用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 沙田區-聖公會林裘謀中學
go

沙田區-聖公會林裘謀中學 [複製鏈接]

沙田區-聖公會林裘謀中學

請問有冇mami 可以比啲意見?

Re: 沙田區-聖公會林裘謀中學

Band 1

Did you attend their briefing session last Fri/Sun?  We did...overall impression OK but sounds very strict!

In Shatin, there are totally 14 間英中, how do you rank them, any idea?  I think 林裘謀 is within the highest four.

In my opinion, Shatin band 1 schools are segmented into 3 tiers. Tier 1 are the highest 3 - Shatin Govt, SHK Tsang Siu Tim and Baptist LMC.

Tier 2 includes SKH Lam Kau Mow, Methodist, Kiangsu-Chekiang, St Rose, Immaculate Heart, Tsung Tsin

The rest EMI schools and Wu Chung are in Tier 3.

During their briefing they mentioned about being very strict about homework....3 times, warning, 6 times demerit!  Sounds very scary.

林記要求都好高.

本人在林裘謀畢業,細佬就係呂明才畢業,現在大仔在沙官讀緊,而好多朋友就在曾肇添畢業, 大致上四間都唔錯

林裘謀仍有很多教咗幾廿年既老師在任教(當然有一部份係好老師,而一部份係誤人子弟的差勁老帥仍留喺度),而坦白說林記只可算是一間不過不失的中學,級數Top的是:

沙官(佢哋由f.1起每級有兩班精英班,中三就使中五的數,d學生真係好叻,但學校又唔太谷,靠學生自己上進

呂明才學生係咁多間最平均好的,唯獨呂明才宗教味道太濃,若不是基督教家庭,請勿選該校

曾肇添的學生最醒目,但真係最串

所以如果要小朋友將來出人頭地,會考至少7,8個A,就考沙官,呂明才,曾肇添啦

林記係沙田係次選,叻果d去曾,呂,沙官,
上次聽聞有位林裘謀既英文老師要惡補一大批入去英文差既學生,晚晚做到8�9點,可想入去學生都5係叻果批.如果只得老師,無果種同學與同學之間競爭力,就....

donomother 寫道:

所以如果要小朋友將來出人頭地,會考至少7,8個A,就考沙官,呂明才,曾肇添啦

donomother,
你D意見好有用, 如果學生唔係就讀沙官小和呂小, 請問以上三間, 邊間入既機會大dd, 唔該.

估計差不多,沙官及呂明才有附屬小學,但很多聖公會主風的學生都會選曾肇添,所以真的不相佰仲,但比較上只可說非呂小學生入呂明才最難

donomother,
我囡囡讀沙官小,第一次呈分失手考4X/150,第二次呈分未派,驚讀唔上沙官中,想揀林裘謀,請問可唔可以講多D林裘謀o既嘢呀
如果第二次呈分都係差唔多,自行好唔好揀林裘謀和郭得勝呀,或揀沙官中呢,或其他..........請比D意見     

Maggie124 寫道:
如果第二次呈分都係差唔多,自行好唔好揀林裘謀和郭得勝呀,或揀沙官中呢,或其他..........請比D意見     

林裘謀機會好細,郭得勝可一搏... 沙官就可能連interview嘅機會都無!

donomother,
我囡囡讀沙官小,第一次呈分失手考4X/150,第二次呈分未派,驚讀唔上沙官中,想揀林裘謀,請問可唔可以講多D林裘謀o既嘢呀

照看名次 , 統一派位想入沙官中,林裘謀都己屬好徽.
若果派位也派到的話 , 真的會讀得好辛苦.
其實這個名次早 2 年前己是 band 2 組別了.

反而選擇 沒有那麼 top 的英中 ,如郭中既詔話 , 加上有不俗的課外活動表現, 尚可在中游的英中有機 .在自行階段時,小朋友的自信和家長鼓勵反而更有機.

如果堅信小朋友有超越目前成績既可能 , 就真係進取而選校.

donomother 寫道:
估計差不多,沙官及呂明才有附屬小學,但很多聖公會主風的學生都會選曾肇添,所以真的不相佰仲,但比較上只可說非呂小學生入呂明才最難

Thanks!

HPChingchingma,
囡囡五上成績在30名內,如第二次呈分名次上回30名左右,請問又有D咩意見呢     
HPChingchingma 寫道:
[quote]
donomother,

反而選擇 沒有那麼 top 的英中 ,如郭中既詔話 , 加上有不俗的課外活動表現, 尚可在中游的英中有機 .在自行階段時,小朋友的自信和家長鼓勵反而更有機.

[/quote]

HPChingchingma 寫道:
[quote]
donomother,

[/quote]

Hello 程媽:
你好嗎?好耐無同你傾計喇,囝囝讀得開心嘛?我女都ok,不過F.2真係又唔同,無咁聽話,八八掛掛咁,真係要睇緊d

Maggie124
其實如果第二次呈分好d自行可以試郭中和細林;不過如果可以keep到30名左右到統一派位時入沙官的機會很大,所以要有心理準備;去年有朋友囝囝考3x也派了沙官,不過就讀得好辛苦
努力

mccmom,
唔好意C,細林係     

mccmom,
唔好意C,細林係     

係林漢光呀
‹ 上一主題|下一主題