 次次都滿, 之後又會upload上網比家長睇, 已經算好好啦。有幾多間學校過左都會upload返上網呀?

而家比家長入, 開個hall, 開埋劇院, 仲開埋課室 (幾十個), 仲話唔夠?!

要怪就不如怪d 死唔蝕底, 有幾多攞幾多飛既自私精家長好過啦!

仲有, 交表網上交, 唔洗你自己去, 唔收portfolio, 仲想點? 要造勢, 大把學校仲造勢過佢啦! 有d得一日收表架咋!

恩盈    發表於 12-5-3 23:44

ha8mo 發表於 12-4-30 11:40
我見到圍欄貼左好多阿乜阿水運動能力高升左去某某名直資中學

咁我仲想問下,其他學生實質升中多數升 ...

佢網上有post出黎, 可以睇返近3年既派位, 其中顏bowling好多, 好大原因都係有班ncs小朋友, 未必可以繼續係普通中學讀番法文, 所以較多同學仔去果度。(每級約5份之一既小朋友係ncs)

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2009-2011.php
‹ 上一主題|下一主題