用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 九龍禮賢幼稚園K3家長請進!
樓主: 朱古力
go

九龍禮賢幼稚園K3家長請進! [複製鏈接]

Re: 九龍禮賢學校幼稚園家長請進

星期五下午, 我同囡囡到學校時, 男孩剛放學, 我叫個囡走去同黃園長打招呼, 剛巧有兩個男孩放學走, 見到我囡囡掛著Thomas水壺, 有個說跟他的水壺一樣, 他說他喜歡Thomas; 另一個更主動走來我面前告訴我, 他喜歡Percy, 我囡囡見狀, 也不執輸, 說她喜歡Thomas.  真的很有趣.

我覺得老師都很有耐性, 很平易近人, 不只對自己班的; 我個囡未入得課室前, 鄰班的老師在操場旁的通道跟我囡談話好一段時間, 又說希望每日都見到我囡囡返禮賢, 否則會想她.  我覺得老師真的很好.  園長也是, 很平易近人.

朱古力,
多謝你的意見, 或者天氣涼一點再考慮fruit salad啦.

littleeva,
不用客氣.

yy13, 瀅瀅媽咪

你們都放心好了, 禮賢的面試很輕鬆, 家長一起陪小朋友入課室面試, 不用跟小朋友分開的.  正常情況是一位家長陪面試, 不過都會因應情況的, 我囡囡面試當日, 有個小朋友無論爸爸或媽媽單獨陪都喊, 最終老師叫爸爸媽媽一起陪小朋友.

說話的問題, 不用太擔心, 因為interview會在明年1月初, 還有幾個月.  我朋友的兒子上年這時候說話也不很好, interview 時也沒問題了.

我去年幫囡囡報了6間, in 5 間.  未收通知信, 都不會知結果的.  

呀, 小學部的聯繫中學將會是直資中學匯基書院(九龍東), 有沒有人知匯基的情況?

朱古力,

差點忘記學齡前保健, 我覺得都幾好, 起碼我不用費神, 囡囡又有專人做檢查測試, 最好就是到校服務.  價錢我覺得都算合理.

grace mami

hehehe  您咁快諗定中學!  我都見好多 禮小 畢業生 去左 匯基 (應該係直資學校). 我對此校認識不深. 感覺上是屬於 BAND 2 學校.  情度一般. 不過校風唔錯. 反而 在禮小 同區 (深水PO) 的 銘賢 就 是 BAND ONE 校風好.成績好. 不過唔易考. 如女校. 就上智英文書院 都係一等一等的好學校. 

我住得遠.都唔知會唔會在 禮賢讀小學. 因為返 8時. 咁即是要 6點幾起身. 7時前上校車. 好似好早. ANYWAY 還有幾年 慢慢再諗下先. 

PENPEN

預祝您囡囡生日快樂.︿O︿

我都會耐唔耐 KEEP 住 接仔仔放學. 多數在星期5, 因為我仔返 下午. 放4 時半. 如行得開而老闆又不在.我 都會 一個月接他一次.

朱古力,GraceMami,
我個囡揹果個係melody水壺,係我朋友早排去日本果時買回來送給我個囡的,佢都好鍾意, 佢今朝見到個書包,仲問我個水壺響邊添~ 餐盒就係hello kitty,毛巾拿就用番interview送俾佢果個 好開心我較早前同佢做既心理準備自己搭校車尚算成功,冇喊到,仲同我bye bye添~ 不過我諗都要睇埋明天先知真正結果,今日我整左pooh pooh,豬豬同星星曲奇餅俾佢帶返學做茶點,佢好開心呀!!  

littleeva,
係呀! 你地咁快諗到中學, 我都係諗左小學先,不過好既係我呢區(sham shui po)個校網都唔差,正如你話齋有銘賢之類,小學我覺得聖芳濟都應該唔錯
今個星期日就會同阿囡同d親戚響屋企開生日會,下星期五正日都係爸爸生日,爸爸已經取了假一齊去接佢放學再去玩,我之前唔話俾佢知,等佢開心下,跟住星期日就約左呢度同期生日既小朋友一齊去pooh pooh餐廳開生日會!! :
我囡讀呢班好多9月生日既同學仔呀!!  下個月響學校開生日會實好熱鬧,我又可以去,11月又有親子旅行,正!!

各位

請問 : 回條/收錢. 果個袋 是由小朋友自己拿出來放在課室門口的 BASKET 內.  還是由老師自己在小朋友書包取出呢 ?

我今日帶囝囝返學,我叫囝囝去叫李老師早晨,跟住李老師就問囝囝係咪有野交比佢,於是我就

yy13,
唔會上午班的要求多D,不過爭上午班的人數會多好多.
如果你必須讀上午班(返工或別人揍),你記得填表格時選上午,唔好怕佢地唔收,因為就算佢地收,要你下午班時你仲麻煩(要安排時間).如果你選無所謂,佢地多數編你下午班.(要轉上午非容易事)

littleeva,

hehe, 我個腦真的沒時間停下來, 囡囡入了幼稚園, 就會想要入那間小學, 有沒有直升的中學或聯繫中學....不過, 最近頭痛的是為囡囡買床.

你真好, 打算每星期5接囝囝放學, 我都有打算間中去學校接放學, 不過會兩三個月一次, 假期所餘不多哪.

