用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基Playgroup interview 回來
樓主: 四隻貓
go

樂基Playgroup interview 回來 [複製鏈接]

原帖由 joyce1024 於 08-12-7 00:49 發表
elmolly,

唔係丫嘛?如果係我,我即刻同職員投訴呀。跟住唔in走人。
真係要寫都唔應該俾家長見到丫。。。。。

我搵左校長講呀, 照in, 睇下佢會點, 我唔想唔比機會囡囡. 不過預左係mission impossible.. 真係寫都唔好比當時人睇到嘛:;pppp:

真係好唔應該,無教養,唔知咩叫尊重

我都覺得間學校有d唔憂做.
好在已經有好學校收阿女

even得都要考慮讀唔讀

原帖由 elmolly 於 08-12-7 01:57 發表

我搵左校長講呀, 照in, 睇下佢會點, 我唔想唔比機會囡囡. 不過預左係mission impossible.. 真係寫都唔好比當時人睇到嘛:;pppp:

收都唔讀la,咁唔尊重,日後有排受

原帖由 elmolly 於 08-12-7 01:57 發表

樂基Playgroup interview 回來

有好多位已比人mark左啦!!!

位得好少, 仲留好多位比兄弟姊妹, 三姑六婆, 咁洗乜攪咁大規模, 分明做勢!!!

大家拿到什麼禮物呢 ?

簽名被屏蔽

elmolly,

其實真係唔好同學校d staff有衝突, 你成個女交晒比佢, 如果佢地玩針對, 你個女又唔識話比你知, 你個女會好慘.

這如同我地要同工人保持良好關係一樣.

老師同工人一樣, 都只係一個普通人.  我唔信若果你同佢有衝突, 佢仍然會對你個女好好.

d staff 可以咁明目張膽寫 d comment 係你張 form 上, 可見校長係唔會否定佢既做法.

我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

我今日無同女女去in,因為一早已對這間學校沒信心。初初本來都想去見識下,但後來想清楚,點都不會去讀,所以連去都費事去。
11月1日報名果日,我打過電話去樂基問:說我6/12公司有事,我只可請上午或下午假去in,我in2歲班,如我寫信去樂基,應該指明想in上午或下午會方便樂基多D?樂基就教我寫信要指明要上午in,於是我照做,並回公司請了上午假。結果當收到interview信時,in的時間是下午4時多。我收到信時好唔開心,當我再打去問時佢地亦好無禮貌呢!所以在果陣時開始,我已決定不會讓女女讀此校。
我也想過和女女去in下睇下樂基有幾特別,於是我回公司找同事調假,找了幾天終於調到假。但這一、二天,我考慮清楚,既然唔讀,又何必浪費時間呢!所以便不去in啦!昨日下午一家人高高興興的玩了一個下午囉!

雖然我無比呢間學校為難過, 但我都同你一樣覺得裡面d人好無禮貌.  我唔係太知呢間學校點解咁出名, 但好懷疑佢地會唔會教出有禮貌同有笑容既小朋友.  (成個interview過程, 由出面排隊至完成, 無見過裡面有一個 staff 係有笑容, 包括 in 我個 b 既外籍老師.)

原帖由 BBG1 於 08-12-7 10:04 發表
我今日無同女女去in,因為一早已對這間學校沒信心。初初本來都想去見識下,但後來想清楚,點都不會去讀,所以連去都費事去。
11月1日報名果日,我打過電話去樂基問:說我6/12公司有事,我只可請上午或下午假去in,我in2歲班,如我寫信 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

原帖由 Eclipse_2006 於 08-12-7 09:53 發表
elmolly,

其實真係唔好同學校d staff有衝突, 你成個女交晒比佢, 如果佢地玩針對, 你個女又唔識話比你知, 你個女會好慘.

老師同工人一樣, 都只係一個普通人.  我唔信若果你同 ...

