用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 派到St.Mary的家長互相交流一下吧
樓主: timaliceching
go

派到St.Mary的家長互相交流一下吧 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 派到St.Mary的家長互相交流一下吧

請問有冇人知St. Mary 大約有幾多個叩門位呀!

I have sent my profile to the school but have not great expectation.

I have also send profiles to other school. Hope at least get a better one.

BTW, I don't think the chance is high because I think there are many people like my case. My friend said even they have vacant seats, they will offer to those kids in their church and I am not.

St Mary is very hot this year and most of my friend this year apply this school because they don't want to trouble when going to Secondary school.

Hi, JJ's

我無問過佢科目的比例, 所以都唔知. 但英文一定最注重, 因好似聽佢個女話過,在學校唔可以講中文, 會罰..不過我估應該係上英文課時啩. 佢個女好鈡意睇書, 我見個女周時書不離手. 我朋友都比左好多"心機", 放工都馬上回家對住個女.  佢個女都讀得OK. 我個朋友係ST. Mary old girl, 佢話現在的教學課程比起她當年真係輕鬆左好多.
其實好多傳統名牌小學都改變左好多la, 無我們想像的艱深.

Dear Bau,

do you send the profile by hand to the school or by post?  Will they accept?

congratulations to you all!!!

我都係round 2 part A 派到, End Jun 家長會見!
該用戶已被刪除

Hi, JJ's,

我個朋友話佢覺得d課程淺左, 但要上好多課外野, 所以她都覺得係好忙.

我自己都有同感, 我都有個仔係P1, 我都覺得d小朋友同家長都好辛苦. 我記憶中, 當年我都係自己"覺掂", 唔使阿媽煩惱. 現在的辛苦係另類辛苦, 在電視睇到"麥當當"最新小朋友的廣告, 真係好有感觸.

係呢, 你個女係幾年級? 好似下星期final Exam. 我個仔都係, 大家努力.

Hi, JJ's,

我個朋友話佢覺得d課程淺左, 但要上好多課外野, 所以她都覺得係好忙.

我自己都有同感, 我都有個仔係P1, 我都覺得d小朋友同家長都好辛苦. 我記憶中, 當年我都係自己"覺掂", 唔使阿媽煩惱. 現在的辛苦係另類辛苦, 在電視睇到"麥當當"最新小朋友的廣告, 真係好有感觸.

係呢, 你個女係幾年級? 好似下星期final Exam. 我個仔都係, 大家努力.

JJ's 你好

Would like to ask which Kindergarden student can easily to ST. Mary primary school.

Thanks
心急人

報到!  我囡囡讀KV.

以後多D交流.

joymama
該用戶已被刪除

Hi, JJ's

我朋友都比好多野個女學, 好似有學林數, 英文補習班, drawing, piano, swimming, 真係好busy. 她說每天除了學校d家課, 仲會比小小額外exercise 佢做. d 課外野都係在Sat and Sunday 上. 其他同校的小朋友我又真係唔多清楚la, 不過應該都唔會小lor.

我的小朋友讀華小.

因為st.mary中學同天神小學結龍
而st.mary小學要遷就天神小學的程度
所以st.mary部份教科書會轉用程度淺d
而天神部份教科書會轉用程度深d

Would you mind to tell me the change (in using different textbooks) started from which year?

莎朗 寫道:

莎朗 寫道:

"st.mary部份教科書會轉用程度淺d" ---轉左邊幾本

"天神部份教科書會轉用程度深d" --- 好似只得英文套書轉了

我都好想知。

claudi-mama 寫道:
[quote]
莎朗 寫道:

"st.mary部份教科書會轉用程度淺d" ---轉左邊幾本

"天神部份教科書會轉用程度深d" --- 好似只得英文套書轉了 [/quote]
該用戶已被刪除

醒目開學勳章

請問有無人是叩門入到St. Mary 呢? 有無人知大約有幾多個叩門位呀, 另外想問是否要在大抽獎公佈當日親自遞交所有文件給校長

Dear all,

恭喜各位家長及小朋友入到ST.Mary呢個大家庭. 我個女9月就升P.5. 以前我地沒有分班試,所以唔能夠同你報料。
其實而家個課程輕鬆
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題