用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園及ST. Cat的媽咪可否幫忙比少少意見?? ...
go

根德園及ST. Cat的媽咪可否幫忙比少少意見?? [複製鏈接]

根德園及ST. Cat的媽咪可否幫忙比少少意見??

各位媽媽:

我的小朋友將於07年入讀K1, 我打算幫他報幾間學校. 我想請問大家根德園及St. Cat.是否真的如外間所說...不停咁谷小朋友讀書, 好少時間比佢地玩?  你地覺得你地既小朋友讀得開唔開心?

其實我本人係希望小朋友入讀一間活動教學的學校, 但我希望佢英文好, 我心水的幾間學校如下, 唔知大家可唔可以比d意見呢,

1) 啟思小學附屬幼稚園
2) 根德園
3) 國際英文幼稚園
4) 民生 (考慮中)
5) 劍鳴 (考慮中)
When Otis BB in Baby House 歡迎參觀Otis B's World

Re: 根德園及ST. Cat的媽咪可否幫忙比少少意見??

Evolution6,
根德園&國際英文幼稚園,是兩間不用性質的幼稚園.
根德園是傳統教學的.
國際/st. cat是活動教學的,我囡囡剛入讀.
要看看小朋友的個性,我囡囡成日跳來跳去,很難坐定定的要她寫字讀書.
st. cat一班有兩個老師,一個是教中文,一個是教英文.小朋友接觸英文的機會很多.
其他的幼稚園我知道不多,幫唔到你.

如你想小朋友讀活動教學既幼稚園..我唸根德園唔適合你啦..
不過好多家長成日都話自己個小朋友跳跳札,唔可以讀傳統學校..但其實我又覺得唔係喎..我個仔都跳跳札,又口多多..我先想佢讀傳統學校..等學校幫我"冶"下佢...
哈..我又真係無揀錯喎..我個仔而家讀根德園既K2...返學日日都好開心....仲同我講唔鐘意放暑假TIM..
學校係就係會谷個小朋友讀書,但佢地好有方法..小朋友唔會辛苦架..

Dear ArgusMum,

請問根德園每班有幾多個老師&助教?(外籍老師)?是否每天也有英文堂上? 有無校車去到東涌咁遠呢?

另外,知唔知而家開始派表未呀? thanks!     

東涌    小朋友會好辛苦的

clarachel 寫道:
Dear ArgusMum,

請問根德園每班有幾多個老師&助教?(外籍老師)?是否每天也有英文堂上? 有無校車去到東涌咁遠呢?

另外,知唔知而家開始派表未呀? thanks!     

Yes, 東涌 is too far away. 小朋友會好辛苦.
I believe there is no 外籍老師 at Kentville. If you would like your child to receive education by activity-approach method, I think Kentville is not your target kindergarten.
In my point of view, Kentville is a very good kindergarten to provide good training to its students to pave their ways to the famous traditional primary schools. You have to have a target primary school in mind when you make the kindergarten selection for your child.

thanks!

如果入到九龍塘的幼稚園,多數都會搬番出去住,如果住大圍遠嗎?(因奶奶住那兒)

知道根德園的課程都幾深,但其實小朋友會否覺得辛苦呢?她們可能當是遊戲一種吧!我老公的大女兒,十幾年前是此校畢業生,會否大d機會入到呢?她說以前返此幼稚園很開心不覺得辛苦呢!

Felicia726 寫道:
Yes, 東涌 is too far away. 小朋友會好辛苦.
I believe there is no 外籍老師 at Kentville. If you would like your child to receive education by activity-approach method, I think Kentville is not your target kindergarten.
In my point of view, Kentville is a very good kindergarten to provide good training to its students to pave their ways to the famous traditional primary schools. You have to have a target primary school in mind when you make the kindergarten selection for your child.

clarachel,
I think children's abilities are higher than we thought. My niece who is in secondary school now is also a Kentville graduate. 她 also 說以前返此幼稚園很開心不覺得辛苦呢! That's the reason for me to put my daughter to Kentville to receive kindergarten education without hesitation.
Moreover, 大圍 is not too far. I believe that there is school bus covers that route. Or you may take the KCRailway from 大圍 to Kowloon Tong station.

[quote]
clarachel 寫道:
thanks!

如果入到九龍塘的幼稚園,多數都會搬番出去住,如果住大圍遠嗎?(因奶奶住那兒)

知道根德園的課程都幾深,但其實小朋友會否覺得辛苦呢?她們可能當是遊戲一種吧!我老公的大女兒,十幾年前是此校畢業生,會否大d機會入到呢?她說以前返此幼稚園很開心不覺得辛苦呢!

