用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍聖芳濟4班中一2班收BAND2
樓主: jimjimjim
go

九龍聖芳濟4班中一2班收BAND2 [複製鏈接]

回復 jimjimjim 的帖子

你好:.
    本人過路.有小小對樓主選校的志向.有點不解.(或現今家長).不喜請各家長見諒.
    其實樓主想幫小朋友選一間適合小朋友能力而又讀得輕鬆有自信的中學.或是.只想小朋友入讀一間有名氣.但小朋友讀得吃力的中學.?
    其實在現今家長眼中.可能會覺得我是一比較怪的家長.(因我兒是B1生.但現讀的是B2中學).但是他讀得輕鬆.讀得開心和有自信.學習動力都比以前好.學校的老師好好.好關心學生.作為家長的我.還想要求什麼.
    希望家長們選校.應先以小朋友的性格.能力適合與否.作選校首要.不要只看學校的名氣為首要條件.
       祝願各位小朋友能入心儀的中學.讀得輕鬆愉快和有自信.大家加油

回復 redkoni 的帖子

話我知2011-12 有四十幾%係band2的係我識咗多年的朋友佢又在入面做咗多年
佢無咩理由要呃我掛?

我聽到佢講時都好唔信
佢都話破新低
之前減一班想唔好搞到要一校兩制有中文班十英文班
但唔知點解會收人少咗仲差咗

我唔知增值係點計
不過你地的band 23論又似乎合理

我想問有無人知九華係咩情況?

做家長當然想個仔好
又想入到三大又想可以喺好中學畢業第二時搵工著數D

ch1970  消息即使是內部傳出,又如何?
理性一點,增值指標原意是教育局以商業量化方法「比較」學校,如今你只知一間,可知同區其他學校的情況?  發表於 12-1-17 22:48

jimjimjim 發表於 12-1-17 21:30
回復 redkoni 的帖子

話我知2011-12 有四十幾%係band2的係我識咗多年的朋友佢又在入面做咗多年
下列連結幫到你:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2357538&extra=page%3D1

至於入三大方面,我恐怕九華要比聖芳濟/中西區名校群要差一截了。

呢區有幾多band1丫,兩間男校年年都甘多人去爭架啦,1-60名都話去搏,自己唸啦,自行係冇得靠運氣,學校亦唔會死錯人,個個真才實料,唔會講一講就冇人去報lor.

我個仔舊年都係油尖旺區架,但係入親St Francis Xavier 嗰d都係b1. 油尖旺b1位都唔夠,點可能收到b2呢.  我覺得為小朋友報學校應該量力而為!!!!

98730  100%讚成  發表於 12-1-18 10:11

我唔係要你地信佢岩岩今年收好多BAND 2  又或者唔好報
因為信唔信都好今年一定多人報過上年
但你地咁堅持佢上年收好多BAND1
令我唔係太明    人地校長講既野真係咁唔可信?
佢自己講有晒數據   佢做咩要呃自己學校D老師?

點都好啦 我想問下知唔知銘基係唔係都好難入?
知唔知佢面試係考D小朋友D咩呢?

回復 KayYuk 的帖子

入親ST FRANCIS都係BAND1?
一定唔係
近年入去既都多數係80幾%係BAND1而已
上年就暴跌至約一半係BAND1 另一半係BAND2
原因可能係: 1. 轉左校長    2. 多左老師走  3. 5班轉4班

jimjimjim 發表於 12-1-18 18:15

即使收生成績跌,但我仍然相信考慮一所學校的質素,應該要參照學校的教育成果。若果你看過我的post,我相信的是入大學率數據,而且是要進行多所學校、甚至是跨區比較。因為知道一間跌是毫無幫助的,有可能整區下跌。若果聖芳濟的校長說今年band2生多了,我想這也算是天大的喜訊吧。這甚至是油尖旺家長的喜訊,因為按這思路,九華銘基甚至伊中,收band2的學生也應該同樣多了!

甘就好lor. band1一定夠位。呵呵

jimjimjim 發表於 12-1-18 18:15

樓主:唔好意思,我唔太明,如果聖芳濟收得咁少band 1男仔,即代表油尖旺 band 1 那 3xx男仔,去了那裡?九華之外,銘基同伊中都要同band 1 女仔競爭。

油尖旺band 1 男仔還能去哪裡了?都在自行和甲部跨區去了嗎?油尖旺band 1 男仔競爭力原來這麼好的嗎?
[IMG]http://i1196.photobucket.com/albums/aa401/fion_chan/dcaf8037de6fa400241f1403.png[/IMG]

Fion_Chan 發表於 12-1-18 19:47
樓主:唔好意思,我唔太明,如果聖芳濟收得咁少band 1男仔,即代表油尖旺 band 1 那 3xx男仔,去了那裡? ...

油尖旺的band 1男仔咁少,可能本身油尖旺的男女小學生數目本身已失衡,男仔數目很小。再加上成績好的大多是女生,所以大量band 1額去了女生那方。
其次就係本身band 1男仔已經少,再加上他們在自行時已跨區選校而又成功的話,便出現少上加少。
樓主既然咁堅持話從有可信的渠道裡聽到的話,可能上面的情形已經發生。
咁即是話,油尖旺可能出現唔夠band 1男仔,相反band 1女仔競爭卻越來越激烈。

:verycold: :verycold: :verycold:

renewdanny 發表於 12-1-18 19:05
甘就好lor. band1一定夠位。呵呵

聖芳濟唔知會唔會向教育局申請撥多d他區位出來比荃灣和葵涌d band 1生呢。
:verycold: :verycold: :verycold:

大家如果有多d時間。不防去d小學既網站睇下上年既升中情況。有幾多他區入band1.就自己心裡有數。提外話。岩岩同個仔討論呢個問題。佢第一句同我講。甘多band2入到。你唸太多喇。我笑了。

回復 jimjimjim 的帖子

既然你好像知道那麼多的負面消息, 就不要報吧!  為何借D意問人讀唔讀得過, 其實別有用意, 可能我諗多了!唔好意思.

98730    發表於 12-1-19 10:30

讚成!勉得學校多了個「問題」家長,亦不會使他兒子學習倒退。留多些學位給有誠意的家長子女。

98730  讚成  發表於 12-1-19 10:31

terencemak 發表於 12-1-19 10:11
讚成!勉得學校多了個「問題」家長,亦不會使他兒子學習倒退。留多些學位給有誠意的家長子女。
...

讚成!

家長應以身作則,小朋友報學校要靠真材實料!!

有個問題:教育局是不是會告知每間中學收到Band 1學生多少,Band 2若干呢?
若然沒有,中學有沒有渠道得知自己收的學生是Band幾呢?會不會是以Pre S1成績作為基準?但問題是:派入來時可能的確是Band 1成績,但因已考到心儀中學,Pre S1放軟手腳,結果是Pre S1反映出來的成績變成Band 2呢?
聖芳濟有沒有精英班?有精英班可能都會刺激同學們在考Pre S1時更積極。

回復 terencemak 的帖子

係 贊成
唔係讚成

KayYuk 發表於 12-1-19 10:36
家長應以身作則,小朋友報學校要靠真材實料!!

你呢句野即係話有家長會自己做D假既證書去呃人?
其實我一直講既野都係真
而今日都交左FORM了
聽日可以搞過年既野...
‹ 上一主題|下一主題