用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們能夠“忍手”不改正功課的mistakes嗎? ...
go

你們能夠“忍手”不改正功課的mistakes嗎? [複製鏈接]

你們能夠“忍手”不改正功課的mistakes嗎?

我仔常常很大意,做的功課寫錯字、漏標點、capital/small letters、還有數錯數。。。

我check 功課時都會告訴他有什麽錯,要他改正(起初就指明哪一條哪一個部分有錯;現在就“暗示”給他,告訴他有些地方做錯)。但上學期都差不多到尾,這個情況沒有改善。一版功課改完又改,前後改3-4次,搞到功課像做不完一樣。

我同事告訴我,她小時候媽媽是故意不check功課,錯就由它錯,欠交就由得她自己欠交,不論學校怎樣blame她的媽媽說她不好好check住女兒功課,媽媽也是一樣做法。她媽媽就是用這個方法“訓練”她自己去對自己的事情負責。不論每天有什麽功課,她媽媽都不會check,只是要她如常練琴、看書和參加或外活動,結果,我這個同事上到高小就自動自覺,不但完成G. 8 piano,還有單簧管,讀書也不用媽媽再擔心,讀degree還拿了個first hon.

我是認同從自己的錯誤中學習這概念,不過,今時今日,競爭環境不同了,雖然我“理智”上都想仔仔自己承受一下自己的錯誤而學會to be responsible,不過“感情”上,很矛盾哦。

你們又會怎樣做?

Re: 你們能夠“忍手”不改正功課的mistakes嗎?

我囡囡起初都係, 叫佢改, 佢話

開學時就會指明邊度錯叫佢改, 10月開始唔再提示, 只係check完功課話比佢知仲有錯, 自己找出錯處.

近來佢已經熟習遊戲規則, 知道功課無100分, 老師就唔會比獎勵印, 所以小心左好多.  
學校真係有d計仔, 獎勵印呢招好好用, 佢為左d印仔會小心d, 因為到學期尾獎勵印可換禮物.

我由12月開始都在屋企玩"獎勵&懲罰印遊戲", 每月埋數一次, 獎印多可買圖書, 罰印多就咩都無.

睇下有無用

初頭我同亞女跟功課,發覺佢越來越依賴, 仲開始"求其" 依家我淨係check 佢有冇做整功課, 對質錯留番比老師改, 我估小朋友對老師既一個 "x" 比亞媽同佢講佢做錯會更著緊 !
我唔知依個方法 work 唔 work, 大家分享下啦 !

Teresa

我用的方法, 就是你朋友媽咪用的方法

我由一年級下學期開始, 吾再幫阿女看功課(手冊), 執書包, 其實應該話由一年級開始, 我已經訓練佢獨立, 但我會monitor住佢, 但下學期呢我就放手

當然一開始時, 手冊成日話帶漏功課/書, 但之後慢慢就ok, 開先, 佢都會發脾4話我吾幫佢看, 但我話係你去返學 , 吾係媽咪返學, 你要自己負責, 帶漏書, 下次看清楚, 執好d書包law

今年2年級, 開左學幾個月, so far 都係得一兩次吾記得做功課/帶書

當然真係要忍心

至於功課, 我亦吾會提佢mistake

你諗下, 當你放工返到home時, 同佢對功課的時侯, 佢可能玩緊/看tv, 當你叫佢改返岩的時侯, 佢會吾會入到腦, 思考點解會錯? 我相信吾會law

甘佢就永遠continue 錯

我吾幫佢改, 等老師打個大交差的時侯, 要做改正, 佢再諗一諗點解會錯, 做返岩, 吾係會更加入腦咩?

再者, 我亦教佢, 每次test/ exam之後, 要重頭對一次, 自己做得岩吾岩, 功課亦一樣

我吾知我呢d theory岩吾岩, 但起碼我見佢依家的成績都可以保持到, 係岩岩中文test失手, 佢話無時間重頭對wor.................

