用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生 vs 根德園
樓主: Ricolas
go

民生 vs 根德園 [複製鏈接]

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-30 22:20 發表
我都想問呢個問題.....

其實我再諗遠小小, 大家一起討論一下點揀.

KV, 雖然係教學理念, 教學課程都好合適"咸"接小一, 但係, 都要睇個小朋友有幾多斤兩, 如果佢唔夠SMART, 到將來考小一, 都唔會太標青. 可能考好多 ...

民中就聽得多話今非惜比,但民小應該都仲係幾好的,反而聽講培道只係非常一般。

再升上去,民中係 band 1 英中,培道中學係 band 2 中中

民中都係 BAND 1? 真係睇唔出. 要做多D Research先得.
另外, 聽聞培道中學微調後5班裡有4班都變左英文班.

原帖由 B.B.BaBa 於 1-12-2010 10:13 AM 發表

民中就聽得多話今非惜比,但民小應該都仲係幾好的,反而聽講培道只係非常一般。

再升上去,民中係 band 1 英中,培道中學係 band 2 中中

回覆 3# viandes 的文章

環境真係ok咩?我覺得舊左dd law........如果謮3年都可以大抽獎搵出面d學校咩?

民生唔可以抽獎的, 只可以考其他直資 or 私校.

原帖由 拾仔 於 1-12-2010 12:09 PM 發表
環境真係ok咩?我覺得舊左dd law........如果謮3年都可以大抽獎搵出面d學校咩?

回覆 1# dlmcdlcl 的文章

明白.......如果比你掛你會排培正/民生/創價???

原帖由 dlmcdlcl 於 10-12-1 11:53 發表
民中都係 BAND 1? 真係睇唔出. 要做多D Research先得.
另外, 聽聞培道中學微調後5班裡有4班都變左英文班.

好似無聽過有英中唔係 band 1 的...

揀一條龍通常都想升佢地小學, 如果唔係佢地幼稚園一般程度較淺, 考直/私冇著數. 首先鐘唔鐘意民小? 如果一心諗住都會考其他私小/dss, 唔需要讀民幼. 另外, 會唔會想參加大抽獎? 想博下就唔需要讀民幼.

個人認為--民生與其他私幼比較, 會唔會課程比較淺, 民生幼稚園畢業將來都好難考到私小, 所以讀民生幼稚園, 已經定左將來條路, 一定要讀民生小學

個人認為--民生與其他私幼比較, 會唔會課程比較淺, 民生幼稚園畢業將來都好難考到私小, 所以讀民生幼稚園, 已經定左將來條路, 一定要讀民生小學

回覆 1# PhenixMa 的文章

民生幼稚園淺咩?

對中學完全冇 IDEA~ 多謝你提醒 ^^

原帖由 B.B.BaBa 於 1-12-2010 12:38 PM 發表

好似無聽過有英中唔係 band 1 的...

加上出生率咁勁, 睇怕未來幾年的K3生考小一真係要3頭6臂先得了.....好可怖.

原帖由 PhenixMa 於 1-12-2010 02:03 PM 發表

我諗一般一條龍既幼稚園情況都應該係咁上下,課程唔會太深,所以大家決定讀唔讀任何一條龍幼稚園要想清楚,講開又講,讀其他所謂課程深既私幼, 又係唔係100%考到好既直資同私小呢, 家長想子女讀邊d直資同私小呢...如果唔係要最top既小學,多數一條龍既小學都唔錯既...
但我想講我好欣賞民生幼稚園閱讀計劃,對囡囡好見效,佢依家可以攞本英文書讀比陌生人聽,然後請佢地簽個名交功課,還有我囡囡每晚讀書同做閱讀報告係佢既指定動作,唔讀過唔做過佢唔會訓...佢總叫我去圖書館借多d書返來比佢睇...老師都好鼓勵小朋友講多d校園生活比父母聽,間唔中會有小任務比佢地,無通告無紙仔寫,要佢地自己同父母講要帶d咩返學校,當然個d野小朋友唔記得講都係無傷大雅既,從而訓練佢地自理能力,還有德育都教得好好咯...
上年我囡囡分別都有KV同民生既am offer,我選擇左民生,因為我好怕3年後要加入那場激烈既小一入學戰場....

非常同意, 之前從未想過一個K1的小朋友可以大膽地向其他人朗讀一本英文故事書, 對象包括親戚朋友, 鄰居, 課外活動教師, 看更, 酒樓侍應等等。當時真是非常感動,對小朋友語文及自信心的訓練非常有幫助。

非常同意, 之前從未想過一個K1的小朋友可以大膽地向其他人朗讀一本英文故事書, 對象包括親戚朋友, 鄰居, 課外活動教師, 看更, 酒樓侍應等等。當時真是非常感動,對小朋友語文及自信心的訓練非常有幫助。

真係架?我個朋友個仔k3唔見佢係咁ga........
原帖由 sllau 於 10-12-1 17:01 發表
我諗一般一條龍既幼稚園情況都應該係咁上下,課程唔會太深,所以大家決定讀唔讀任何一條龍幼稚園要想清楚,講開又講,讀其他所謂課程深既私幼, 又係唔係100%考到好既直資同私小呢, 家長想子女讀邊d直資同私小呢...如果唔 ...

好坦白,絕對會選KV。當然,如果你選民生的,會有好多人係心底裏多謝你。

坦白講,絕對選KV,不過如果你選民生,會有好多媽媽多謝你

原帖由 拾仔 於 10-12-1 21:05 發表
真係架?我個朋友個仔k3唔見佢係咁ga........

所以我未話: 民生幼稚園閱讀計劃,對囡囡好見效, 對其他小朋友我又唔知喎....到目前為止民生都係適合我囡囡既...
所以選擇幼稚園真係每個人都唔同,有人睇下係唔係一條龍,有人睇宗教,有人睇課程深唔深,但係有人睇係唔係快樂幼稚園,都有人睇名氣同語言,甚至睇係男,女還是男女校....無一個標準既方程式去選校...

回覆 1 sllau 的文章

哦明白啦.......多謝意見
‹ 上一主題|下一主題