用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧堂幼稚園離譜的搬校事宜
樓主: 伊布都
go

藍田靈糧堂幼稚園離譜的搬校事宜 [複製鏈接]

各位,巧合地本人現正屋於麗港城, 窗外更正正向着日本人幼稚園,所以對這post感到興趣及留意。
就觀察所得,日幼確在今年四月搬遷,先前運作正常,可能學生人數減少,所以搬出與香港島日幼合併。
暫時未見有任何裝修行動,只見間中有人"睇場"。
若有異動,樂意上來報料!

如果日本人幼稚園是4月才遷出, 會唔會係學校一早未確定可以搬? 照計他們想搬大一些的校舍沒有什麼不可告人的.

各位, 我都係住麗港城, 正正就是日幼對住個座, 當我知道藍田靈糧會搬來呢度, 我其實好登你地開心, 因為日幼個場真係大依家藍田靈糧好多好多....小朋友可以有個更佳既學習環境吾係應該開心咩?  

我個女今年昇k3, 當年都有in藍田靈糧, 但係我真係覺得個度太細啦, 好迫咁....最後我選擇左九龍靈糧堂幼稚園~

報告如下:

今天發現開始進行裝修工作,應該是有關通風/冷風系統!!

曹曹地,樓上有時都聽到........

原帖由 tietie_mama 於 09-7-29 18:26 發表
各位,巧合地本人現正屋於麗港城, 窗外更正正向着日本人幼稚園,所以對這post感到興趣及留意。
就觀察所得,日幼確在今年四月搬遷,先前運作正常,可能學生人數減少,所以搬出與香港島日幼合併。
暫時未見有任何裝修行動,只見間中 ...

街坊: 吾知我地有無見過面呢?

原帖由 BebeeYY 於 09-8-6 15:08 發表
各位, 我都係住麗港城, 正正就是日幼對住個座, 當我知道藍田靈糧會搬來呢度, 我其實好登你地開心, 因為日幼個場真係大依家藍田靈糧好多好多....小朋友可以有個更佳既學習環境吾係應該開心咩?  

我個女今年昇k3, 當 ...

醒目開學勳章 王國長老

我以前老闆都有辦幼稚園的(唔係出名, 私人機構啦)
而家靈糧堂係租地方, 每次續約同業主傾terms, 真係好煩, 有時條件唔理想, 想搵地方搬亦唔易(其實幼稚園"舖"真係唔易搵, 要地方夠大--好多業主寧願拆細易租出, 亦有其他消防條例, 教署條例要fulfill至可發牌)
靈糧堂算係社會服務機構, 對學生都有責任, 而業主係商業機構, 利字當頭, 彩你都傻, 所以想租得成地方辦學, 而個地方又理想, 都不失為一件好事 (bear in mind地方大左靚左, 唔會加學費黎補架wor, 都係教育機構俾)
我舊老闆d學校, 好多時就係頂唔順d租, 執下執下, 少左幾間了
凡事總有兩面既, 睇開d, 雖然係遠左但都有好多好處呀
(反觀聖公會係自己物業, 無理由唔一早plan好, 攪成咁, 就真係不負責任啦)

原帖由 伊布都 於 09-7-24 10:36 AM 發表
兩件事千祈唔好混為一談
我都想校舍更大更好,令孩子可以有更好環境學習
但行政方面差勁到如此地步,令家長﹙起碼我覺得﹚有一種被學校挾持學生的感覺,你又認為如何?
人與人之間的確係要存在妥協,但呢一刻係唔存在妥協,只係 ...

哈哈~ 街坊...我地可能識既都吾定wor~  你住邊座? 我住23座~

sorry! 打攪各位家長.

請問有沒有冬季校服(女)可以送出或出讓, 如有, 請PM.
Thank you very much!

最新消息........

裝修大至完成, 招牌已掛上了, 老師也開始佈置課室了.........校園好靚, 有彩虹地面的天井, 花花窗口課室等等.

各位可以安心!

(聲名: 我吾係搶手黎架!)