我吾知我甘做, 係吾係岩, 但我覺得安慰的是, 比起佢d同學仔, 放學返到home就看tv, 玩, 夜晚等媽咪放工先做功課/溫書, 我個女放學會自動自覺做晒功課, 等我放工返home同佢玩, 我覺得好安慰

我下一個step, 就係要訓練佢自動自覺溫默書

希望我成功   (其實依家已經無乜點幫佢溫, but想完全吾理 )

Daisy媽咪,
讚成~ 老師既一個 "x"係對小朋友好緊要, 佢地收到功課就會互相睇, 邊個高分邊個錯得多, 所以友群壓力+老師既 "x", 好過我地成日哦佢改,改,改.......

可能初初放手時, d功課會慘不忍睹, 但一定要開始, 否則難改進 :-|

hinhinmummy 寫道:
Teresa

我用的方法, 就是你朋友媽咪用的方法

我由一年級下學期開始, 吾再幫阿女看功課(手冊), 執書包, 其實應該話由一年級開始, 我已經訓練佢獨立, 但我會monitor住佢, 但下學期呢我就放手

當然一開始時, 手冊成日話帶漏功課/書, 但之後慢慢就ok, 開先, 佢都會發脾4話我吾幫佢看, 但我話係你去返學 , 吾係媽咪返學, 你要自己負責, 帶漏書, 下次看清楚, 執好d書包law

今年2年級, 開左學幾個月, so far 都係得一兩次吾記得做功課/帶書

當然真係要忍心

至於功課, 我亦吾會提佢mistake

你諗下, 當你放工返到home時, 同佢對功課的時侯, 佢可能玩緊/看tv, 當你叫佢改返岩的時侯, 佢會吾會入到腦, 思考點解會錯? 我相信吾會law

甘佢就永遠continue 錯

我吾幫佢改, 等老師打個大交差的時侯, 要做改正, 佢再諗一諗點解會錯, 做返岩, 吾係會更加入腦咩?

再者, 我亦教佢, 每次test/ exam之後, 要重頭對一次, 自己做得岩吾岩, 功課亦一樣

我吾知我呢d theory岩吾岩, 但起碼我見佢依家的成績都可以保持到, 係岩岩中文test失手, 佢話無時間重頭對wor.................

我吾知我甘做, 係吾係岩, 但我覺得安慰的是, 比起佢d同學仔, 放學返到home就看tv, 玩, 夜晚等媽咪放工先做功課/溫書, 我個女放學會自動自覺做晒功課, 等我放工返home同佢玩, 我覺得好安慰

我下一個step, 就係要訓練佢自動自覺溫默書

希望我成功   (其實依家已經無乜點幫佢溫, but想完全吾理 )

hinhinmummy,

你的説話對我有很大的鼓勵,多謝你!

我昨晚都和仔仔說過,下年一月下學期開始,我就不會再check功課了(除了簽默書測驗和手冊)。我都明白做改正是學習過程一個非常重要的環節。

我那個同事(當年她讀St. Stephen Girls),她說當年她媽媽受盡學校指責,說她沒有“盡家長的責任”去check女女功課。她媽媽其實很有見地,每天只給她剪貼的exercise,由得我同事自己做,我同事說她最喜歡媽媽給她的exercise(因爲夠challenging),結果每天爲了做媽媽的exercise,她一定第一時間完成學校功課(不論有多少mistakes)。

我這個同事千叮萬囑,叫我要放手,讓仔仔自己“承受”錯誤。她說她以前替不少中學生補習,發覺他們小學時成績其實不錯,單上到中學就開始滑落。主要原因不是他們academic水平,而是態度。沒有家長像小學般管束和check功課,不能戒掉依賴心,所以就算到中學要補習,也要依賴補習老師check功課,成績怎會有突破?!

hihinmummy, 你的例子正好證明我同事那一套。

我囡囡既老師講過,如發現小朋友寫錯字切忌見到一錯就即刻幫佢擦及要佢改,咁小朋友就會依賴,自己就唔會知道邊度做得唔好,最好等佢地做完之後,請佢地欣賞一下自己的工課,及問下佢地有那處做得唔好,當然寫我好要稱讚一下,我都試過這方法,縱使佢搵唔囇D做得唔好既地方,都搵到一部份.這個過程都可以訓練到佢地自我檢討,老師更講過,如果家長唔比小朋友機會檢討,將來在學校默書時,小朋友就唔識得去check下自己有咩地方唔啱.各位家長努力啦! 

