用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對唔聽指令的小朋友,PLAYGROUP 是否浪費金錢? ...
樓主: lsftsang
go

對唔聽指令的小朋友,PLAYGROUP 是否浪費金錢? [複製鏈接]

我會覺得係小朋友太細個了,未必知道發生咩事,但多上幾次個情況就會唔同~~

去很多
原帖由 Freesia_cat 於 10-7-16 10:06 發表
見到你所講,心有同感,所以真係好想同你分享下。

我囝囝同你囝囝一樣,唔怕羞,非常好動,最憎circle time,亦唔喜歡聽指令,佢喜歡自己試。佢好細個(6個月大),我就已經帶佢上不同類型的pg,不過我比較認同跟住小朋友性格去揀pg,基本 ...

其實好多學校都有, victoria, 迦南, 啟思, 方方.... 我只上過一間, 所以唔可以講話佢哋係唔係全部都會幫助有專注力問題嘅學生, 而且正如我之前所講, 其實呢個年齡嘅小朋友都係咁, 之不過d老師可能比較有經驗, 會識得應付.

有興趣想知多d佢哋playgroup嘅嘢, 最好打電話去問, 因為佢哋d website通常都冇講playgroup嘅.

原帖由 lsftsang 於 10-7-15 23:52 發表

請問邊度有正規幼稚園辦嘅playgroup?那些老師會否個別幫助有專注力問題的學生?或有邊位好老師介紹?THX。

醒目開學勳章

原帖由 Freesia_cat 於 10-7-16 10:06 發表
見到你所講,心有同感,所以真係好想同你分享下。

我囝囝同你囝囝一樣,唔怕羞,非常好動,最憎circle time,亦唔喜歡聽指令,佢喜歡自己試。佢好細個(6個月大),我就已經帶佢上不同類型的pg,不過我比較認同跟住小朋友性格去揀pg,基本 ...

好多謝妳的分享,不過正如另一位家長說, 去正規幼稚園辦嘅playgroup 可能會好些,尤其是對唔聽指令的小朋友。因 playgroup 的老師不會理我們這些唔聽指令的小朋友,不會對症下藥替妳教仔,只是按程序完成便算。上完堂後都是我主動問老師,她說我個仔而家已經歲半,仍未識聽自己個名好有問題,提議我們改叫他中文名。聽了後很唔開心,懷疑自己個仔真係甚麼都比人差。另外,我想講其實這些 playgroup 的老師跟本不會停下來,韆就些不聽指令的小朋友,我這個不聽指令的小朋友不是攪破壞,他只是自己有自己周圍行,不會騷擾到其他小朋友學習的。

其實我覺得問題不在於是幼稚園的pg定普通機構的pg,問題只係該pg請的是怎樣的老師而已。講真我同囝囝都上過好多不同的pg,有好有唔好,好似Dr Poon及兒童無限的老師們都好好,佢地都好有耐性對小朋友,亦會教我點教導小朋友。我覺得最緊要係點揀pg,揀一d比較open態度的,師生比例較低的,都有幫助。

原帖由 lsftsang 於 10-7-16 14:11 發表

好多謝妳的分享,不過正如另一位家長說, 去正規幼稚園辦嘅playgroup 可能會好些,尤其是對唔聽指令的小朋友。因 playgroup 的老師不會理我們這些唔聽指令的小朋友,不會對症下藥替妳教仔,只是按程序完成便算。上完堂後都是 ...

I would like to share my finding. My elder brother's son has been attending the playgroup since 2009. He improves a lot. In the past, he is shy and sometimes plays with adults only. He doesn't like the same age children. But now, he is more active and more sociable.

醒目開學勳章

原帖由 Freesia_cat 於 10-7-16 16:10 發表
其實我覺得問題不在於是幼稚園的pg定普通機構的pg,問題只係該pg請的是怎樣的老師而已。講真我同囝囝都上過好多不同的pg,有好有唔好,好似Dr Poon及兒童無限的老師們都好好,佢地都好有耐性對小朋友,亦會教我點教導小朋友。 ...