[quote]

Felicia,

Agree!

Did she enjoy the school life in Kentville?

Hi charachel,
My daughter just starts K1, so I don't know how much she enjoys her school life there. She is very shy and passive. I believe that it will take her a couple of months to learn to enjoy the school life.
You may visit the chat room of K2 Kentville students' mothers. You will know more about their school life.

Hi clarachel
上年我為囡囡選K1時亦好似妳咁, 舉棋不定, 係因為我替囡囡選Nursery時作錯決定, 令佢受了很多痛苦, 亦有一個很痛苦的回憶。  故我很擔心及苦惱, 最後我大膽揀了Kentville, 但聽很多人講Kentville是如何嚴謹, 故我 亦作了最壞打算, 若她不喜歡就轉校。  現在開學了一星期, 我發覺之前的擔心是多餘的, 她非常喜歡上學, 放學後心情亦勁high。  Thanks God.

所以不如先決定妳想妳子女走哪一條路, 先定target再行決定啦。

Kentville Kindergarten is very good fondation and it gave my son a lot of chance to ask and answer questions.  Sometimes ,my son told me they watch english carton before school off and play funny games at school all the times.  Only use 10 mins to write at school before break-time.  They can run and play at school after snack-time. All the teachers create games / IQ questions / Science / Mental Training / Speach Loudly / Speak Mandarin / English & Maths lesson speak english .  They love to do execises at school .  I found my son is very sporty, talkative, IQ is high, can control himself in good behavious and good mental. Counting & calculating is very fast and his drawing & writing have a great improvement during this two years.
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

Dear all,

Thank you for your useful information and advice. So, I must apply this school for my girl and hope she could pass the interview la!     

我個仔係Kentville K1 學生,本來佢係YORK 8月11日開左學,係8月28日,我收到Kentville電話話有個Replace位問我讀唔讀我即時答應,第二日我就去交學費,我願意放棄所有York費用都好開心,因為Kentville學生係品學兼優係象徵。我個仔好快溶入Kentville學校生活。

Hi Evolution 6

不如我比D意見你啦,一年前我同你一樣,成日唸St Cat 好定根德園好end-up 就成日唸住根記夠深可以應付考小一,於是揀左根記,完全無唸過佢三歲Li個年齡要吸收what唸住照谷可也,初初都見佢幾開心下,但到下學期就話要寫字,初初寫都OK,因為得意嗎,後來我發覺每日都寫成頁字方格內又無線去guy住佢地去寫,小朋1•求友會feel困難同寫得唔靚久而久之就會有錯敗感,但我可以話你知我個女係一個開朗既女仔,好仲意唱歌–i1D、都唔夠全面,一開學坐校車唔可以跟,上堂頭幾天話唔準跟,其實to我個女一D問題都無,因為佢幼兒班得2歲都係自己返咖啦,我一值都say ok但後來每2個月先旨有既paryty我去送佢返到學校,但我發覺佢係其實死訂唔想我走,令我立刻感到學校個種格梗來方法表面上無問題但實祭上無令孩子慢慢去適應,,之後返學就會好開心,我最唔欣賞D老師司那種全統,同無愛心,我最記得下學期派堂上Test paper回家所有Test都100分校•除左中文99,學校派通告話可以約老師傾有關小朋友的評估,於是我call校務處約左時間但不久老師就call我話你約的時段有人你想知乜呀?不如我係電話講啦!我立即覺得我退學無錯,因為我應為Li D態度唔係一D教育工作者應有的羆度,其實我有一個從事教育工作者的朋友巳同我提過這所學校你不要揀,但不過當時我都無聽個friend講,又係唸住小朋友谷出黎咖者,最驚亞係家長會唔係同我講小朋友係學校生活點呀?只係成日話佢要多D執筆練力,嘩幾多歲人仔呀?甘死古古,我完全唔expect講LiD野,我其實最想知係佢係學校合唔合群,有無同小朋友分享,主唔主動等等Li類野,我同老師講其實我每日放工後我女女已經自己做好哂D功課,D字全部係佢自己寫唔係我拉住佢寫架,所以可能唔夠靚,但係個先生話總之佢未到我要求啦!又話佢唔知係咪隻眼有事,有時個B字會左右掉轉寫,唉!得三歲幾人仔我D朋友D細路好多都有Li D情況啦!而家咪無讀根記D字咪無掉轉羅,鬼咩一D愛心都無,呀我仲記得係家長會追問佢女女上當呀?佢話有一次你個女全班同學坐好佢坐得唔好,甘我咪叫佢出黎坐係我則邊羅,哈佢重唔知發生咩事喎,個樣重好開心喎覺得可以出黎坐,直至我話"好我地全部去音樂室唱歌,你留係道甘佢先識哭,哭住甘話Ms.XX唔好呀,甘至知驚,以上係個老師覺得自己個套好得甘既樣同我講,當時我無大反應,但個心唸而家咩年代呀?甘似我細個D老師甘,唔解釋先嚇下你先,Li套非常out,學校透明度極低,無親子旅行,無活動,無散學禮,無課外活動,無外藉老師,無國語,無家長教師會,無觀課,無一個清楚既schedule話你知本月教乜,總知教完先話你知,你係屋止無得同佢地唱兒歌,唔好意思因為無兒歌書,雖然係甘我都比佢完成K1,因為我係會懂得轉太的人,而家佢日日放學返來都好開心唱歌做動作,我又可以跟住個schedule知到佢教緊乜,可以一齊分享佢學個D野,其實如果你自問真係唔想知佢教乜總知識字就得啦其他發展唔駛既,甘你揀Li間就ok既,如果你想知更多我可以告訴你