雖然好明要放手,但當見到亞仔做錯,做得唔靚時,
真係忍唔到叫佢唔改,看來要的起心肝,索性連功課
都唔睇,淨係簽手冊算數啦。

我仔同樣出現同一問題,每晚為左同佢改功課浪費不少時間,我錯苦口婆心同佢講,佢做到 d 功課咁係晒大家時間,佢自己又無時間玩,我又無時間陪佢同細佬玩,再咁落去,大家都會覺得返學讀書唔開心, 我日日哦佢叫佢比 d 心機做功課, 但奈何無晚返來唔係中英文鬼畫符到難以忍受, 一係就解錯題,總之開學至今無邊晚係唔使改功課架, 我係曾經好想好想放手唔理佢, 由得佢比老師改錯, 又試過用獎勵計劃, 而老師都有吸印仔呢招, but 對我仔, 好似起不了作用, 佢心態成日都不在乎, 你同佢講寫得咁差好越來越低分, 由 100 跌至 80, 70 架啦, 佢話70-80 都及格呀, 咁你話係咪激死你丫, 另外仲有就係, 成日唔見筆, d 薄同工作紙又成日整爛 d 角返來, 好唔整齊, 昨晚連圖書証都唔見左, 幾時唔見係邊唔見都唔知, 唉, 都唔知點算, 各位指教下我啦     

teresa

呵呵, 真開心有人認同我果套, 不過講真, 其實有小小原因係我懶   我公司好多同事都話我放手得濟

手冊同默書/test/exam, 我係要佢自動自覺拿出黎比我簽

exercise, 呵呵我都係wor, 佢一test/exam, 我就only比exercise佢做law.....................  

不過我衰左一次, 我放手到係連answer都吾cut開, 連埋一齊, 點知比我發現佢抄答案, 我點知? 因為果條答案的model answer係"the student's own answer" law, 佢傻到照抄........

後尾老公話, 比著佢, 一個7歲的小朋友, 見到答案, 點都會抄wor, so............我依家吾再考驗佢的定力, cut晒答案lu............看黎真係要逐步逐步, 吾可以一次過考驗

努力! 初初見到佢d功課返黎, 一定嚇c你

hinhinmummy , 想請教, 我小朋友都係小一, 你話佢 tes/考試就只比 exercise 佢做, 咁平時會同佢溫書嗎? or 你小朋友係咪每日返來都溫書? 你比 d exercise 佢做係咪要佢溫完先識做? d exercise 又where 搵? 我自己做法都係只會係考試 or 放長假時先比 exercise 佢做, 平時因有功課做, 又晒時間改,so 都無咩時間可以做其他野啦, but 又唔知去 where 搵呢 d exercise 比佢考試時溫, 你地係咪係街買架? 如買, 有咩好介紹, 邊間出版社好, 買咩類型呢? 綜合練習有齊中英數果 d, 定係分科買? sorry, 咁多問題, 因我真係對教亞仔好頭痛, 況且仲有個細仔要教   

我琴日見到仔仔Eng Worksheet 有一部份錯好多, 我就同佢講解晒, 話俾佢聽改唔改佢自己決定 (因為佢已經好想

bobo

我仔係要軟硬兼施的。 如果果晚的功課係鬼畫符的話,
就要罰無computer games玩,呢個係佢
至愛。 相反,做得靚靚的話,就獎佢玩多個games。
其實忍心d,由佢的功課取得c級成績,相信對小朋友的
衝擊都幾大,以後提佢唔想再得c的話,成要做好d。
又或者寫紙仔給老師,叫佢重做or罰抄。 務求要小朋友知道功課做得唔好的代價。
當然,要實行的話,做亞媽的要忍心d。

