用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 自行收生階段交form,文件排列次序應該點? ...
go

自行收生階段交form,文件排列次序應該點? [複製鏈接]

自行收生階段交form,文件排列次序應該點?

各位好心的家長,

請指教, 1.身份證幅本
           2.推薦信
           3.個人檔案
           4.中學申請表
           5.附件 (a.成績表幅本 b. cert 的幅本)
教統局嗰份就另上囉!

不知這樣可以嗎?     
人人常歡笑, 不要眼淚掉! :-) :-) :-)

Re: 自行收生階段交form,文件排列次序應該點?

yygoodo 寫道:
各位好心的家長,

請指教, 1.身份證幅本
           2.推薦信
           3.個人檔案
           4.中學申請表
           5.附件 (a.成績表幅本 b. cert 的幅本)
教統局嗰份就另上囉!

不知這樣可以嗎?     

我鍾意ge排法:
4, 2, 1, 3, 5

Hi ccspy,

你好? 請問你是如何放那些文件, 會否放入file? 還是只放入公文袋? 有沒有釘裝好? 怎樣可以整齊些?

Best regards
Radi

radiwong 寫道:
Hi ccspy,

你好? 請問你是如何放那些文件, 會否放入file? 還是只放入公文袋? 有沒有釘裝好? 怎樣可以整齊些?

Best regards
Radi

包裝靚唔靚唔緊要,學校係睇學生ge能力,唔係睇包裝ge!最緊要係方便學校做野,按住學校要求就得la!我以前只係按學校指定ge次序排列,在左上角用釘書機釘好,咁就得。交表個時,通常負責ge學校書記會同你對一下基本ge資料是否齊全,無問題時先至收,有問題時會話俾你聽欠左乜。當然,如果有新資料要加,隨時都可交去學校,不過記住要quote番個申請編號,避免入錯人地ge申請表。希望可以幫到你。 :wink:

Hi ccspy,

Thanks so much !

Radi

Hi ccspy,

Thanks so much !

Radi

你最後決定報邊間ah?

hi ccspy

但係我諗住將的資料放哂入一本 clear holder 裡面架 (咁樣好似整齊的同 formal 的)。唔知有無錯? 學校收唔收呢?

請指教!  

(我怕交表時學校要我即時抽番哂的資料出來呀! )  

mody 寫道:
hi ccspy

但係我諗住將的資料放哂入一本 clear holder 裡面架 (咁樣好似整齊的同 formal 的)。唔知有無錯? 學校收唔收呢?

請指教!  

睇上黎係幾好,好pro,不過我擔心好多家長唔係咁做,變左你個份特別大,抽起黎擺,到時呢度擺,個度攝,分分鐘唔見左,咁就弊la!

hi ccspy

明白哂! 多謝分析。

你小朋友又係今年升中呀? (多口問問!)  

mody 寫道:
hi ccspy

明白哂! 多謝分析。

你小朋友又係今年升中呀? (多口問問!)  

我個已經升左中la!

Hi ccspy,

我決定報張祝珊 同 庇利羅氏女校, 但佢哋有三間聯繫小學, 咁係咪無嘜位比外來生呢?

Radi

Hi ccspy,

我決定報張祝珊 同 庇利羅氏女校, 但佢哋有三間聯繫小學, 咁係咪無嘜位比外來生呢?

Radi

官校通常都係咁,自行分配額係定實左全港性唔受聯繫影響,只係統一派位時向外會少D。

我盡量列出e+小學流行ge課外活動同獎項係傾開"張祝珊"個欄,記住check齊D,希望你中ge機會大D。:wink:

ccspy,

咁如果有直屬小學如maryknoll,自行收生額會否留

ccspy 寫道:
睇上黎係幾好,好pro,不過我擔心好多家長唔係咁做,變左你個份特別大,抽起黎擺,到時呢度擺,個度攝,分分鐘唔見左,咁就弊la!

Agreed.  Yesterday, I handed in the application form for DBS, most are not in clear folder, if you put in clear folder, they will put it aside.  Most are in piles and bind with folding clips.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

[quote]
charliemom 寫道:
ccspy,

咁如果有直屬小學如maryknoll,自行收生額會否留

Hi ccspy,

係呀, 我有睇到底 我會小心check, thanks so much !

Radi

我用 clear holder 交去顏寶玲就被書記話佢地唔收呢d,要我蚊哂出黎,好彩我帶左黑色果d魚尾夾去,蚊完哂就用魚尾夾夾實交左
mody 寫道:
hi ccspy

請指教!  

sunfamily28 寫道:
我用 clear holder 交去顏寶玲就被書記話佢地唔收呢d,要我蚊哂出黎,好彩我帶左黑色果d魚尾夾去,蚊完哂就用魚尾夾夾實交左

魚尾夾都唔係咁穩陣,尤其是太大

係呀!不過學校話唔收file,咁我又見過有d學校寫明只須用魚尾夾夾好,所以帶埋去咋!好彩有帶咋,如果唔係蚊哂出黎之後都唔知點算!其實校長都提過我地唔好用file,佢話好多中學覺得咁唔環保,不過有時費事得失家長先至收下。或者用打孔機打孔後再用兩支叉果隻file夾夾實會穩固d :

或者用打孔機打孔後再用兩支叉果隻file夾夾實會穩固d :

我都係先用這個方法將額外的資料,如:推薦信、achievement profile(簡表)和附件(獎狀/證書副本,編好號碼)夾好成一份。然後再將申請表、身份證和成績表副本、回郵信封 + 以上那份額外資料用黑色大夾夾好。
‹ 上一主題|下一主題