校長無order做細的又點敢咁夠膽喎!學校是培養小朋友的地方,無論點樣所有職員也應有基本禮貌囉(一個普通人也應有禮待人)!雖然老師、職員等也是普通人,但也應有其專業操守囉!我相信每個報得佢地學校的家長也想讓子女入讀的,對學校的態度應該不錯的,可是卻遭到不禮貌的對待呢!我不想女女像他們一樣。

Yes, I also thought teachers will consider the age of infants ... I will apply other schools, hope those schools will arrange group interview too. Actually during the interview, the PTH teacher didn't warm up with my girl, no toys at all, she asked questions directly, my bb only looked at her. Even at last she gave toy gift to my bb, we left it to her as my bb had no interest in it.
原帖由 Goldbabe 於 08-12-6 23:28 發表
eggamama, my daughter is also 13months.  Did the teacher ask your daughter any question?  our interview was in cantonese but i told her she only understand english but she still asked my daughter to p ...

Yes, I agreed with you. The PTH teacher didn't warm up my girl, no toys at all, only ask questions directly and she supposed my bb can 'speak' words!!!
原帖由 Goldbabe 於 08-12-6 23:28 發表
eggamama, my daughter is also 13months.  Did the teacher ask your daughter any question?  our interview was in cantonese but i told her she only understand english but she still asked my daughter to p ...

I think they ran out of time lar.
so no time for babies to warm up.

hehe.. my bb also, once she sat down, the interviewer started to ask questions, haha, she asked, 'who is yr mama?', and waaaaaaaaaaaakakaka, my bb pointed to a snowman .. which was sticked on the window..
waaaaaaaaaaaaaaaaaakakaka..

I know that BB is still exploring the environment.. she was trying to tell us there was a snowman on the window.. ahaha

And, most importantly,
I believe most of the babies behaved like that..

so, RELAX, all mama..
don't worry too much!
Be happy..
I believe our baby can sense how nervous we are.. haha.

我諗, 一來間學校真係唔係大, 但咁樣嘅 interview style,
佢地可能可以睇到邊啲小朋友嘅 集中力/尊注力/反應.

(呢個真係我諗嘅)..
如果我係interviewer, 家長同 小朋友一坐低, 我會睇
小朋友會做啲咩啦 (搞枱面啲嘢);
家長又會點啦 (會唔會小朋友唔好搞, 定係教佢問問interviewer, 佢可唔可以玩呀, 仲會唔會陪佢一齊玩枱面啲嘢啦);
小朋友有咩反應啦 (聽唔聽話, e.g.叫佢唔好搞, 佢有無理會呀, 之類, what I mean is, BB's reactions);

反而唔係小朋友做唔做到啲task, 定係答唔答到問題.

因為, 我記得我睇過之前有好多家長都講過, 佢地bb咩都做唔到, 都收.. 所以, 我諗唔係睇小朋友可以答到幾多條問題.

我諗個個bb都會explore陌生環境, 頭幾條問題bb唔理人自己睇自己指來指去, 可能個個都會係咁.

bb答唔到問題, interview可能又會睇, 家長嘅反應呀, 係咪咄咄相迫咁要佢答, 定係點去guide bb答..
而bb又會比咩反應, 之類 咁啦.
仲會睇bb眼神 (會唔會同 interviewer 有eye contact),
應對 (同 interviewer之間, 同爸爸媽媽之間),
態度 (見到陌生人, 會發皮四吖/定係怕怕醜醜), 未必個個bb都會肯同陌生人 hi/bye, 咁家人點guide佢做/同佢一齊做. etc,
生活習慣 (早睡早起呀..) ,
喜好 (玩咩玩具呀..)
etc etc..

所以大家唔好咁緊張啦.. 等bb做自己 (其實係我地根本控制唔到 bb),
咁, 不如就放鬆啲啦

醒目開學勳章

原帖由 CarmenK 於 08-12-7 12:43 發表
我諗, 一來間學校真係唔係大, 但咁樣嘅 interview style,
佢地可能可以睇到邊啲小朋友嘅 集中力/尊注力/反應.

