用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三選科問題
樓主: longhey
go

中三選科問題 [複製鏈接]

回復 whooammii 的帖子

同意. 如果小朋友已經對大學選科有planning, 中三選科必須要符合大學必修科既要求. 當然讀phy, chem同bio + M1/M2係百搭組合, 但係假如唔想讀全理科, 咁讀Chem係比較有用.

多謝 khmama, whooammii 既回應. 開完家長會, 我問過老師, 其實可以揀兩文兩理, 但最緊要係興趣同能力, 阿囡大學應該唔會揀專科.

khmama 發表於 12-1-25 14:52
整理咗一份關於各大學收生必修科目既要求, 中三選科前可以先用作參考.

http://www.sendspace.com/file/4d0 ...

Thank for sharing. 我女成績一般, 好的科又未必到她選. PHY CHEM BIO 得 40 個位. 想讀都未必有.

回復 moon88 的帖子

其實唔係個個小朋友啱讀理科. HKCEE比較淺, 所以小朋友還可以應付得到, 但HKDSE既理科唔係淺, 唔好太勉強去讀.

khmama 及其他家長 :

女兒選科在即, 希望各位可以提供意見, 萬分感激 :-

1. 若果學校高中可以選擇選修GCE或HKDSE課程, 請問該如何取捨?  出於經濟考慮希望儘量留港升學, 所以暫時選擇了HKDSE課程...但又不想抹殺出外留學的可能.

2. 若果選修HKDSE的話, 修讀科目除4課必修科外, 在PHY, CHEM, BIO & ECON 四科間該如何選擇? 是否應加修 M1 或M2? (但校方好像只容許報7科)

3. 若果不修讀M1/M2, 是否會侷限出路?

背景資料, 女兒現正就準備考IGCSE 的中, 英, 數, 物, 生, 化, 經濟 & business studies. 當中中三校內試成績(中三已開始修讀IGCSE課程)以化學和物理科成績較理想, 數學中上, 其他科只是ok.  

hhma  MsChanChan : long time no see  發表於 12-2-3 14:48

回復 Ms.ChanChan 的帖子

如果你Chem同Phy成績較好, 呢兩科應該選修. 第3科就要睇下選Bio定Econ. 兩科既最大分別係HKU既Speech and Hearing Science收生要求Bio/Bio (combined)係必修科目. 假如你唔打算讀Speech and Hearing Science, 咁選Econ都冇分別. 如果你打算讀精算, 量計金融, 數學或Engeering, 修讀M1/M2係必須既科目. 如果去外國讀書, Maths Core只當半科, A咗都唔係好達標, 要計埋M1/M2先當一科. 學校准報7科, 但M1/M2係延伸課程, 理應唔包括7科入面.

陳陳:
好耐唔見,亞女F4要揀科喇?
你地學校正呀,有得揀行英國A Level,出國讀大學又得,留港申請non-Jupas又得,最緊要係英國A Level摘A率比香港DSE高得多,入讀大學熱門學科著數多...只精讀3-4科,好過DSE讀7-8科(課時好緊,成日要補課),通識科冇把握考好,中文科又難(不過你女中文好掂), 點解捨易取難o庶?!

khmama,

多謝你的回覆, 亦download了你的大學學科必修科目的簡表, 實在太太太有用了.
小女暫傾向讀Architecture, M1/M2 是否必要?  但似乎不是所有學校都會有M1/M2選修, 對嗎?  小女數學成績不算標青, 學校即使開辦課程, 恐怕她亦未必有十足把握擠得入有限的學位.

JP,

真係好耐無見了, 得閒約埋csk一齊聚聚好嗎?

你兩位公子彈琴又得, 讀書又得, 數學天分又高, 真係教人羨慕!
我女琴又疏於練習, 讀書又不見得勤力, 只是靠一點小聰明, 老本越吃越少, 都唔知點打算, 擔心擔心!

佢其實已經讀緊中四, 但佢地中三, 四讀IGCSE, 中五先再揀HKDSE OR GCE, 我在十分倉卒考慮不足的情況下幫佢揀了HKDSE, 雖則話係FIRST SURVEY還可以有機會改, 但若改的話, 找失去選讀熱門科目的優先權. 聽你咁講, 又覺得而我女咁懶散, 真係應該讀小D科目為妙...

好哇!Check pm pls!

hhma & JP,

我真係N年無上來BK, 物是人非, 想當年我地天天係小學 or 大仔會談天說地, 轉眼間我地d小朋友都長大成少年人, 我地唔認老都唔得啦!

好開心一上來就見到老朋友

我連pm都找了好耐先找到, 點評呢...點先整到? 哈哈!

回復 lake 的帖子

Chem其實都要思考架~ 我會suggest你選Chem, 個原因係Chem出路好廣, 只讀chem唔讀bio都可以入到醫學院

Hi, 小女可能跟你女兒同校吧.  最近也是為了選科的問題而一直苦惱.  ....最後也暫定選了DSE.

以往的中學會考, 理科生是佔盡優勢的, 但現在卻剛好相反, 而且太多未知之數, 教育局及本地大學還會因應社會壓力及種種問題而不斷修改考試模式及收生標準.  選擇A LEVEL 又怕較難兢逐本地一些熱門科目. 真的是魚與熊掌......新高中真是難為父母, 苦了孩子.

還好, 你的女兒已選定了建築, 目標清晰便容易辦了.

建築屬於文科, 不用讀M1/M2, 反而美術更為注重.  

大家加油!

eschung,

遇見你真好! 請問學校稍後會否有簡介會之類討論選課問題呢?

小女沒有修讀美術, 而且我一直覺得她不是"文科人", 但她自己說要讀建築, 我有不好撥她冷水...煩!

加油!

應該會的, 我正期待那家長會可了解多些, 因聽聞F6 A level 的學生部份經fast track 已收到三大的offer了, 當中有熱門科如藥劑學.

建築是一門專業的學科, 完成硯士還要考多個試才獲專業資格, 港大收生無需讀過美術, 只是這門學問跟藝術息息相關, 有美術基礎會較有優勢而已, 不用擔心.

謝謝你,eschung.

三大的offer,是上年用IGCSE入EAS那些?

明天家長日,恐怕老師不會解答太多選科的問題吧!否則走廊會擠塞得水洩不通。

Ms. ChanChan, 經EAS的已經走了, 我指的是考完了AS, 今年讀緊F6的學生, 不過這消息未經証實.

醒目開學勳章

khmama 發表於 12-1-25 14:52
整理咗一份關於各大學收生必修科目既要求, 中三選科前可以先用作參考.

http://www.sendspace.com/file/4d0 ...
KHMAMA
我女依家中二, 我開始STUDY 緊中三選科的TOPIC
你真係好好人, 我女揀學校時又參考左你的中學資料
到依家揀科, 又係參考你的資料
多謝晒

回復 eschung 的帖子

eschung,

原來如此 , 有進一步資料的話煩請通知一聲.

引用:Quote:原帖由+駱瑪莉+於+11-10-23+13:49+發

原帖由 ANChan59 於 11-10-23 發表
After chatting with kids who took M1 & M2, most M2 kids are regret to take it, as its too challeng ...
I couldn't agree more. Support!

‹ 上一主題|下一主題