原帖由 tietie_mama 於 09-8-14 16:50 發表
報告如下:

今天發現開始進行裝修工作,應該是有關通風/冷風系統!!

曹曹地,樓上有時都聽到........

Hi BebeeYY,

我唸我應該估到你係邊位, but 我無膽叫妳.....哈哈!

原帖由 BebeeYY 於 09-9-7 17:20 發表
哈哈~ 街坊...我地可能識既都吾定wor~  你住邊座? 我住23座~

我的小朋友由k1讀到現在k3. 感到佢每天上課都好開心.
每個老師, 將工都非常有愛心. 老師將校內報置到十分細緻, 但可惜是搬校舍太細.
當收到學校通知要11月初搬校時, 真係感到十分詫異, 因
事前無任何"風聲"要搬

每個老師, 將工都非常有愛心. 老師將校內報置到十分細緻, 但可惜是搬校舍太細.
當收到學校通知要11月初搬校時, 真係感到十分詫異, 因
事前無任何"風聲"要搬

sorry i pressed wrong button....

每個老師, 校工都非常有愛心. 老師將校內報置到十分細緻, 但可惜是搬校舍太細.
當收到咗通知要11月初搬校時, 真係感到十分詫異, 因事前無任何"風聲"要搬. 但係都要無奈接受, 唔通要轉校.
想深一層, 好似 Charlotte_mom 話幼稚園"舖"真係唔易搵, 要地方夠大--好搬多限制.
現在我的小朋友已搬到新校上課, 四周環境好大, 好"正". 所以搬校唔係唔好呀. 重有一沒樣最重要的事, 校舍大咗, 收生多咗, 學校有更多資源發展, 最後受 益的係小朋友.

唔好意思呀~我想順便問下..係度讀過既小朋友媽媽...我想問藍田靈糧堂k2寫得多唔多字呢?or程度較淺?因諗緊俾b b第日讀咩學校...

原帖由 holambb 於 09-11-7 21:17 發表
sorry i pressed wrong button....

每個老師, 校工都非常有愛心. 老師將校內報置到十分細緻, 但可惜是搬校舍太細.
當收到咗通知要11月初搬校時, 真係感到十分 ...

搬校其實好小事啫,又唔係唔同區, 又唔係話炒哂D老師校長, 換過一批~教學形式又照舊~~如果純為地址有改變而不滿, 好似有點不必了~~

k2寫字唔係好多.

請問大家知唔知此校有無n班,我想過年前想幫啊女插班,因我會搬黎附近,仍未搵到n班,所以現在好苦惱

原帖由 luilui007 於 09-11-8 21:37 發表
請問大家知唔知此校有無n班,我想過年前想幫啊女插班,因我會搬黎附近,仍未搵到n班,所以現在好苦惱

以下轉載自靈糧校網:

藍田靈糧幼稚園
麗港城新校舍

擴校增設幼兒園部

藍田分校已正式遷往麗港城第四期麗港街十二號地下,並於2009年11月3日正式上課。新校舍面積約一萬四千多尺,除現有幼稚園級外,亦會增設幼兒園部,供2歲幼兒報讀。凡入讀幼兒園部之學生,可直升藍田及鑽石山分校之幼稚園。

報名查詢,歡迎致電28056699。

原帖由 Tommy 於 09-11-8 21:57 發表

以下轉載自靈糧校網:

藍田靈糧幼稚園
麗港城新校舍
擴校增設幼兒園部
藍田分校已正式遷往麗港城第四期麗港街十二號地下,並於2009年11月3日正式上課。新校舍面積約一萬四千多尺,除現有幼稚園級外,亦會增設幼兒園部, ...

其實我都有看過校網,不過有點唔係好清楚
幼兒園部今年招生今年讀?定今年招生出年讀

原帖由 luilui007 於 09-11-8 22:16 發表

其實我都有看過校網,不過有點唔係好清楚
幼兒園部今年招生今年讀?定今年招生出年讀

日前我曾經跟該校主任傾計,如果我沒理解錯的話,應該是今年招生今年讀。聽朝打電話去問就清楚喇!
‹ 上一主題|下一主題