用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問咁樣得唔得*急
樓主: eva816
go

請問咁樣得唔得*急 [複製鏈接]

如果負擔到, 就讀私人S位啦, 如協康, 耀能, 邁步, 領思, 樂天等都有, 每個月八千幾, 但比S位暫託更有效, 更幫到小朋友, 當然係好貴。  排到政府S位就轉過去。

唔駛覺得讀S位係唔甘心, 早入早出仲好, 追到就可以走, 唔駛讀一世。我見有人, 仔仔明明要讀S位又唔俾佢讀, 話俾佢試試主流先, 結果咪DUM 咗症, 遲入遲走, 浪費咗黃金時間, 追唔返。

引用:+本帖最後由+overcomer+於+12-1-31+23:43+

原帖由 overcomer 於 12-01-31 發表

如果負擔到, 就讀私人S位啦, 如協康, 耀能, 邁步, 領思,  ...
我就係擔心誤咗黃金期,過咗的時間就係冇得追返,但私人又真係負擔唔起,真係好大壓力

如果負擔唔到私人s位,咁就政府s位暫託+私人訓練。暫託冇位就普通幼稚園+私人訓練。私人訓練按需要和經濟能力去上。如ST, 幼兒導師訓練等。不過私人訓練都唔平,再加埋幼稚園學費,要駛幾錢?分分鐘平唔過私人s位幾多。

到排到政府s位就入,唔駛諗。冇蝕底。小朋友達標就走。唔會第時後悔對佢唔住。且係醫生建議,又唔係你自己要入。

協康同明愛,關愛基金等有計劃幫未排到政府服務人士,詳情你打去問。

引用:咁我當時算好彩,10個月入到I位,次年9月入

原帖由 muimui5 於 12-01-31 發表
咁我當時算好彩,10個月入到I位,次年9月入S位,同直接排S位時間一樣,雖然個囡追唔上課程,但自埋、秩序都 ...
係丫,我屋企附近會開一間耀能,
我想問應該上邊個網check ar

引用:如果負擔唔到私人s位,咁就政府s位暫託+私

原帖由 overcomer 於 12-02-01 發表
如果負擔唔到私人s位,咁就政府s位暫託+私人訓練。暫託冇位就普通幼稚園+私人訓練。私人訓練按需要和經濟能 ...
問過協康,都要$8200/3hrs,仲要係有自閉先收,因為阿囝做評估時,醫生話暫時都未知係唔係自閉,所以協康姑娘話唔收佢

引用:+本帖最後由+pipi331+於+12-2-2+14:15+編輯

原帖由 pipi331 於 12-02-02 發表
Pipi:係丫,評估果陣,醫生都話未睇到佢係唔係,因為佢有同醫生眼神接觸,

但聽人講協康係好過耀能,包括資源,我都唔知丫

資源係有分別的, 之前問過, 耀能S位只有ST是有個別訓諫, OT和PT冇個別訓練, 只有小組訓練。而協康3T都有個別和小組訓練。不過而家唔知會唔會唔同咗, 你打去耀能問最UPDATE的情況。

pipi331 發表於 12-2-2 14:10
康復服務中央轉介系統輪候冊資料更新學前兒童康復服務        2011年12月31日
http://www.swd.gov.hk/tc/ ...
我想問係唔係check 唔到佢排緊第咖?

pipi331  Check 唔到排第幾.  發表於 12-2-19 00:00

當年亞仔兩歲入I位, 只有整體遲緩9個月, 言語遲緩1年, 大肌正常,自理OK,我也以為在I位好足夠, 無須入S位, 好快追到, 可惜在I位只是浪費兩年光陰, 到4歲轉入S位, 我要用兩年時間去追4年進度, 好後悔, 早知早入S位, 今年亞仔可以無須重讀K3, 請你三思清楚

引用:當年亞仔兩歲入I位,+只有整體遲緩9個月,+言

原帖由 pocoyo123 於 12-02-17 發表
當年亞仔兩歲入I位, 只有整體遲緩9個月, 言語遲緩1年, 大肌正常,自理OK,我也以為在I位好足夠, 無須入S位,  ...
多謝你的意見,我而家都係幫囝囝排s位,但擔心第日冇小學收佢

pipi331  儘力谷個仔上, S位早入早出.  發表於 12-2-19 00:01
‹ 上一主題|下一主題