用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net12, 有冇人2ndchoice 入st.paul
樓主: MrsYing
go

net12, 有冇人2ndchoice 入st.paul [複製鏈接]

sorry....

乙部擺第二就多

原文章由 YongXin 於 08-6-12 12:52 發表
? 好多? 問紧甲部跨区, 仲要擺第二播? 点会好多呀

乙部擺第二就多。

YongXin,

Just a personal question. May I know will there be a lot of homework for P.1?? How's the standard for Chinese and English??

Thank you.

Ah-One
原文章由 YongXin 於 08-6-12 16:43 發表
74個.

我女依家響SPPCS讀緊小一. 我地小一有4班, 每班37人, 總共148個位, 當中"自行階段"/"統一階段"各佔一半, 即各74個位, 年年都一樣.

到時你可留意呢度: http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

...

醒目開學勳章

你可到此慢慢睇:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1051569&extra=page%3D1

原文章由 Ah-One 於 08-6-12 19:25 發表
YongXin,

Just a personal question. May I know will there be a lot of homework for P.1?? How's the standard for Chinese and English??

Thank you.

Ah-One

thanks.

1. 我都知,但政府話小班教學, 有冇影響?是否一樣人數?

2. 你知唔知多唔多家姐而且有細妹在2009讀小一, (我知比較stupid 不過為小朋友, 冇辨法!!)

唔該!

mrsying

原文章由 YongXin 於 08-6-12 16:43 發表
74個.

我女依家響SPPCS讀緊小一. 我地小一有4班, 每班37人, 總共148個位, 當中"自行階段"/"統一階段"各佔一半, 即各74個位, 年年都一樣.

到時你可留意呢度: http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

...

醒目開學勳章

唔好咁講啦, 大家討論吓0者.

小班教学, 我無聽闻过我地学校会实行。到K3开学, 你就会收到幼稚园派09小学概览/自行階段報名表, 到时你再睇吓个收生人数就知。你亦可以打电话问学校, 唔怕架, 最紧要问清楚。

跟家姐入呢0的个案, 年年都有, 我女都有幾个同学係有家姐读高年班既。

其实都唔估计得咁多, 年年家长既取向唔同, 竞争唔同。 总之你自己做足研究, 了解自己女女适唔适合间学校既教学/学习方法,你对学校/女女既期望又係0羊。选定目标, 自行階段就填心仪0个间0罗。

原文章由 MrsYing 於 08-6-13 08:33 發表
thanks.

1. 我都知,但政府話小班教學, 有冇影響?是否一樣人數?

2. 你知唔知多唔多家姐而且有細妹在2009讀小一, (我知比較stupid 不過為小朋友, 冇辨法!!)

唔該!

mrsying

...

thank you!

原文章由 YongXin 於 08-6-13 13:01 發表
唔好咁講啦, 大家討論吓0者.

小班教学, 我無聽闻过我地学校会实行。到K3开学, 你就会收到幼稚园派09小学概览/自行階段報名表, 到时你再睇吓个收生人数就知。你亦可以打电话问学校, 唔怕架, 最紧要问清楚。

跟家姐入呢0的 ...
‹ 上一主題|下一主題