用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地小朋友(小學)每月補習費多少 ? 私人定係補習社 ? ...
樓主: bestwish
go

你地小朋友(小學)每月補習費多少 ? 私人定係補習社 ? [複製鏈接]

我女補習係因為對英文d tense比較亂, 加埋d grammer甘...

1.5hrs * 3 = 810一個月

我平時會出d 卷比佢做, 見佢邊範弱, 就call補習老師, 甘補習老師會再跟進, so far 英文都keep住9x分.

女兒 P4, 無補習, 成績過得去, 今次數學100分, 英文9X. 雖然無補習, 但課外活動費用都幾貴. 鋼琴 910 (五級), 芭蕾舞1000左右(四級), 學校敲擊樂 280 (一個月), 奧數 2000 (十二堂), 即係 666.66.../月, 間中還要上D 文法班, 假期班(長假期無人湊, 當托管, 呢D班好貴, 平均200一堂). 她樂此不倦, 我就跟住比錢

回復 22# angelmumy 的帖子

見到你條數...比個讚妳..

回復 4# sallyhuang 的帖子

我地要返工, 邊度有時間跟得禁貼. 緊係想放工返到屋企同個女玩下relax下啦.

還忘了一樣, 琴老師說三月開始上五級樂理,每月4堂, 又有一條數.

醒目開學勳章

成績過得去--it should be good la!

原帖由 angelmumy 於 11-1-28 10:26 發表
女兒 P4, 無補習, 成績過得去, 今次數學100分, 英文9X. 雖然無補習, 但課外活動費用都幾貴. 鋼琴 910 (五級), 芭蕾舞1000左右(四級), 學校敲擊樂 280 (一個月), 奧數 2000 (十二堂), 即係 666.66.../月, 間中還要上D ...

叻女,抵讚不過有學奧數同間中上文法班,即係=有補習,係咪,如果唔係有上奧數班又未必拿到100分。

想問你們是不是都是上網找補習老師?

小一...$0, 希望將來都係$0

回復 2# lauerica 的帖子

睇你點睇la, 奧數班係上星期才開始第一堂出去學. 之前學校老師教, 係唔收錢架. 而且奧數同學校課本內容唔一樣. 我女撞彩考100分zhe. 間中上中文文法班, 係因為長假, 好似暑假, 聖誕節咁, 我要返工, 無人湊佢, 咪比佢讀下呢d班, 中文文法,手工之類, 睇佢想選咩lo.平時因為好忙, 根本沒時間去補習.

回復 7# sadsam 的帖子

回復 9# grace_xian 的帖子

我而家個私人補習小一$80 小四$100
細佬成績差,所以要補多D: 1星期4次,每次 2hrs=$2560

哥哥就成績冇大問題,不過有d功課唔識,本來請個姐組番黎主要係幫細佬功課同溫習(因為細佬真係好令我擔心 ),之後見個姐姐補得細佬好唔錯,又有耐性同愛心,好識同小朋友相處,連勁難搞既細佬都治得掂 ,重要係好有責任感,對細佬d功課同進度又好上心,有時佢番左屋企都會打黎問我細佬溫習情況點,每堂完左都會肯抽時間比我同我傾番細佬學習情況,又會比建議我 最緊要係會自己整d教材同練習去教細佬!!

我見佢教得咁好,所以比埋哥哥佢教,哥哥就補一個鐘=$100x4x4=1600

total就都3千幾4千.

Woh.... it is rather expensive....

我文盲, 個仔唔預係天才. 所以要出d力幫佢.
小一每星期2堂, 每小時250.

初初跟到就真係唔使補, 但到了小五開學就好似好吃力咁, 同埋時時都覺得佢唔係差, 但欠小剃咁, 所以找了個姐姐上門補中文, 現在小六D成績真係有很大進步, 單單個中文科全級已經進步了4X名, 英文GRAMMER班由小一已經開始, 又公文數, 因為英文作文學校又無乜點教, 怕阿仔上中學唔識答題考試, 所以又去補習社單對單補一個鐘,  一個月共要補習費$1700未計考試加鐘.

回覆 1# miffy 的文章

補習功課: 一千多元, 5 天, 每天1.5小時
單課私人補習: 每小時$100
鋼琴: 約700  
學校活動: 約1000 , 睇抽吾抽到.
游水: 約500 4 堂 ( 一組6-10人)
詠春: 約200 4 堂 ( 純水當運動, 郁吓) ,

原帖由 miku_nishikido 於 11-2-24 02:55 發表
我而家個私人補習小一$80 小四$100
細佬成績差,所以要補多D: 1星期4次,每次 2hrs=$2560

哥哥就成績冇大問題,不過有d功課唔識,本來請個姐組番黎主要係幫細佬功課同溫習(因為細佬真係好令我擔心 ),之後見個姐姐補 ...

可否給我補習老師資料呢? 唔該!

王國會長

我女小三都係 $0

原帖由 greenbaby 於 11-1-28 18:18 發表
小一...$0, 希望將來都係$0
‹ 上一主題|下一主題