用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 是否要 "谷" 才有好成績呢?
go

是否要 "谷" 才有好成績呢? [複製鏈接]

是否要 "谷" 才有好成績呢?

朋友說禮賢, 崇真是小朋友讀得開心的學校,
但程度比較淺, 尤其英文...

SFA, KTS & 宣道就比較 "谷", 多功課,
所以學業成績較好 !

是否必定要 "谷" 才有好成績呢?   

Re: 是否要 "谷" 才有好成績呢?

相信在香港這個弱肉強食的社會沒有那幾位家長不"吹谷"自己的小朋友學業,只是由學校去"谷"或由父毌去"谷",或是兩者一起"谷",如果入了一間多功課又喜歡"吹谷"成績的學校,跟得上當然高興,但萬一落後了小朋友除了不高興外,可能對學業失去信心,覺得讀得那麽辛苦也只可跟着別人後面。相反,一所中等學校,家長在家"吹谷",小朋友在校表現卓越,可能對他的人生觀有莫大影響。
為人父母真艱難 :oops: :oops:

我同意女俠所言, 家長在家"谷"會較入一所勁谷的學校來得實際.  對小朋友亦會較易接受, 壓力無咁大.

女俠 寫道:
相信在香港這個弱肉強食的社會沒有那幾位家長不"吹谷"自己的小朋友學業,只是由學校去"谷"或由父毌去"谷",或是兩者一起"谷",如果入了一間多功課又喜歡"吹谷"成績的學校,跟得上當然高興,但萬一落後了小朋友除了不高興外,可能對學業失去信心,覺得讀得那麽辛苦也只可跟着別人後面。相反,一所中等學校,家長在家"吹谷",小朋友在校表現卓越,可能對他的人生觀有莫大影響。

我想選校首要是看自己小朋友能力,如果認為自己小朋友能力所及,不防放瞻去馬,但現在還在柔疑或擔心,就不如選一間中等不太差的學校,講真名校未出好學生,普通學校又未必沒好學生出來。
為人父母真艱難 :oops: :oops:

我之前都係咁比練習囡囡做,因為好驚囡囡上小學之後成績會跟唔到,點知佢可能因為辛苦而愈

Hi happymamami,

真係好想知你和你囡囡上左甚麼親子課程? 現在囡囡仍在上嗎?  可否分享下?

Hi!happymamami

介紹一下個親子課呀,我都想囡囡學

HI happymamami,

我都想要些資料, 可以給我嗎?

[quote]
happymamami 寫道:
我之前都係咁比練習囡囡做,因為好驚囡囡上小學之後成績會跟唔到,點知佢可能因為辛苦而愈
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

Happymamami,

我現在都是買了很多(中英數常)補充綀習比囡囡做, 仲要做珠算, 佢好似好忙....我都怕佢辛苦....但唔谷又怕小一跟不上, 因她記性不太好

請問"親子課"是什麼來的 比些資料我吧 :

Me too, pls share
vickycheung36 寫道:

亞 sir 就係幾個月前睇一次就記得三千幾個隨機字母而創造世界紀錄

happymamami,

Please PM the information of this course to me.

Thanks!

BBee

請 check PM  

Hi happymamami,

Please also PM the information of this course to me.

Thanks a lot!

與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Hi! happymamami

Please PM the course information to me.

Thanks !!

fm : KawaiMa

可否比d詳細資料....謝謝
‹ 上一主題|下一主題