用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 Anyone receive letter of acceptance from True Light ...
樓主: Youngmadad
go

Anyone receive letter of acceptance from True Light ( Tai Hang )? [複製鏈接]

回覆 #20 旦仔 的文章

我地都係住將軍澳, 有無人有資料可以包車返學校 ???    謝謝

原文章由 beautyyk 於 07-12-19 13:55 發表
當拆開封信,見到是上午班正選,真的很開心,感受到神的恩典。 我們都是基督徒,雖然天主教有好多出名幼稚園及可直接上小學,但一直我們都堅決選擇基督教學校,報了數間學校,全部都收了他上午班,Hallelujah讚美主!
我們都是住TKO,真 ...

各位TKO家長:

朋友話有保母車到藍田匯景約$900 .. 等我問清楚再 post 大家

beautyyk:

我先生係培正畢業生但培正只接受31/8前出生之小朋友, 我囡囡9月中所以無資格 。我就本人like下午校, 又真係收左下午校

你若能信,在信的人,凡事都能

到藍田匯景約$900.

都可是接受的銀碼, 我住油塘, 都差不多吧??

原文章由 hugub 於 07-12-19 15:44 發表

各位TKO家長:

朋友話有保母車到藍田匯景約$900 .. 等我問清楚再 post 大家

beautyyk:

我先生係培正畢業生但培正只接受31/8前出生之小朋友, 我囡囡9月中所以無資格 。我就本人like下午校, 又真係收左下午校
...

咁900蚊度又唔貴播可以諗少樣野啦.之前嚇死有人話要1600+
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

[quote]原文章由 旦仔 於 07-12-19 15:52 發表
到藍田匯景約$900.

都可是接受的銀碼, 我住油塘, 都差不多吧??

以我所知好多學生讀灣仔區學校坐校車去匯景再轉校車(賣豬仔) , 我之前等囝囝校車時見過 SPK 及 RHS

hugub

醒目開學勳章

請問知唔知雜費收費如何?

原文章由 hugub 於 07-12-19 15:44 發表

各位TKO家長:

beautyyk:

...

HUGUB,

我就係住匯景, 如果真係有車可以直接返學校, 就真係水煩了

妳update 我地 info  la

We also received the acceptance letter.  Anyone know how many applicants this year?  My daughter performance was so terriable during the interview, i have no idea why she was accepted   ...

I also have to solve the transportation problem since we are living in Yuen Long....

回覆 #12 no32 的文章

面見當日學校有貼出來,今年北角保母車去真光侯車時間是上午8:20
另外有朋友由TKO到聖保錄幼稚園上學,校車。
1600元

回覆 #8 hugub 的文章

hugub及各位媽媽
請給點意見,如果你是我,培正與真光都取錄,你會如何選擇?

回覆 #22 no32 的文章

請問你住TKO邊到?

取近者為佳, 另要看你的是仔是女!!

原文章由 beautyyk 於 07-12-19 20:57 發表
hugub及各位媽媽
請給點意見,如果你是我,培正與真光都取錄,你會如何選擇?

回覆 #1 旦仔 的文章

你是否覺得,如果是女仔選真光,男仔選培正?請問可解釋一吓?

原文章由 beautyyk 於 07-12-19 20:58 發表
請問你住TKO邊到?

我住係欣明苑呀
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32

都係取近者為佳啦!都係上3個鐘堂, 無為辛苦小朋友.
而培正就谷d, 重學術多d,  真光就重體驗同啟發. 是兩所不同理念的學校. 好睇家長要求.

原文章由 beautyyk 於 07-12-19 21:35 發表
你是否覺得,如果是女仔選真光,男仔選培正?請問可解釋一吓?

有點失望, 只是waiting.

車費

hi 各位準家長

我是現任真光家長,你們的question,解答如下.

1.九龍沒有校車,只有保母車,如在tko上車am要7:30,pm要
11:30,費用是hk$1700.00.
2.可以在北角明慧上校車,hk$510.00.上車am要8:15左右.
  (搭校車是有老師迎接的)
3.學費是$2163.今年,已包括雜費的.及可用學卷的.

很高興你們參加真光的大家庭.

原文章由 PATLAM 於 07-12-20 01:25 發表
hi 各位準家長

1.九龍沒有校車,只有保母車,如在tko上車am要7:30,pm要
2.可以在北角明慧上校車,hk$510.00.上車am要8:15左右.
  (搭校車是有老 ...

唔該晒你呀

hi all
我個女都入到真光上午班,我地家住藍田, 原來有保母車可以到學校,咁就好啦,但而家我都頭痕緊應該擇真光抑或係蘇浙好,好難取捨

好感激你的回應, 樣我可以對學校了解更多.
請問你的小朋友是k幾? 校方曾坦白對我說學校在eng方面並不強. 請問你們在為小朋友在外頭補補嗎? 有需要及校方亦鼓吹家長咁做嗎??

原文章由 PATLAM 於 07-12-20 01:25 發表
hi 各位準家長

(搭校車是有老 ...
‹ 上一主題|下一主題