用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 9月準小一
樓主: piglet328
go

9月準小一 [複製鏈接]

Re: 9月準小一

Hello,

我囝囝是今年播道小一學生,去年的安排如下:

小一暑期迎新課程- 24 & 25/ 8 / 2006 上午
書單- 附加在小一入學須知,去年可以回校購買
校服- 天寶校服公司( 將軍澳明德邨商場105號)

小一入學須知大約在7月尾收到

希望可以幫到你和預祝你的小朋友有一個愉快又開心的小一!

Dennisk

唔好意思呀, o甘耐先返黎同大家見面, 因為我依排病左, 所以冇乜心機, 而家先可以上bk 同大家分享.

親子便利今期介紹播道都冇乜特別, 大家可能已經都知道七七八八, 都係介紹學校主要以英文為主, 除左中文係普通話教外, 其他科都係英文教的(用英國課本), 學校圖書館仲有成過萬本圖書, 仲要好多都係英文書購自美國, 盡量令到學生有一個英語學習嘅環境, 亦有介紹學校d 老師同學生都好close, 大家都好似一家人o甘, 校長仲話佢辦學唔係為錢, 如果佢哋係為錢嘅話, 佢哋就收晒1至6年級, 唔駛只係每年只收小一生, 因為校長想教出自己嘅學生, o甘依間學校先至係成功等等.(我最讚成依點)   

不過今日係共中一個topic 到, 見到有d 家長批評ec 中學生好壞, 有d 小學家長接小朋友放學時仲見到佢哋係街度食煙,
仲同d 好似阿飛o個d 人一齊, 雖然我唔係親身見到, 但都有d 驚, 因為我哋d 小朋友都會係學校見到d 中學生, 而且校長又話中學生會幫d 小學生, o甘如果比d 小學生見到 or 學到   o甘d 壞行為咪死, 所以我現在好擔心, 有冇現任ec 嘅 家長可以回應吓呀, (希望唔係真)    

Hi midcochow,

我是E.C.中學部學生家長, 就 "見到有d 家長批評ec 中學生好壞, 有d 小學家長接小朋友放學時仲見到佢哋係街度食煙,
仲同d 好似阿飛o個d 人一齊, .."
我已問過兒子, 他認為虛構的機會大些, 又或者係其他中學的學生吸煙,
他放學回家途中, 從未看見E.C.學生吸煙!

william28
有你地多d回應就好啦,希望你地現在ec的家長有時間可以多多解答下我地d問題

其實我都試過在ec放學時間去睇下d學生架,只覺得佢地ok喎,而且俾人感覺好純,d中學生放學後在學校打排球,幾好呀.

hengheng
多謝你的回應,好心急呀,因其他學校都已知幾時做麥做麥,所以我地好想快d知啫

hengheng 寫道:
Hello,

我囝囝是今年播道小一學生,去年的安排如下:

小一暑期迎新課程- 24 & 25/ 8 / 2006 上午
書單- 附加在小一入學須知,去年可以回校購買
校服- 天寶校服公司( 將軍澳明德邨商場105號)

小一入學須知大約在7月尾收到

希望可以幫到你和預祝你的小朋友有一個愉快又開心的小一!

Hi Yiuyo,

Don't worry !    All  EC student are very happy in school and  love to go to school eveyday.

william28

多謝你回應呀, 我而家個心都定d, 你知啦, 因為學校都仲係新, 有時少不免有很多不知頭不知路嘅人去批評ec, 有時都唔知佢哋係咩居心, (可能考唔到入ec, 所以就批評ec), 不過好彩我哋有一班好好嘅家長回應 ,有你哋係度, 我諗一些想再講ec 壞話嘅人唔會o甘易(得請)啦  :     

其實會唔會有間學校的uniform同播道好似所以認錯呀,我都confuse過,有次在MTR內見到有幾PAIR男女HOLD THE HANDS,我以為EC,但STUDENT 又大好多,我想是另一間TKO的学生

hi, 係呀! 我都想回應下. 係有另一間中學的校服同我地學校好似架..我之前都知. 大家都係白色恤衫另加格仔裙. 間學校叫 x 知中學係將軍澳.
不過, 始終每一間學校的學生在放學後他們都有自己的表現.未必個個出去都令人滿意.但我相信 EC 灌輸比學生會係良好的意念. 我不相信 EC 有學生穿著校服吸煙. 禁影衰學校的事.我地學生是不會做的.        

matthew_mama 寫道:
其實會唔會有間學校的uniform同播道好似所以認錯呀,我都confuse過,有次在MTR內見到有幾PAIR男女HOLD THE HANDS,我以為EC,但STUDENT 又大好多,我想是另一間TKO的学生
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

Hi yiuyo, midcochow,

你們不用客氣, 大家都係E.C.學生家長, 我們要互相守望!