(呢個真係我諗嘅)..
如果我係interviewer, 家長同 小朋友一坐低, 我會睇
小朋友會做啲咩啦 (搞枱面啲 ...

我都有你一樣既諗法, 老師唔一定要答全對既小朋友, 佢地實有d 條件用來選人的.  就算唔係答對曬, 如佢地見小朋友既舉動同反應同家長比interviewer 既感覺, 係合佢地要求既, 就會選.  我自己覺得, 合既咪讀囉, 唔合人地心水也不用唔開心, 還有其它好既學校.

仲會睇bb眼神 (會唔會同 interviewer 有eye contact)  ~ 呢樣我好覺喎, 呀鬼婆wu 低曬身來同我個仔差不多既 eye level,  係咁睇佢有無望住佢來答.  同睇佢d 反應.

我哋係用PTW+ENG in ! 的確人山人海! 場面墟冚! 我知道因為interview 唔可以改日期或者時間, 所以有很多很多小朋友病都要硬住去面試, 我唔係好想怪責他們, 只是家長應該要注意一吓d衛生, 我親眼見到個小朋友打噴嚏時對住其它d小朋友,你知啦,輪候其間, d小朋友响黑色嘅地下玩緊d黑色嘅lego, 鼻涕滿面, 空氣又唔流通, 當然我個小朋友就咁就中咗招! 仲咳添!  點解d家長唔用d濕紙巾幫佢個小朋友抹吓呢! 又或者用隻手幫佢住lor.....最衰係學校又唔分流或安排吓呢d問題, 無理由唔知有呢d問題存在嘛?

我都見到小朋友不停咳嗽, 但佢既父母照俾佢周圍玩, 我所以無俾女女落地玩. 人又多, 空氣又唔流通, "d黑色嘅lego"又好驚嚇, 雖然我一向俾呀女周圍玩, 今次真係唔敢law.

係呀 係呀, 仲有好多間好學校, 大家唔好唔開心..

我都諗住同阿女報3-4間..
但呢排上bk睇, 睇黎間間學校都有好嘅地方, 亦有好衰好衰嘅嘢發生..

有邊間學校係老師又好, admin又好, 學習環境又好, 又有口啤嘅呢?

可以介紹一下嗎???

原帖由 monkey05 於 08-12-7 13:28 發表

我都有你一樣既諗法, 老師唔一定要答全對既小朋友, 佢地實有d 條件用來選人的.  就算唔係答對曬, 如佢地見小朋友既舉動同反應同家長比interviewer 既感覺, 係合佢地要求既, 就會選.  我自己覺得, 合既咪讀囉, 唔 ...

原帖由 Eclipse_2006 於 08-12-7 09:53 發表
elmolly,

老師同工人一樣, 都只係一個普通人.  我唔信若果你同 ...

其實我唔覺得算係咩衝突, 講真, 如果佢地insist既話, 我都要照做, 除非我選擇唔報名. 既然佢收得我張form, 點解要咁做? 仲要比我睇到. 我同其他學校deal過, 就算人地係好亂, 又或者我已經無機會, 都好客氣囉.

我同一個好buy呢間學校既close friend講返呢件事, 佢居然話我好"攪笑", 唔理我有無唔啱, 我都睇唔出一間學校咁樣做有幾"好笑"

其實呢間學校有咩優點?  你個friend點睇?  我只係人報我又報, 都想知間學校點解咁受歡迎.

原帖由 elmolly 於 08-12-8 01:32 發表

其實我唔覺得算係咩衝突, 講真, 如果佢地insist既話, 我都要照做, 除非我選擇唔報名. 既然佢收得我張form, 點解要咁做? 仲要比我睇到. 我同其他學校deal過, 就算人地係好亂, 又或者我已經無機會, 都好客氣囉.

我 ...
‹ 上一主題|下一主題