Hi tyj:

你的小朋友轉了那間K2?難找嗎?因我也想轉其他園的K2!
thank you!   

我個仔k1時都不願寫字, 因我仔係細仔, 手部肌肉無咁有力, 感到寫字好困難, 但好其怪, 老師話佢晌學校又好鐘意寫字喎, 於是我覺得係我有問題, 教佢寫字時太惡, 同成日擦佢寫完d字, 到見家長時, 佢班主任叫我唔好擦佢寫完d字, 同要讚佢, 到後期已經無唔鍾意寫字既情況發生.  所以我覺得呢間幼稚園有佢一套既教學方法, 令到d小朋友學識d野.
我個仔又無唔鍾意返學喎, k1完左放暑假時佢不知幾唔開心, 成日話幾時先再返kentville.
到左而家k2, 我覺得佢仲鍾意左寫字, 因為佢寫d字係k1學個d, 但係學校就要求佢寫靚d, 唔好好似k1咁手振振囉.
同埋佢地都有派課程綱要, 但係就無講幾時會做評估, 因為佢地驚d家長會谷d小朋友, 我覺得只要日日同亞仔溫書, 我就唔理佢幾時評估喇, 我覺得我仲無咁大壓力添.
你話佢地無親子活動, 我都同意, 但係我自己就係一個working mom, 如果佢地攪旅行, 又要我請假陪佢去, 我寧願等星期六或者日, 約埋其他d媽咪一齊去, 咁咪仲好, 所以無親子活動對於我黎講係一件好事.
同埋我揀kentville最主要都係佢會幫小朋友打好基礎, 升小一會無咁辛苦, 同埋好老實講, 好多小學都鍾意收kentville學生, 到時我可以幫亞仔揀一間好d既小學嘛.
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

agree with Carriechan

My daughter is now in K2 and she enjoys very much.
As being a working mom, KV give me a great help! KV train the little girl independent such as  dressing, doing her homework, tidying up after playing etc
I am happy that I have made a good decision for my little princess
曉穎6 Sept 2002      3.47 kg     53 cm6 Sept 2003      8.18 kg    70 cm 6 Sept 2004    10.00 kg   86 cm   6 Sept 2005     14.50 kg   95 cm6 Sept 2006     16.36 kg   105 cm 6 Sept 2007 22 kg 115
cm Sept 2014 43kg 153cm
[size=medium]曉穎

其實一間學校有六百幾人,家長千幾個,點可能個個都讚先得嫁!

考第一的可能覺得乜都easy,考第尾既就乜都難啦,自己讀書都係咁嫁,唔使為一兩個人講野太認眞,年年咪一樣咁多人去考。

唔谷?  X望、拔x,咪一樣係靠谷,唔谷得既咪比人"西"走囉,讀得九龍塘的幼稚園,有邊個家長唔望子成龍?  唔知人哋點教學,自己小孩是否適合就比他入讀,係人哋問題嗎?  

只看見弟兄眼中有"茨",卻不見自己眼中有樑木

I am also wondering, can kentville satisfy other developments of children, such as singing, dancing, exercising, art & craft,... etc. aside from reading & writing  
‹ 上一主題|下一主題