用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 胡素貞上午多功課嗎
樓主: naughtyboyma
go

胡素貞上午多功課嗎 [複製鏈接]

原文章由 addy 於 08-1-23 16:19 發表
Berry_luk,

聽你咁講...小朋友都幾大壓力既喎.
精英已很好, 好多家長期望的,
但為何覺得外出只是一個小小普通人.....莫非入了"拔萃"等名校便高人一等 ??(吾好比自己小朋友咁力壓迫) ...

這個我也不大清楚, 是我個朋友個女(現在讀F.1)回家後有感而發的一句心裏話. 其實有時小朋友啲壓力都不是真的很大, 我看那些家長的壓力就真的很大, 跟住再把那些壓力轉給他們啲小朋友. 看了有時都好心痛. 因胡上是可以看到啲小朋友小息的, 考完邊一科就立即問他們啲小朋友, 如:懂嗎?, 得唔得呀?,有沒有答錯呀?, 出了什麼題目呀?.......等 , 只是剛剛考完, 氣都未回, 就像要他們把那些題目背回給父母知, 在旁聽到都覺煩. 嗰啲仔女又點會沒有壓力呢!:cry:

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-23 14:03 發表
hello 各位好呀!

我女女今年9月都讀胡上, 請大家多多指教!

我想問d 老師真的咁惡嗎? 我聽其他媽咪講話佢地英文程度唔係咁差喎!  哈哈! 其實我都想了解多些這所學校, 例如, 課外活動多嗎? 小朋友每天幾多樣功課, 每 ...

英文程度不是差, 只是一般, 而不是個個老師都咁惡, 通常惡是主任級的都比較惡, 可能是我主觀的覺得吧! 又或者那些被鬧啲小朋友真的比較頑皮, 唔惡又唔驚吧! 有時我想惡的定義是什麼呢?! 不過有一次我個仔都好委屈呀, 佢自己自言自語, 想到一個笑話, 就自己說了出來, 笑了一下, 剛好老師在佢旁邊, 便罵了他一頓, 說他為什麼要說話, 又要罰站一個小息, 不聽他的解釋, 有時我都不知這是否我個仔錯, (有其他小朋友做証人架, 個小朋友告訴了佢媽媽, 佢媽媽告訴, 我個仔沒有談話)我問他是否佢與其他小朋友談話, 佢說沒有, 我真不知說話及談話的定義了, 只好叫個仔下次不要自言自話.:cry:

回覆 #8 gigicui 的文章

請分享你上年排位的心得

hello kitbebe,

好高興認識到你呀!   希望我們這個 topic 長寫長有啦!

我想問你是否往第一城的, 我係呀!

我每朝返工都會經過胡小, 見到好多家長在門口, 你有沒有呀!

其實我都好擔心女女將來跟不上功課, 佢好大意的, 我想問下,  如果驚小朋友抄唔足 d 功課, 想問下點辦好, 如果真的沒有做功課, 又會如何處分呢!

每個學期取成績表時是否要見家長的?

謝謝!

原文章由 kitbebe 於 08-1-23 14:22 發表
我囡囡現在一年級 有很多課外活動, 隨你喜歡參加, 到目前為止, 功課不算多, 默書中英文在同一個wk默, 每兩星期一次, 一年四次考試, 沒有測驗. 問阿女又唔覺d老師惡喎, 佢仲話中文老師好好人添

...

hello berry_luk,

nice to meet you!

好多謝您的寶貴意見, 不過我都覺得你的小朋友好可憐啊!  你有沒有同老師傾過呀! 如果係我, 我一定同老師了解整件事, 因為我唔想小朋友真的受委屈, 佢地咁細個, 可能會攪到佢地有童年陰影,
覺得老師係唔講道理, 唔比人解釋, 久而久之小朋友就會覺得無人了解佢內心世界是怎樣, 小朋友會將所有野埋在人裹, 人會變得自卑起來.

不過上述只是個人意見, hehe 不過我唔希望我丟小朋友在童年時唔開心.

原文章由 Berry_luk 於 08-1-23 20:27 發表

英文程度不是差, 只是一般, 而不是個個老師都咁惡, 通常惡是主任級的都比較惡, 可能是我主觀的覺得吧! 又或者那些被鬧啲小朋友真的比較頑皮, 唔惡又唔驚吧! 有時我想惡的定義是什麼呢?! 不過有一次我個仔都好委 ...

hello sherinema,

我都係今年派位的, 我女女今年9月才讀小一, 你今年 1st round 是否選胡上呀!  我女女得15分, 佢派到我好開心呀!

原文章由 sherinema 於 08-1-23 18:02 發表

請分享你上年排位的心得

我1st round填佢, 吾中.
今次又填佢....希望得啦

揀佢第一多數都得的, 我上年都係咁 如果揀第二都有機會中, 但就要個隨機號碼排得前了, 叩門都有百幾人的.

原文章由 addy 於 08-1-24 14:06 發表
我1st round填佢, 吾中.
今次又填佢....希望得啦

我不是住一城, 囡囡話好多同學係, 阿女坐校車的, 她說很喜歡間學校和老師, 不必擔心功課, 上學期的課程唔算深, 祇要家長平日幫小朋友溫下書就可以了.

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-24 11:30 發表

好高興認識到你呀!   希望我們這個 topic 長寫長有啦!

我想問你是否往第一城的, 我係呀!

我每朝返工都會經過胡小, 見到好多家長在門口, 你有沒有呀!

其實我都好擔心女女將來跟不上功課, 佢好 ...

ShanaMaMa,

學校一年4次考試, 祇有第1同第3次會見家長.

如果你往第一城就 perfect 了, 咁你往邊的? 為什麼你會選胡上?

