用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

開學了! [複製鏈接]

開學了!

我的女兒在 St. Margaret 讀 F.1, 開學前有幾次家長會,看得出学校和老師很用心預備,最後一次家長會,還有学生表演唱歌和朗誦,学校又預備了大食會給家長和同学享用,因為可能有些家長趕着開會,還未吃午飯,不得不讚学校細心!

開學已兩星期覺得学校運作得不錯,通告很清識,学規也很明確,特別是在校服和交功課的賞罰制度方面。

第一星期,有得去天主教堂,參加開学彌撒,比在学挍禮堂辦,簡單而隆重得多,希望学生能重視開学的日子,收拾心情,專心温書。

第二星期,学校在星期二辦了一個 Team Building Workshop 俾D学生。 然後在星期三至五辦了一個 Training Camp 給他們,目的地是大棠渡假村,給他們一個機會認識大家和在無壓下学習。

唯一的缺點是,暑假期間看見學校有些高年班,在校服上表奇立異,女的不紮頭髮,男的恤衫腳外露,做了一個不好的榜樣給低年班的学生,希望学校能加強檢查!

開学個多星期,我的女兒也開心!希望学校繼續努力,不要令家長們失望!

Re: 開學了!

Hi Saw-mum,

你好! 我女兒今年開始在 st. margaret's 讀小一, 我很同意你說學校安排得好好, 通告很清楚.  我特別贊賞學校對英語的要求, 大部份時間都是以英語作為主要語言, 亦好鼓勵小朋友發言, 但同時亦要求小朋友要遵守紀律, 我女兒說老師都頗嚴.

我女兒上學很開心, 期望她有一個愉快的學校生活.

G-Ma:
你好!很高興在線上遇到了,可惜可趕着上班。
不知今天的宿營能否如期盡行,真擔心他們,不遇也是一個学習獨立的機會,真替老師和同学辛言!外面風大雨大!
請問你知不知学校的課外安排怎樣?如像沒有收到通告?
保持聯絡吧!

Hi Saw-mum,

小學那邊的課外活動很多, 多到我都不知怎樣選擇.  今年更有一個是由香港芭蕾舞團舉辦的"Beauty & the Beast"舞台多元化藝術班, 全港揀選7間小學參加維期一年的舞台訓練, 年終時將會有多個大匯演.  還有體操, 童軍, 武術, 木球...等等.

聖瑪加利的家長很少在bk發言, 因此好多bk mammy 對此校認識不深, 往往對此校有好多負面想法.  所以希望大家可以多些交流, 讓其他家長有機會了解此校多一點.  我個人對學校十分滿意, 亦相信小女可以在此接受到良好的教育.

Hi 各位

小女出年升小一,已交了form報考聖瑪加利,請問面試內容及校風如何?

Thanks!!

Hi jovina,

校風我自己覺得唔錯, 以前聽過有家長說比較放鬆, 但近年已變回比較嚴.  我囡囡話老師都幾嚴, 不過有時都好攪笑.  整體佢都好鍾意學校, 每天都說過不停.

考試分6個環節, 有中, 英, 數, 常識, 音樂, 體育, 大部以英文發問, 但都是普通問題, 沒有太深的題目.

希望你成功!!!

G-Ma

Hi G-Ma,

Do you think it's a good school especially for active kids ? Is it difficult to sucess in P.1 ? my son will be studied in P.1 next year therefore i would like to know more information. Tks.
Besides, is there an additional charge except school fee ? pls advise. tks.

Hi charie,

到目前為止我對學校仍是很滿意, 每日見到我個囡開開心心上學我已經好滿意.  學校好著重英文, 我個囡返到屋企都講多左英文, 仲叫我同佢講普通話.

我初時都以為學校主張活動教學, 會自由d, 但原來都好嚴, 上堂唔准嘈同傾計, 不過就好鼓勵小朋友舉手答問題, 答得好同乖就會獎貼紙比佢地, 我個囡最開心就係收到貼紙.

