用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Enopi Math...K1-2小朋友的功課量
樓主: ohmygosh
go

Enopi Math...K1-2小朋友的功課量 [複製鏈接]

謝謝您的回應。可能因為我自己都係從事教學﹐所以自覺不要過份干預老師的做法和教法﹔我只係想上黎問問大家的意見﹐再靜觀其變。其實阿仔的導師很有交帶﹐每課後手冊裡都會寫上comments﹐我都會儘量follow和配合她。我也看見阿仔不斷進步。

原帖由 a_ysy 於 11-3-27 22:49 發表
我自己係enopi 教緊eng/ 數, 其實功課量係按學生既情況而定, 有d小朋友一做就知佢做得快, 又肯做, 老師最多可以一次俾CTM + BTM5本; 但有d小朋友係黎學下野既, 想輕鬆d, 就可以按佢地要求刪減小小。 好似有位家長咁 ...

哈哈﹐好問題﹗我個仔好鐘意拿出來整理﹐分類排好疊好﹐放在書檯一旁。

暫時未想好長遠辦法...

您呢?

原帖由 tabolau 於 11-3-28 22:32 發表
hi ohmygosh,
你地會點處理小朋友做完既功課呀?

有部份booklets老師覺得他已經練習足夠﹐skip左﹗

原帖由 kitty23205 於 11-3-28 22:41 發表
半年就去到level 6好快喎

上堂arm arm收到通告將要參加level test﹗

原帖由 a_ysy 於 11-3-28 23:50 發表
我都覺得佢升得好快...家長自己有無睇番小朋友既level test??

Level 3

原帖由 cfaye 於 11-3-29 02:25 發表
K1, can promote to lV6 within 6months. Which lv did your son start up?

您可以向老師了解正確的方法該是怎樣﹐然後小朋友在家裡做練習時家長從旁誘導和觀察﹐直至孩子習慣用正確的方法去做每一題。

依您引述﹐導師/centre的解釋也很合理﹗

原帖由 wkwok01 於 11-3-29 09:35 發表
我個centre每次俾三本(其中一本critical thinking),佢啱啱上咗四堂,每次上完堂返屋企都好快咁做晒果三本,佢重問我有冇得做.我同centre反映,想佢地俾多一,兩本,佢地堅持唔肯,話我小朋友做加數的方法唔正確,要慢慢trai ...

我仔導師反而從未教過他用畫圈的方法去做加/減數﹔不過就教他指著數目字某幾個位置向前/後數。

原帖由 kitty23205 於 11-3-29 13:10 發表
初時係畫圈的方法
例如5+3
就會畫3個圓圈然後叫佢數落去6,7,8咁
之後熟左就唔晒再畫圈
叫佢在心內數落去
到减數改為向前數
我女呢個方法掌握得好好 ...

回覆 7# ohmygosh 的文章

非常認同家長做法。其實學生如何可以在一套我也覺得有用的教材中學得最多, 就是家長不要教他們怎麼做, 而只是告訴他們題目, 他們不懂, centre自然會教他們。 我見太多例子, 回家家長教做, 結果level test不合格, 再revision, 家長又覺得不可能, 其實就是小朋友真正明白與否的問題 =]

回覆 2# ohmygosh 的文章

家長留意, 其實是text book內已經有concept教小朋友畫圈圈!!!

回覆 6# ohmygosh 的文章

建議: 小朋友做完level test後家長自己睇下佢既內容! =]

回覆 24# ohmygosh 的文章

Ohmygosh,

你仔仔可以做TEST真好啦,我都期待緊呢日呀!

做完D功課開始多,真係5知點攪好!

謝謝提醒﹔其實我早期都見過﹐不過我仔並沒有繼續用畫圈圈來計數﹐反而學懂了他導師所教的方法﹐指著數字的某些位置向前/後數去做加/減﹐我覺得很好。

原帖由 a_ysy 於 11-3-29 21:12 發表
家長留意, 其實是text book內已經有concept教小朋友畫圈圈!!!

謝謝意見﹐我會多加留意﹗

原帖由 a_ysy 於 11-3-29 21:13 發表
建議: 小朋友做完level test後家長自己睇下佢既內容! =]

您好 tabolau

您小朋友幾大呀?學左幾耐?最近學緊什麼?

之前的功課都係暫時儲起來先﹐遲些再算﹐哈哈﹗

原帖由 tabolau 於 11-3-29 21:49 發表
Ohmygosh,

你仔仔可以做TEST真好啦,我都期待緊呢日呀!

做完D功課開始多,真係5知點攪好!

原帖由 ohmygosh 於 11-3-30 16:06 發表
您好 tabolau

想請問有冇朋友仔係何文田QQ Club學呀 ?

ohmygosh,

I have sent you pm.  Pls check.  Thanks.

jjhh

原帖由 ohmygosh 於 11-3-30 16:06 發表
您好 tabolau

就來4歲啦,返咗5個幾月呀!而加教緊+5+6呀!
你仔仔幾時TEST呀,要幾耐先帶RESULT呢?

通告話4月11日至17日期間test﹐無講幾時有result...

0甘我個仔應該大過您小朋友少少﹐我個仔三月中生日﹗

原帖由 tabolau 於 11-4-1 13:37 發表

就來4歲啦,返咗5個幾月呀!而加教緊+5+6呀!
你仔仔幾時TEST呀,要幾耐先帶RESULT呢?

Hi,

My son is just 4 years old.  Can he start enopi maths now?

Thanks,

原帖由 a_ysy 於 11-3-27 22:49 發表
我自己係enopi 教緊eng/ 數, 其實功課量係按學生既情況而定, 有d小朋友一做就知佢做得快, 又肯做, 老師最多可以一次俾CTM + BTM5本; 但有d小朋友係黎學下野既, 想輕鬆d, 就可以按佢地要求刪減小小。 好似有位家長咁 ...

原帖由 baubaulee 於 11-4-1 15:59 發表
Hi,

My son is just 4 years old.  Can he start enopi maths now?

Thanks,

of course, my son started at 3 years old
‹ 上一主題|下一主題