我女女現讀聖幼, 本來想選聖小, 但佢地只有1,5 和6年級係上午班, 所以最終沒有選.

原文章由 kitbebe 於 08-1-24 14:56 發表
ShanaMaMa,

學校一年4次考試, 祇有第1同第3次會見家長.

我都住沙田的, 選胡上是因為派英中比率都幾高, 返半日也是我喜歡的原因, 阿女唔駛在學校午膳, 回家又可以午睡, 之後做功課, 上興趣班等, 多些時間用, 無咁緊迫, 到兩年後要轉全日時, 阿女都三年級, 大個d會好d既.

為何你囡囡不讀嘉德麗

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-24 16:01 發表

如果你往第一城就 perfect 了, 咁你往邊的? 為什麼你會選胡上?

我女女現讀聖幼, 本來想選聖小, 但佢地只有1,5 和6年級係上午班, 所以最終沒有選.

...

gigicui,

我個女1A班的, 你呢 多多指教

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-24 11:38 發表
hello sherinema,

我都係今年派位的, 我女女今年9月才讀小一, 你今年 1st round 是否選胡上呀!  我女女得15分, 佢派到我好開心呀!

Sorry I've made a mistake. Anyway congratulation to you !

1st round I've chosen STW Lui Ming Choi but I do like Woo (a.m.).  So 1st choice - STW Lui Ming Choi and 2nd Woo (a.m.).  What do you think my chance for the 2nd choice ?

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-24 11:36 發表
hello berry_luk,

nice to meet you!

好多謝您的寶貴意見, 不過我都覺得你的小朋友好可憐啊!  你有沒有同老師傾過呀! 如果係我, 我一定同老師了解整件事, 因為我唔想小朋友真的受委屈, 佢地咁細個, 可能會攪到佢地 ...

我都好高興認識妳呀! 多謝妳的安慰和意見, 但我還是不敢與他的老師們商量呀, 因我個仔好怕老師, 佢不只一次被誤會了, 有一次佢告訴我, 有個女仔不停叫佢, 佢知道老師不準佢說講, 佢便不答那女仔, 但佢叫了很久, 老師都聽不到, 但我個仔真的不忍耐住, 答了佢一句: 什麼事呀! 黑仔, 老師看見了他說了這句話, 便被罰了, 我說我會問問老師, 但佢不準我問, 還安慰我說: 不用了, 說什麼也是沒用的, 他們不會聽解釋, 解釋可能要罰多啲, 算吧! 只是罰一天站, 一下只就過的.
我個心好痛, 但我也明白佢的意思, 就是佢真的說了話, 沒有可以解釋的. 只會使老師更生氣, (當時他只是一年級,嘩!我覺得佢突然大個咗, 哈!可能罰得多是唔同啲.可能笨多了會醒返啲啩.)

我想問胡上是否2009 年轉全日制呀!

我唔喜歡嘉得麗, 因為佢近街市, 好嘈, 佢地比較商業化的, 我唔喜歡這制度, 而當時有朋友同我講聖幼比較傳統, 我女女比較活躍, 我覺得此校會較合適她.

你是否全職媽咪? 我要返工, 其實我都好想自己湊, 不過要供樓, 無計啦!

原文章由 kitbebe 於 08-1-24 22:43 發表
我都住沙田的, 選胡上是因為派英中比率都幾高, 返半日也是我喜歡的原因, 阿女唔駛在學校午膳, 回家又可以午睡, 之後做功課, 上興趣班等, 多些時間用, 無咁緊迫, 到兩年後要轉全日時, 阿女都三年級, 大個d會好d既.

...

hi sherinema,

如果我 1st round 入唔到胡上, 2nd round 我都會首選 呂明才, 2nd 才選胡上呀!

原文章由 sherinema 於 08-1-24 22:58 發表

Sorry I've made a mistake. Anyway congratulation to you !

1st round I've chosen STW Lui Ming Choi but I do like Woo (a.m.).  So 1st choice - STW Lui Ming Choi and 2nd Woo (a.m.).  What do you think  ...

hello Berry_luk,

唔好唔開心, 如果小朋友真的唔想你講, 咁你就尊重佢啦, 你是佢最信任的人, 唔好令佢對你失望.

我常同自己講, 我女女同我講什麼事, 我都會信佢, 無論是真或是假, 我知道小朋友如果知道我們全信任她, 它日的將來, 佢地一定會講出真相比你知.  哈哈, 你不用理會我一大堆費話!

下次真的有機會同老師傾時, 先再問下老師你小朋友在學校的情況如何, 睇下老師對你小朋友的意見再作打算. 因為如果老師對你小朋友不多滿意, 就算你同佢講, 我覺得都沒有太大幫助.

你是否全職媽咪?

原文章由 Berry_luk 於 08-1-24 23:40 發表

我都好高興認識妳呀! 多謝妳的安慰和意見, 但我還是不敢與他的老師們商量呀, 因我個仔好怕老師, 佢不只一次被誤會了, 有一次佢告訴我, 有個女仔不停叫佢, 佢知道老師不準佢說講, 佢便不答那女仔, 但佢叫了很久, 老 ...

暫定轉全日是2009-2010年度的下學期, 未知會否再延遲 我是由阿女小一開始做全職媽媽的, 因為不想收工後還要睇功課, 這實在太辛苦了, 唔好意思, 我比較懶

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-25 09:36 發表

我想問胡上是否2009 年轉全日制呀!

我唔喜歡嘉得麗, 因為佢近街市, 好嘈, 佢地比較商業化的, 我唔喜歡這制度, 而當時有朋友同我講聖幼比較傳統, 我女女比較活躍, 我覺得此校會較合適她.

你是否全 ...

其實現在我是想搬近學校的, 要看看今年層樓能否賣出了
‹ 上一主題|下一主題