除左學費, 如果搭校車就有車費, 飯費, 學校雜費hk$250.  學校本身已有課外活動(木球, 劍擊, 舞蹈...), 但如果你想參加其他如鋼琴班, 珠心算..等等就需要額外比錢.

Hi G-Ma,

thanks for your information. is it difficult to get in this school ? why you chose this school as your first choice as it's a new primary school and the school fee is not so cheap ? do you think your daughter need to learn english or mandarine at outside of school ? as i will go to visit their open day this sunday, so i want to know more information about it. tks for your help.

Hi, G-Ma,
你好,很高興在bk遇到你,因為我女兒也是今年開始在 st. margaret's 讀小一,但我總覺得有點混亂,好像現在上堂帶什麼書都好似不太清楚,在校網功課欄只寫了很多人帶錯書,但又無說明應帶什麼書,未知女女帶得正確否?請問除了直接親身找各科老師外,請問還有什麼方法呢???

Hi Charie,

我自己比較喜歡學校著重英文, 始終語言係愈細學愈容易吸收, 但我又唔想佢唔識中文, 所以唔可以揀國際學校.  一般傳統既官津就算佢地好谷英文, 但學校外籍老師唔多, 而且好既官津亦唔係話想讀就讀到.  所以我重點都係揀近年新興既直資.  比較近我屋企既就係陳守仁同st. margaret's.

最後揀st. margaret's原因係佢初小係小班教學, 校舍較新, 而且係一條龍, 中學唔駛再煩多次.  我自己無再比佢係出面再補英文同國語, 因為我覺得學校已經教得唔錯.  雖然要比學費, 但減少左出面補習既費用其實都唔算貴.

EVA9049,

你好呀, 好開心係到遇到小一既家長.  你囡囡讀group幾呀? 我個囡讀group 1, 如果話唔記得帶書果班就好可能係同一班哦.  帶書我個囡就無咩問題, 英文, 數學同G.S都係得課本同作業, 兩樣帶哂就一定唔會錯. 係中文比較多課本, 不過上次家長會時(26/8)老師話中文頭一個月唔會教課文, 只會重點教國語拼音, 希望今年中文可以用普通話教, 一個月後會決定. 所以我一直都係叫佢帶本拼音書就算.  

如果有唔明我覺得搵班主任一定知.

希望保持聯絡, 多D交流下.

Hi, G-ma,
我個囡又是讀group 1,但找班主任很困難,請問你有否有她的mobil?因剛收到group 3有個媽媽的pm,她說可問到mobil免在校找她.多謝你提供的資料,大家保持聯絡, 因我要趕出街,下次再傾, 拜 拜.

G-ma,
本人欲替小兒伸請明年小一,今早亦到貴校參觀及交表,在此欲請教小小問題:
除每月學費外、有沒有其他expense , 如課外活动、興趣班等?
你認為,學校的英語環境对小朋友是否effective ?

以往年经驗,面試形式如何?可否提供意見。

Many Thanks   :

Hi EVA9049,

我沒有班主任的mobile, 我其實都未試過找她.  group 3那位媽媽是不是marymama88?

大家保持聯絡.

EVA9049 寫道:
Hi, G-ma,
我個囡又是讀group 1,但找班主任很困難,請問你有否有她的mobil?因剛收到group 3有個媽媽的pm,她說可問到mobil免在校找她.多謝你提供的資料,大家保持聯絡, 因我要趕出街,下次再傾, 拜 拜.

Hi freddielau,

除左學費, 如果搭校車就有車費, 飯費, 學校雜費hk$250. 學校本身已有課外活動(木球, 劍擊, 舞蹈...), 但如果你想參加其他如鋼琴班, 珠心算..等等就需要額外比錢.  其餘都沒有了.

