用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小B下星期開始返'N1', 有咩要注意?
go

小B下星期開始返'N1', 有咩要注意? [複製鏈接]

小B下星期開始返'N1', 有咩要注意?

小B剛剛2YRS, 下星期開始返'N1'下學期, 請問有咩要注意? 我好擔心佢唔肯返學! 佢重係剛剛開始學講野. 會唔會同其他小朋友溝通唔到呢? 有D擔心其他小朋友因為佢太細唔同佢玩. 佢又唔完全'介片', 打算幫佢著學習褲返學. 請問係咪我太過憂慮呢? 可否比D意見我?     

Re: 小B下星期開始返'N1', 有咩要注意?

maychui,

你似乎真是太緊張了, 你擔心的事, 全部都未發生, 亦不是每件事情都可以未雨綢繆, 就算發生了, 自然會有辦法解決!

我好擔心佢唔肯返學! - 你的小朋友都未開始返學, 怎可擔心他不肯返學呢?

佢重係剛剛開始學講野. 會唔會同其他小朋友溝通唔到呢? -在學校有好多機會學講說話, 所以一定不用擔心。

有D擔心其他小朋友因為佢太細唔同佢玩. - 這一樣一定不用擔心, 小朋友無論大小, 一定是越多人越好玩。我囡囡在學校上至最高年班, 下至新同學, 全部都有和她玩。

佢又唔完全'介片', 打算幫佢著學習褲返學 - 學校會幫小朋友戒的, 不用擔心, 但要有心理準備, 小朋友會賴尿, 我囡囡已賴了差不多4個月, 開始有進步。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

yuenwa :

好多謝您呀! 希望我小B會好似您囡囡咁好怏可以投入校園生活啦!

Maychui,
Would you mind telling me which school your girl will be attended??

didikoko :

我小B係男仔, 佢會讀大埔英藝, 唔知您識唔識呢?

Sorry, Maychui, 打錯

didikoko :

到時一定再話您知!!! 係呢, 你bb依家係咪都返學啦, 佢OK嗎?

未呀...佢地年底先夠兩歲番pre-nursery. 而家日日係老爺99屋企同就黎四歲的表姐玩.... 都怕生保人架...希望大個d會好d.
遲多個零月應該會俾佢番playground玩下, 見番多d人咁啦

我小b以前都好怕生保人, 近幾個月就好D. 我發覺男仔比女仔更怕生保, 點解呢?

maychui 寫道:
我小b以前都好怕生保人, 近幾個月就好D. 我發覺男仔比女仔更怕生保, 點解呢?

maychui,

i believe 怕生保 or not depends on the child's character, my elder son 怕生保, but my younger son likes to talk to the strangers

and as your child is only 2 yrs old, he might cry at the beginning when he goes to school, my elder son really cried for 1 month, so don't worry if he is like this

8A Mrs Chan

醒目開學勳章

maychui

我都係大埔嫁...
我個女都係2歲...
想問下你英藝幾$$??

laam0416 :

英藝半日$2180(好似未包雜費).

你地好呀 , 我個仔其實由1月開始返學, 係1月份都冇邊日唔喊, 依家2月剛剛開始返學, 我剩係希望佢可以投入返學一唔好再咁驚就好啦 :cry:  :cry:  :cry:

小B今日返學, 入到學校唔肯跟老師, 係咁攬住我唔放, 老師抱開佢就開始喊, 我都有D擔心, 後來老師話佢入到課室有老師同佢玩好快就唔喊啦. 1個鐘頭後去接返佢都冇喊. 我見大部份第1日返學嘅小朋友都會喊. 希望小B明天返學會好D啦.

maychui,

我個girl將於13/2返N班lu. 她2歲2個月了, 希望她有你個小b咁叻就好了.

maychui
你阿b番

咁多位, 你地好! 我個女都係今年8月入學, 我都怕怕地, 我想佢都會好似大家的b一樣, 你地真早d有的經驗, 記住過兩招比我.
謝謝!

d老師講, 第一, 二 天上學, 有時家長都可以留半日, 等佢習慣, 就叫其他家人, 工人係樹一陣, 就好快鐘意返學, 唔喊!

didikoko :
佢似乎仲未習慣, 星期五返學時都仲喊, 依家見到套校服就喊, 都唔知點算! 發脾氣時仲會打人, 好唔明點解佢會咁樣.    

我的BB四月份也夠兩歲,我也想她讀Nusery,唔知俾佢讀一星期多少日好呢? 有人話返足五日好, 亦有人話返三日,請各位俾些意見, 我的BB已返playgroup三個多月,不過仍然很怕陌生人
‹ 上一主題|下一主題