大家唔洗驚,真係有一間TKO的中學的校服同EC九成似,而且佢地的學生真係幾不知所謂.....但話說回來,EC的中學生亦有些是唔好的,我自己亦見過兩個壞份子....
1.在校內的校務處-當日我在交留位費,有個中學生入來企在我身邊,跟住有個嬸嬸好好人問佢有物事,佢一開口就話[關你物事呀,去掃地啦],之後OFFICE的人聽到立刻走來責備佢
2.約在兩個星期前,我帶小朋友到麗港城看西醫,當時診所很多人,可坐的地方都比人坐得密密的,但卻見到有一個穿校服的肥仔把腳放在位上,一個人坐3個位系度打機,當時我都超左佢幾下,但佢仲好得意的樣子繼續打機,當時個心仲諗邊間學校呀,一望原來是.......EC

間間學校都有壞份子,在於多或少..........

bebe_c

你都講得o岩, 間間學校都一定有些比較壞的學生, 但唔知點解一聽到係ec, 自自然然就有d 擔心, 雖然我都好讚同有d 家長講法, 學校只係小朋友的第二個家, 最重要都係家長嘅正確教導, 但始終小朋友係學校時間都比較長, 而且中學生同小學生在學校好多時都會見到面, 少不免學到大姐姐&大哥哥一些不好的行為和說話(因為小朋友不懂分什麼是錯, 以為跟大姐姐&大哥哥嘅行為是對的), 所以少不免都有d.....

大家嘅小朋友幾時開始放暑假呀, 依個暑假都會真係好忙, 因為小朋友間學校要返到七月尾, 之後八月我哋又想帶小朋友去旅行, 返黎又要忙幫佢買校服, 書本, 書包, 樣樣都要準備, 又要返暑期班, 真係忙到c 呀. 不過都係忙得開心嘅. :

Hi Thomasyy

你最後決定如何呀?  其實你有無同你仔仔傾過呢?  你可解釋轉校o既好處同壞處, 令佢作好心理準備, 佢會容易接受o的, 你要令佢知道轉校唔係因為佢成績唔好, 而係因為爸爸媽媽愛佢, 想佢去一間會令佢更快樂o既學校.

如果你覺得ec適合你仔仔的, 一年時間我覺得值得花的, 短時間內可能會有唔好o既感覺, 只要一家人同心積極面對, 長遠o黎講一定對你仔仔有好處; 但緊記遇到問題時切勿望番轉頭.

希望你仔仔快樂成長 ^^

thomasyy 寫道:
緊急尋求幫肋 !!!

各位有小朋友已入讀播道小一的家長朋友,可否分享一下,播道在開校第一年的校園生活。

我仔仔今年己入讀將軍澳天主教小學一年級,成績中游。由於十分喜愛播道盧校長的辦學理念,今年報讀播道小一,並於第一輪報考時被取錄。由於相信盧校長的辦學理念--愛心教育,及播道能一條龍讀到中六,我決定安排兒子來年於播道重讀小一。

重讀小一的決定經多番掙扎,由於小兒今年就讀学校需要註冊及留位,今天是 deadline,現時如能多取播道校園生活資料,看看播道校園生活是否適合小兒。

請求各位播道書院的家長,可否多分享一點播道校園生活給大家知道,也可利用此平台彼此多交流意見,以協肋我們的兒女更好的成長。

Thanks so much.

Thomasyy
^_^

點解突然間個topic 靜左嘅, d 媽咪去晒邊呀, 快d 入黎吹吹水都好呀   

我想問下d 家長知唔知學校係咪有locker 比d 學生呀, 因為之前聽講座好似有聽過, 不過唔知有冇聽錯呢? 你哋知唔知呀? 如果真係有, 起碼可以用黎放下d 雜物, 如顏色筆等, o甘起碼個書包唔駛o甘重嘛   

midcochow,

Yes, all students have their own lockers.

講開又講, 小一是否一定要食供應商的飯盒, 可否自己帶飯,若是可以帶, 是否午餐時候拿去學校給他. 謝謝!
好多..好靚外貿出口歐美日品牌嬰兒童服裝,快Dclick入去[個人網頁]睇啦!!!

昨年小一話是可以的!

candyocean,

小一是可以自己帶飯,可選擇早上小朋友自己帶飯壺,或中午十二時二十分前送飯到學校.有家長義工幫忙送到小朋友課室.

‹ 上一主題|下一主題