我覺得學校英語環境不錯, 大部份時間都係用英文, 無論早會, 週會, 就算上音樂, 美術, 體育都係用英語.  今年小一每班都會有一位中國人及一位外籍老師, 在班內中國人老師都係用英語同佢地溝通, 除非小朋友唔明白先再用中文解釋.  我個囡既數學, 英文及general study都係外籍老師教既, 美術老師都係唔識講中文既華人老師, 口音同外國人無異.  當然同學私下仲未用英語溝通, 不過老師不時都會提醒佢地係學校一定要講英文.  我相信久而久之一定會有成效.

面試主要考中, 英, 數, 常識, 音樂, 體育, 問題唔係好深, 不過會用英文問, 小朋友唔明先用中文解釋.

freddielau 寫道:
G-ma,
本人欲替小兒伸請明年小一,今早亦到貴校參觀及交表,在此欲請教小小問題:
除每月學費外、有沒有其他expense , 如課外活动、興趣班等?
你認為,學校的英語環境对小朋友是否effective ?

以往年经驗,面試形式如何?可否提供意見。

Many Thanks   :

G-Ma & EVA9049,

Hi. 我也是P1 Grp. 1的家長,很想認識你們啊。我也希望學校能用普通話教中文。
另外,有問題可以打電話找李主任。
G-Ma 寫道:
EVA9049,

你好呀, 好開心係到遇到小一既家長.  你囡囡讀group幾呀? 我個囡讀group 1, 如果話唔記得帶書果班就好可能係同一班哦.  帶書我個囡就無咩問題, 英文, 數學同G.S都係得課本同作業, 兩樣帶哂就一定唔會錯. 係中文比較多課本, 不過上次家長會時(26/8)老師話中文頭一個月唔會教課文, 只會重點教國語拼音, 希望今年中文可以用普通話教, 一個月後會決定. 所以我一直都係叫佢帶本拼音書就算.  

如果有唔明我覺得搵班主任一定知.

希望保持聯絡, 多D交流下.

Hi kwanm,

Glad to meet you in BK.

Please check PM.  Keep in touch!

G-Ma

G-Ma

唔好意思。想問下學校多唔多外籍學生?英文用邊本書?我想為囡囡選一間英文小學,佢英文OK!中文就唔得,如果英文INTERVIEW,就無問題!
聽聞你放棄為小朋友入油X地出名小學,有無後悔?(希望無記錯!)這裡學校老師很熱心教學嗎?他們閱讀風氣濃嗎?這點很重要。

sorry for too many questions.
thanks for yr info in advance.

迷茫家長上

Hi Catcatmom,

學校比較多印巴藉同學, 亦有一些混血兒, 大慨係小一有10多個吧, 都佔1x%.

無後悔, 我自己首選係聖瑪加利, 所以放棄左大抽獎.  我覺得我小朋友好適合呢類型學校, 壓力無咁大, 功課亦唔算多, 注重思考分析.  我每日仍然有好多親子時間, 可以同佢傾下計, 看看課外書, 感覺好好.

學校好注重英文, 不同科目都會叫小朋友寫一d感想, 啟發佢地多d表達自己.  好多功課都係課堂做, 所以要靠小朋友自己無家長幫手. 最近有一份功課係寫一段short note比你的老師, 我見我囡囡寫得好有趣, 真係好感動, 不知不覺間佢英文真係進步左好多, 雖然仍然有錯字同grammar mistakes, 但好敢於表達自己. 學校有好多外籍老師, 學生基本上係無時無刻致身係一個英語環境, 我相信一般津校暫時都未有資源做到呢一點.

學校老師都好nice, 當然有d都好嚴, 因為學校好似聯合國咁, 唔嚴少少秩序就會好差.  大部份老師都頗年青, 看得出很有熱誠同衝勁.  

學校好鼓勵小朋友閱讀, 每日都要小朋友自己帶一本書回校閱讀, 亦於早會時擺放好多圖書係操場比同學閱讀.  每星期亦要交2份book reports, 一份中文一份英文.
‹ 上一主題|下一主題