用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一用普通話上中文??
go

小一用普通話上中文?? [複製鏈接]

小一用普通話上中文??

你們小朋友的中文課會用普通話嗎?
小一用普通話上中文,小朋友跟得上嗎?
津/官小用普通話上中文,老師質數如何?
請分享!
小豬小豬肥o者o者,吃飽就睡呼嚧嚧

Re: 小一用普通話上中文??

沒wo
冇乜可能啦跟到,除非由細到大都用普通話啦
香港人既普通成日都俾大陸人笑..... 質素好難講
linlin~~~快高長 哈哈哈

我囡囡今年9月都入小一, 而且全部中文要用普通話上課,
我諗依個係趨勢來的, 遲D會有很多學校都會這樣做。

我個仔所有科目除了英文外,都係普通話授課,起初都擔心會跟唔到,但讀了半年,D普通話真係進步了好多,但有時都仲有D聽唔明,例如常識科小測就係因為聽唔到D普通話解題而失分,有D可惜,不過長遠來講,比佢多D機會接觸普通話都好,其實小朋友好快適應到.

亞仔的學校由小一開始用普通話上中文。
係native speaker教的。
我發覺無跟唔到的問題,小朋友吸收能力
好強,日日聽老師用普通話唸課文,我見
佢背書都識用普通話來背。

Please share which primary school are your children attending. Which primary schools are using Putonghua?

小兒都是小一生, 他已經用普通話唸課文及溫習時都是用普通話唸的, 小孩的吸收能力很強, 不用擔心!

現在都是大勢所趨, 要好好把握小朋友在0 至8歲學習語言的黃金時間呀. 小朋友吸收能力比我們想像中強, 相信學校會循序漸進, 不必擔心. 但曾聽聞有些官津校唔夠資源, 小一用普通話教, 但小二唔夠普通話老師, 被迫轉番用廣東話教, 同埋有些香港老師就算巳通過基準試, 質素都係麻麻地.  我囝都很喜歡上中文堂, 都跟得上, 但在中文拔尖班時, 佢話老師有時講得幾快, 有些聽唔明, 所以都有些擔心. :-x

我很擔心適應上的問題,令小朋友沒心機上課

豬囡媽咪,

不用怕! 你既然知道將來會用普通話上課, 由現在開始給孩子提供普通話課外活動便是了. 記著, 初學者是學講話, 要有趣, 暫時無需學拼音, 這樣已能涵接小一的普通話課, 因為一般小一都會有小一涵接的過程讓小朋友適應的.

講真,因為香港的整個語言環境是用廣東話,所以小朋友說普通話的時候會不知所措,只要有適當的語言環境給小朋友多聽多講,就可以運用自如了。

我都有課外輔導小朋友的普通話,我是內地師範學校畢業,有興趣可pm我聊聊~~   
國家語委普通話水平測試一級證書, KBPP

老實講,我個仔本身幼稚園時都冇接觸過,但小一就有一科叫普通話,同埋中文都係用普通話話授課,起初見佢都好有困難 ,老師都話會用半中半普通話上中文,等佢哋適應,後來,大概十二月,已經全部用普通話上中文,呀!好奇怪,佢又跟到喎!所以唔使擔心,只係視乎個細路要幾長適應期啫。

winkdex 寫道:
我個仔所有科目除了英文外,都係普通話授課,起初都擔心會跟唔到,但讀了半年,D普通話真係進步了好多,但有時都仲有D聽唔明,例如常識科小測就係因為聽唔到D普通話解題而失分,有D可惜,不過長遠來講,比佢多D機會接觸普通話都好,其實小朋友好快適應到.

可否告知是那小學全用普通話?

孫方中小學

如果小朋友因語言不通而拒絕上學怎辦?

怎辦?怎辦?

醒目開學勳章

不要太緊張la!  倒不如現在參加一些普通話playgroup先. 其實妳本身懂得普通話嗎?

妳本身不懂得普通話,
小朋友亦不喜歡普通話,
也擔心上小一後老師質素. :-|  :-|

豬囡媽咪,
妳不用太擔心了,我本身也不懂得普通話,我囡囡也不喜歡普通話,但是接觸多了也不拒絕上普通話課。   

fannychoi 寫道:
可否告知是那小學全用普通話?

蘇浙小學,
中英兩言都好好
linlin~~~快高長 哈哈哈
‹ 上一主題|下一主題