至於d工作紙,通告又成日整爛 d 角返來, 好唔整齊,
可以俾個folder放在書包,什麼紙都要放入去先
拎回家。 我仔都係今個星期先做到,以前要在書包底先
”巢”到通告,重係搊mung mung。

唔見野,就真係無辦法。 唯有安慰自己大人都會唔見野,
睇下mtr的失物認領有幾多雨傘便知。

莎莎, 我有試過幾次放手唔擦佢 木字, 換來老師兩次吸印話字體不清潔及字體不整齊, 我叫佢自己睇, 叫佢比心機, but 佢話唔覺自己寫得唔好, 亞某某某都係咁啦, 咁你咁我點, 我一直唔比佢玩computer game 架, but 都有罰佢唔比佢玩玩具, but 佢又覺得唔玩一兩日無所謂, 佢好似 d 軟皮蛇咁, 至於工作紙功課, 我係有比個 folder 佢架, 但仍有難角, 一係就無放入 folder 就咁塞入書包, 唔見野預左, but 貼埋名, 一個 week 都可以唔見兩枝筆, 我唔係計較枝筆幾錢, but 只想佢珍惜下 d 文具, 學識負責任遮   

醒目開學勳章

莎莎 寫道:
bobo
我仔係要軟硬兼施的。 如果果晚的功課係鬼畫符的話,
就要罰無computer games玩,呢個係佢
至愛。 相反,做得靚靚的話,就獎佢玩多個games。
其實忍心d,由佢的功課取得c級成績,相信對小朋友的
衝擊都幾大,以後提佢唔想再得c的話,成要做好d。
又或者寫紙仔給老師,叫佢重做or罰抄。 務求要小朋友知道功課做得唔好的代價。
當然,要實行的話,做亞媽的要忍心d。

至於d工作紙,通告又成日整爛 d 角返來, 好唔整齊,
可以俾個folder放在書包,什麼紙都要放入去先
拎回家。 我仔都係今個星期先做到,以前要在書包底先
”巢”到通告,重係搊mung mung。

唔見野,就真係無辦法。 唯有安慰自己大人都會唔見野,
睇下mtr的失物認領有幾多雨傘便知。

我嗰個又係咁ga, 返親嚟啲嘢冇一樣係整整齊齊, 啲通告又係要喺書包底摷出嚟, 有時又唔見咗啲工作紙, 次次都激到我c.
[img][/img]

我是故意不check功課,錯就由它錯。因為錯後改正,才會有深刻記憶,不過,一定要忍心D。
:-P

又向各位學到好多野。唔該晒。

我個仔又係依賴性強,學習態度欠佳。d字寫到龍飛鳳舞,正楷未識寫已學人寫潦草。老師在簿內寫了3次"please improve your handwriting",還未肯改。總是要我伴做,又並非完全唔識。明知寫錯字計錯數,偏偏不肯改,但我收簿佢又搶回來很晦氣地改。有某些功課會很積極去做,但有些就懶懶散散拖拖拉拉。
上次term test只夠時間從頭看一次,結果成績不過不失 。(我要求並不高最著重要他明白課文內容,而非科科90+分。)東湊西併些exercise給他做練習,做幾題已多多藉口拒絕繼續,只肯跟我胡扯浪費時間。
我試過用hinhihnmummy那招但他又聲淚俱下,轉個頭又老樣子。

Thanks you all for the sharing of experience.

It seems all kids have similiar problem:
- lan lan han
- irresponsible
- wu wu wei wei
- 依賴性強,學習態度欠佳

Compared to yours, mine is better   although I still complain much on her &   her to do better.............perhaps we all need to have [size=large]extra patience & EQ to deal with them lar

Anyway, add oil together.........I so eager to train my girl to be self-initiative, independent & responsible  

[quote]
yw 寫道:
我琴日見到仔仔Eng Worksheet 有一部份錯好多, 我就同佢講解晒, 話俾佢聽改唔改佢自己決定 (因為佢已經好想
‹ 上一主題|下一主題