今日第一日乘校車, 真想不到她不但沒哭, 還在校車向我們揮手拜拜, 真很安慰.

penpen,

囡囡跟爸爸同一日生日, 每年一起慶祝真開心.

yy13,

不用客氣, 希望你囝囝可以考到心儀的學校.
交申請表時, 是要選 上午 / 下午/ 上下午的.
禮賢是我的首選, 所以我選"上下午", 以免連下午也入不到.
我囡囡 in 的另一間也要選上下午, 我就選上午, 校長面談時說明, 只選上午的話, 上午滿了就只有排後備.

回條收費袋我第2日返學交左家陣都未取回,就算交左,總之放響書包,我諗由於佢地係幼兒班老師都會跟既, 我尋晚張份學費減免申請表放左響手冊套後面,再同阿囡講要交俾老師,佢放學之後我都見收左咯~~ 我問佢放響個籃定交俾老師,佢話自己交左俾老師喎!
阿囡今日放學返到屋企自己響度話"返學好開心",我問佢聽日仲返唔返,佢話返呀!!

GraceMami,
係呀! 阿囡較到正過左一晚第二朝先出世架!  
今日妹豬好好笑, 我問佢, 返學有冇食pooh pooh餅,佢話仲有豬豬呀(因為我整左pooh同豬曲奇俾佢)! 問佢有冇嗅嗅佢話有,我問邊個幫佢抹petpet佢話係嚴老師, 我話嚴老師要講書應該唔會喎,佢又話係李老師,問佢咩佢樣樣都話有, 最記得就係嚴老師請佢食紫菜同埋校車姨姨請佢食糖糖! 又無啦啦話李老師鬧佢, 我問佢有冇曳曳佢話冇,我話冇曳李老師唔會鬧佢,咁我再問佢李老師有冇鬧佢佢又話冇喎!   我諗過多一星期睇下點先~     

我囡囡回來都說返學很開心, 第一時間從她的口袋拿紫菜及糖給我看, 說李老師給她紫菜, 校車姨姨給她糖; 她說返學時見不到黃園長, 只是放學時見到; 說李老師叫她從書包拿個袋給老師; 又說放學再乘校車時, 自己扣安全帶, 沒有除下書包, 她說其他小朋友就除下書包放在椅底, 我問她不除書包坐會否不舒服, 她又說不會.  

你們的孩子如何?

penpen,

我囡囡今日都係帶曲奇餅, 不過是現成買, 不是親手做, 對我來說, 做餅的日子只在求學時.  你的愛心曲奇一定好好味喇.

班房內除了兩位老師, 應該還有一位助教協助, 可能你囡囡唔知助教的名字, 所以這樣回答吧.

HI ALL

仔仔昨天回家都話返學好開心. 我問他您有冇cry. 他話 no. 不過有小朋友 cry. 他隔離果個 男仔有cry. 女仔冇cry. 我話您有冇叫小朋友唔好cry. 他話 唔識叫.  他話小朋友想放學

另外他話有英文老師.  
玩到到
唱有隻雀仔....
讀書.
食茶點
去洗手間

他話冇出去玩. 我估可能昨天天色不好.
另外他話坐校車時見到以前的同學他. (我估他認錯了)
他話校車冷氣好大. 唔識叫ee close 細d.
好彩ee 都有幫他著衫. 因為 他 sleep 了,  ee phone me 她話唔好意思. 間車遲了.我問她仔仔有冇cry. 她話冇 而且訓了和幫他著了外套. 我而家諗緊一陣上車要唔要著定先. 因為他上車 多數唔訓,放學可能倦了要訓.他話書包就可以除下. 水壺就要背住. 

今早仔仔 9時15分起身就 call 叫我早些回家.

您地小朋友返學如何呀 ? 

昨日囝囝去完

thank you for your sharing.  

I also want to send my son to 九龍禮賢學校幼稚園 for K1 to K3.  

Can you tell me how much the tuiton fee, uniform fee, tea fee (as I know, it's provided by parents only) and books fee?  I live in Diamond Hill District and we need to take two ways minibus to there.  I prefer to apply private school bus.  Do you know how much the bus fee from there to Diamond Hill?  

By the way, do they teach students writing in K1/K2/K3? Any homework to do and any examination to evaluate student's development?
I want my son to have a happy kindergarten life without pressure.  It's also the point on my decision other than the money.

Thanks a lot.

喎都唔知有這個topic呀, 原來多左好多禮賢家長, 禮賢學校系一所好有誠意的學校, 幼稚園系好開心的生活, 老師好有愛心, 嚴老師好嚴架, 不過佢好有愛心同好資深, 是一位好好的老師, 我個囡今年升K3啦, 我現在煩緊升小呀!!

________________ KiuKiu媽媽

HI KiuKiu媽媽

kiukiu 係大師姐啦.  要多多指教我地這些師弟師妹! 

係呢您會否考慮讀番禮小. OR 參加統一派位 ?

其實我仔仔舊年在 區內都讀緊 N1 而且也很開心. 又近學校. 今次為了禮賢是一所好學校. 我突意同他轉校 又要坐成個鐘車,而且又要返下午班. 我有時都在想是否自己一意故行呢 ?

點樣也好. 而家總算選定下來.我都要比信心學校比信心仔仔. 希望他有一個開心的幼稚園生活.

hello 各位

我個仔讀 k2 插班架, 所以樣樣野都唔係好知, 但見個仔都番得好開心, 仲話要帶棉花糖番去請同學食, 每日寫字都係一板, 另外我都想知匯基好唔好, 請問有無人知呀?

KiuKiu媽媽 & Anita_Lee你地係大師兄和大師姐,真係要多多指教下我地呢班新生喇!

我囝囝既班主任係嚴老師和李老師,原來嚴老師好嚴,希望佢教到囝囝唔好成日發脾氣喇!
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題