用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學林數定係奧林匹克數好?
go

學林數定係奧林匹克數好? [複製鏈接]

學林數定係奧林匹克數好?

請問有什麼分別?
我個仔(K3) 剛報讀學林數,但又有朋友說奧林匹克數好, 請問邊樣好,及有什麼分別?  謝謝!

Re: 學林數定係奧林匹克數好?

學林數, 幫助理解學校的課程; 奧林匹克數, 起碼小三先有得讀; 你個仔不用太心急啦.    

謝謝!   

請問那處學奧數好! 聽聞有間在油麻地, 很多人學?

其實學林數同奧數係2種唔同既數學課程, 學林主要跟番學校既進度來教, 著重教解題. 而奧數係著重思維方面既數學, 同學校既課程唔係太接近, 同埋真係小三以上學才有更好既發揮. 我仔仔舊年summer都去油麻地學過奧數既summer course(佢宜家小二), 不過學完summer之後我就比佢學學林數了, 因為同學校課程接近, 得著較多.

我個仔二年班, 是否學林數比較好? 我住觀塘, 學校在藍田, 請問邊個家長知道附近有沒有學林數或者奧林匹克數。

我見藍田匯景有間學學林數,不知好不好,她都說是跟學校課程,奧數差不多間間補習社都有,相信質數很参差,因我剛停了阿仔公文數.我都在找尋中!

EmilyDavey,

學林數既運作模式同公交差唔多, 都係frachaise出去做, 不過課程既內容同教材係一致既. 你講得啱, 出面好多地方都有奧數學, 質數很參差, 如果真係想學奧數, 我諗油麻地既香港奧林匹克數學學校會最好, 因為全港既奧數比賽都係由佢地主辦, 比較有信心.

Does anyone know if there's any course for Serlin Maths in Shatin?

appleyummy,

Please check PM.

醒目開學勳章

請問各位mammy知唔知香港有冇英文奧數學架?   
[img align=left]http://xs208.xs.to/xs208/06435/gmorning.gif[/img]

Bowiema,

我都想知沙田邊度有學林數學.謝

chounic

hi, chounic,

please check pm.

Bowiema OR 其他有經驗人士,
請指教!我都想計劃給囡囡(P.1)學奧數, 因知道奧數係著重思維方面既數學, 但我看見油麻地個間d課程資料, 課程內容與學校的範圍差不多→
一級中階(小一)→ 算式的認識、規律概念、量度的認識、邏輯思考……
二級中階(小二)→ 加減數巧算、圖形的認識、時間的基礎概念、統計的認識……
三級中階(小三)
基礎乘除巧算、簡易數字謎、周界的認識、面積的概念……

那麼,與學林數有何分別呢?

709394,

我大仔都係油麻地既奧數學過summer course, 不過我覺得佢地既notes, 同學既野同學校係唔同, 佢地主要啟發小朋友既思維, 諗野果方面. 學林數係完全跟學校既課程來教小朋友, 基本上會教快過學校小小, 佢地會學之前叫你比本阿仔or阿女學校既數學書佢地影印index, 佢地主要教解題, 同埋可以改到小朋友既唔小心. 基本上做咗佢地既exercises (除課堂外, 有exercise返屋企做, 但唔多, 小朋友會應付到) 都唔駛買出面既exercises, 你話佢知幾時考試, test, 都會有d for test, exam既paper比你返去做.

你睇下你想小朋友學邊方面既野再去取捨.

我女學林數一年,數學由幾乎唔合格到上次測驗90分,我開心到暈.最緊係唔需要再勞氣.我以前教到喊都試過.

學林數定係奧林匹克數好?

Bowiema

Do you have the phone # and address of 油麻地香港奧林匹克數學學校??

Many ths
Carol

chounic 寫道:
Bowiema,

我都想知沙田邊度有學林數學.謝

chounic

Hi Bowiema,

Pls send the above information to me in Shatin  . Thanks for your sharing    

Hi, carolyu,

Here is their web site, please click it.. 奧數學校

Tel: 2577-1148

Hi, ee仔,

Please check PM.
‹ 上一主題|下一主題