用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有無小朋友學西班牙語,有無好教材介紹
樓主: hoeve
go

有無小朋友學西班牙語,有無好教材介紹 [複製鏈接]

你們覺得小朋友首先學 spanish 定 french 會好一點?

有人話,spanish較容易學, 歐洲較普及,不知是否真的?

請指教 !!!!

ronni
你bb咁細個,學外語重學得快呢!你說有人話會語言混餚或遲緩,都係真的,但只要bb語言發展無問題,學多幾種可能會令佢學得慢少少,但到左大d都會追番,而且bb咁細個學pick up得好快,可謂事半功培,加上只有小朋友才有能力100%pick up其他外語的口音,所以我都俾呀女學。
我個女2歲前只接觸廣東話同英文
2歲開始在學校用普通話
2歲9個月學西班牙話
一如預期
她母語係廣東話,乜都講得一餐,現在語言能力有3歲半左右
英文對答都幾好,可以問問題及用短句
普通話可以用少少,不過屋企無人識,所以唔知佢實力
西班牙話最詐,識少少單字及數1-10
你bb咁細個學會重叻呢
不過平日要同佢講多d廣東話
否則佢好難講得好(因為廣東話係tonal language)
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

原文章由 hoeve 於 07-7-24 09:37 發表
ronni
你bb咁細個,學外語重學得快呢!你說有人話會語言混餚或遲緩,都係真的,但只要bb語言發展無問題,學多幾種可能會令佢學得慢少少,但到左大d都會追番,而且bb咁細個學pick up得好快,可謂事半功培,加上 ...

多謝指教, 我會比心機, 唔將佢同人比較架啦(之前見同齡bb都開始有單字發音), now全力學習, 希望佢盡量吸收左先啦!!!

應該係spanish既普及性大d (其實都睇你咩地方既), 但我上左一堂french同spanish, 我個人覺得spanish難發音d

在歐洲,法語“尊貴”過西班牙語,掌握法語是受過良好教育的表現。不過就全球範圍來講,西班牙語應用範圍好廣,在美國相當流行,幾乎整個南美洲都說西班牙語。

對初學者及兒童,西班牙語較法語容易;但學深之後,西班牙語的語法更爲複雜。

原文章由 hujf 於 07-7-24 10:19 發表
在歐洲,法語“尊貴”過西班牙語,掌握法語是受過良好教育的表現。不過就全球範圍來講,西班牙語應用範圍好廣,在美國相當流行,幾乎整個南美洲都說西班牙語。

對初學者及兒童,西班牙語較法語容易;但學深之 ...

原來係咁~

原文章由 yuyucoming 於 07-7-24 09:27 發表
Dennisk,

請問 : DVD有BBC出的Muzzy - 買的時候,是買西班牙語,還是1 隻dvd中有多國語言?
         你仔仔平日如何分配時間睇不同語言的dvd?

多謝指教 !!!

是一隻DVD內已有多國語言!平日我乜特別分配時間要佢做乜的,只係放學返來,第一要換衫之後完成佐D工課,之後做乜都得。

醒目開學勳章

我於書展找到些Dora的Eng/Spanish字咭,$100/4盒,仲有9折。

Spanish的教材真係幾難揾,我老公係美國見到有好多Spanish教材,但都係for大人,好少for小朋友,佢話反而英國易買d,但DVD/VCD都係極之難揾。

Hello kitjoseph/ronni,

Nice to meet you all.

我 bb Marcus 都係東山上 Friday Spanish playgroup,  Ronni -你好似同另一位朋友一起join trial class (right?)

其實我BB係3月時join Spanish class 個 女tutor 都好好, 後來因為要join其他playgroup所以停左, 最近先join番, 我都好impress佢地BB竟然識發音, 所以都想搵教材俾Marcus. 其實東山自己都有出cd教材, 但Spanish 個套(out of stock), 要加印, 唔知什麼時候有.

P.S. 我都係蒙媽的Fan屎.令期有跟甲由仔訂教具   (This Friday 要返工, cannot join 你地個class )

hellokitty bb....咦, 好似係著左kitty背心+裙+夾wor....haha 你個bb係邊個呀, 個日第一日上好緊張, 都無時間留意其他bb, 淨係記得有個叫ashley, 因為佢竟然識發音(spanish), 令我好impress~

你除左上sp ... [/quote]

係呀,spanish的dvd/vcd真係好難搵,我在amazon 就見過,不過唔知好唔好,所以唔敢買,因為加埋shipping好貴。
如各位發現'好野'請上來報料

原文章由 scheong 於 07-7-25 08:46 發表
Hello kitjoseph/ronni,

Nice to meet you all.

我 bb Marcus 都係東山上 Friday Spanish playgroup,  Ronni -你好似同另一位朋友一起join trial class (right?)

其實我BB係3月時join Spanish class 個 ...

黎緊我most likely會訂呢d, 大家交流下:
1. brainy baby - spanish & french
2. Beth manners' fun spanish for kids
3. bilingual songs: english-spanish
4. 馬丁的早晨 (french)
5. hear-say spanish/french
6. teach me more spanish
7. body-cuerpo bilingual dvd
8. fun with colors dvd (spanish-french-portuguese)
9. sing & learn spanish

仲係度search緊同研究緊details, 如果有媽咪有any comment, 或之前用過係no good/ good既, 請指教下!!

hi ronni and all
剛在以下網站發現很多spanish的dvd
http://www.spanishtoys.com/UDdvd.asp
但郵費都好貴,我想買5隻要usd$127但郵費也要usd $53 (佢無寫點計郵費,但我看到他訂多d郵費平均會平好多)
如各位有興趣訂可否一起share郵費

你在那裏買?我都想買Body-Cuerpo, Osmosis Bilingual DVD
在上文的網站見到

原文章由 ronni 於 07-7-25 09:53 發表

黎緊我most likely會訂呢d, 大家交流下:
1. brainy baby - spanish & french
2. Beth manners' fun spanish for kids
3. bilingual songs: english-spanish
4. 馬丁的早晨 (french)
5. hear-say span ...

原文章由 hoeve 於 07-7-25 10:59 發表
hi ronni and all
剛在以下網站發現很多spanish的dvd
http://www.spanishtoys.com/UDdvd.asp
但郵費都好貴,我想買5隻要usd$127但郵費也要usd $53 (佢無寫點計郵費,但我看到他訂多d郵費平均會平好多)
如各位 ...

好, share, 比2-3日我, 我digest下, 我可以負責~~我都想要barney

[ 本文章最後由 ronni 於 07-7-25 11:19 編輯 ]

I also wanna know

I was about to purchase from amazon but the shipping charge is really huge.

原文章由 kenzo 於 07-7-23 13:13 發表
hoeve,

請問bump to baby係邊呀?

thanks!

Muzzy我覺得work,我都學識左唱兩首西班牙同法文歌呀

原文章由 BearLittle 於 07-7-25 13:36 發表
I also wanna know

I was about to purchase from amazon but the shipping charge is really huge.

咪話左係中環上海灘樓上

I think the dvd can found in Bumptobaby (Central)

醒目開學勳章

原文章由 ronni 於 07-7-25 11:17 發表

好, share, 比2-3日我, 我digest下, 我可以負責~~我都想要barney

我都想訂DVD,請預埋我呀!

Sorry, was blind....

原文章由 ronni 於 07-7-25 19:22 發表

咪話左係中環上海灘樓上
‹ 上一主題|下一主題