邊度有 DR POON / 兒童無限 的 PLAYGROUP? THX。

其實這些 playgroup 的老師跟本不會停下來,韆就些不聽指令的小朋友,我這個不聽指令的小朋友不是攪破壞,他只是自己有自己周圍行,不會騷擾到其他小朋友學習的。所以返咗都好似學唔到嘢及浪費金錢! 因 playgroup 的老師不會理我們這些唔聽指令的小朋友,不會對症下藥替妳教仔,只是按程序完成便算。 很商業化`感覺

我個仔都係一個好自我唔聽人講的小朋友,但我成日都同佢番playgroup.佢6個月大開始番架啦,到依家2.5歲,佢都仲係咁,不過其實佢學佐番playgroup的野你是唔發覺的,好似一個海綿吸收梗的。同時你梗加要比佢番多些習慣下其他小朋友係點上堂。佢地識講野就開始去學人地做野,看到小朋友做咩佢就會跟著做......你唔好太擔心.....佢唔聽指令你可以話係佢有自信,咩都靠自己....哈哈.....

原帖由 timkoye2010 於 10-7-27 11:33 發表
其實這些 playgroup 的老師跟本不會停下來,韆就些不聽指令的小朋友,我這個不聽指令的小朋友不是攪破壞,他只是自己有自己周圍行,不會騷擾到其他小朋友學習的。所以返咗都好似學唔到嘢及浪費金錢! 因 playgroup 的 ...

Dr Poon的可在組班專區找,那兒有thread。

至於兒童無限,你用google一search就找到,好容易。

都係那句,唔好 ,小朋友活潑是件好事,最緊要係睇下點教係最好。我好彩遇到好老師好pg,希望你都會。

原帖由 lsftsang 於 10-7-21 16:52 發表

邊度有 DR POON / 兒童無限 的 PLAYGROUP? THX。

我個仔又係咁, 成日都唔聽我地講架, 有時去到玩既地方, 玩一陣叫佢走喇, 佢又唔肯喎, 有時重會喊架......  同朋友去飲茶喇, 咁我個仔又坐唔定喎, 想落地喇, 咁我朋友就當然叫我, 唔好俾個仔咁, (因佢個仔係坐定定既), 好問心妳估我想個仔坐唔定咩, 真係大家有咁既感受既媽咪先知, 其實我地都好難受架, 叫又叫唔聽, 又怕影響到人....... 亦有好多人叫我應該點點點, 應該咁咁咁做, 知佢地係好心, 但唔係講咁易做得到囉......
有時見到好多小朋友都會坐定定, 聽指示, 當然會覺得呢D小朋友真係乖喇, 但我心想, 每個小朋友真係唔同性格, 有D乖過我個仔, 有D會頑皮過我個仔呢, 無論我地個小朋友有幾難教, 我地都要接受, 慢慢教囉, 我相信重有一天佢會乖乖地聽話, 唔好俾太大壓力自己同小朋友.......

我個b都係,完全唔聽指令,我已經同佢反咗playgroup3個月多全完無用,每次我都好用心好努力同佢一起上堂,印姊+爸爸全完攪唔点, 最後只有我肯同佢上,其他家長好似當在我哋係怪物咁, 老師更加唔會就你.
上緊堂個嗅b一時話要奶,一時起身走咗出去玩或圍往個卷咁跑,如果我發火罵佢,佢會大喊,仲打我.真係擔心死我

我阿b又係咁, 同佢去JWT做gym, 四圍走. 同佢上會所攪既playgroup, 仲慘!!! 一個導師對十幾個細路, 話我阿b有自閉, 攪到我喊左幾次 , 不停揾兒科醫生求證, 醫生話阿b唔係自閉或過度活躍.
而家, 阿b返nursey, 自己上堂, 老師話佢無野哦.
各位, 加油.
‹ 上一主題|下一主題