用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴出result?
樓主: KT1028
go

劍鳴出result?   [複製鏈接]

回復 20# 虎媽媽 的帖子

同意. 回想當年in N班 時,我又係諗好多嘢..又教學方式..又要培養小孩學習興趣,有冇phonics,等等...有家長甚至問學校係教英式英語定美式英語....
到而家k2了,環顧身邊朋友 無論讀哪一間幼稚園, 小朋友也是很喜歡上學, 學習,做功課同埋睇書的.喺佢哋心目中,都係開心的.
所以我覺得幼稚園階段,家長既參與其實最重要.喺屋企點樣引導佢哋學習,做錯事適當懲罰, 身教 ,灌輸正確價值觀先最緊要.
否則比你讀sc,平時唔同佢講下英文 睇下英文書, 英文又點會好呢.. 再唔係讀 km 功課深 平時唔同佢溫習嘅 ,又點吸收晒學校教既深嘢呢.
我有朋友女讀香港區某名幼 但係平時功課叫工人同佢做,家長又縱容佢d唔恰當既行爲.無禮貌,常發脾氣. 行爲舉止一D都唔似"所謂"名幼生.
所以到現在其實我覺得,只要小朋友入到一間唔差,有愛心的幼稚園.講真,呢個階段其實差唔多的.(除咗一條龍上小學既幼稚園有優勢)無需想太多吧!

我都覺得係,我去樓下playground見到d小朋友,有讀SC、維記、KV、Pips、匯幼...佢地之間的差距吳大,都好精靈醒目。

我有幾位朋友小朋友都係KM讀, 但都異口同聲話會走, 有一個重話唔覺得學校好. 有一個會入KV. 佢地都話通常KM都有一半PN學生係走. 我唔知佢地口中既差係邊方面(唔方便問).

當年我哋N班 都係有好多走呀.k1咁多選擇,始終有人最心儀KV,SC.女就去GH.我當時升k1都有考呢幾間.但阿女係細女,又怕羞.只得waiting.
無錯N班時 我都係覺得學校好似麻麻 ,又唔見佢學好多嘢咁.番嚟又唔多提學校d嘢.但係到k1下學期, 我覺得佢忽然進步好多, 而家k2更明顯, 有時佢同我講佢識嘅嘢 我都幾suprise.

都係嗰句,唔係用家(第一身)唔知好壞,旁邊鶴講嘅週邊說話,各位小心分析,不可盡信。

我因為小b n 班入唔到km, 所以有情意結想佢入呢間, 我好好彩有kv/sc既offers, 但係我覺得km 會係kv+sc/2, 所以希望km會收

以我所知, km 會多功課做過kv tim, 教既野都好深, 但係我見佢地都好多家長義工, 都有一定數目既活動, 所以我認為佢係一個較中庸既選擇

唯一唔好既係, 佢地英普會o係下午!

另外pn 有幾多人會走我就唔知, 我去in N班時同d 家長傾計, 佢地都係k1入去, 所以我估k班係會收得少, 但係唔係勁少o個隻!

醒目開學勳章

昨天打左去問,下星期初會收到信

回復 27# himuimui 的帖子

好囉,終於有消息la

今年有幾多人考?

我女兒都會自己一番黎就叫要做功課,最出奇係有次我同佢玩緊時,佢突然停一停就走左去話要做功課先,平時都有拉我住低同佢讀書,呢樣可能係個個小朋友都唔同的!

原帖由 marinang 於 11-12-7 16:10 發表
其實km雖然程度深,佢會不會像kv能培養小朋友自學興趣,自律地溫習和做功課?還是家長的幫忙都十分重要?有沒有km的家長可以給我們多些意見,謝謝!(雖然adopt小囡的chance好細,但真的想了解學校多點) ...

回復 31# miya20 的帖子

我都想知!

希望今日收到信啦, 有無人已經收到信??

原帖由 himuimui 於 11-12-15 13:51 發表
Just call KM and the lady said all letters will be send out 16-17/12. So we should be get the letter beggining of next week.

I called yesterday, they replied that the letter will be sent on 21/12.

嘩, 之前有人話係16-17號寄GA!!!@!@!@!@ 有排等wor 21號

即係16,17定21?
仲諗住有機會明天收!

好鐘意你架分享.......
thanks

原帖由 iloveorange 於 11-12-14 20:37 發表
同意. 回想當年in N班 時,我又係諗好多嘢..又教學方式..又要培養小孩學習興趣,有冇phonics,等等...有家長甚至問學校係教英式英語定美式英語....
到而家k2了,環顧身邊朋友 無論讀哪一間幼稚園, 小朋友也是很喜歡上學, ...

吓 21號?  唔通24號前交留位費? 咁咪得3日時間比人考慮?

原帖由 KT1028 於 11-12-16 13:21 發表

I called yesterday, they replied that the letter will be sent on 21/12.

我之前收到一間學校電話, 要即時覆佢讀唔讀...

原帖由 AYMK 於 11-12-16 14:00 發表
吓 21號?  唔通24號前交留位費? 咁咪得3日時間比人考慮?
‹ 上一主題|下一主題