用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無人想講下今日既宣道面試情況?
go

有無人想講下今日既宣道面試情況? [複製鏈接]

有無人想講下今日既宣道面試情況?

如題, 聽講今年有差不多2000人報考, 但只收4班約百多人,競爭都幾大, 咁你地從仔仔囡囡口中所知, 你地有無信心可以攞到一席位?

依我仔仔所講, 面試都唔係問左d好學術既問題,反而只係一般基本問題, 就連排序講故事, 又或者找錯處, 計數都無, 咁學校會點揀佢地既心水人馬?   不過, 唔知我仔仔有無"整鬼", 話宣小只係問D咁簡單既野, 抑或其實佢唔係咁識D題目?  請各位BK家長分享一下, 好嗎?

OnHo

醒目開學勳章

Re: 有無人想講下今日既宣道面試情況?

小兒說他所有問題都識答(我相信是真的因為之前考那些學校他會答好難或有些唔識),好辛苦才從他口中得知老師問他今早吃什麼早餐。

Hi OnHo,

千辛萬苦綜合我囝囝面試情況及內容 :

先跟隊在班房走廊外等左一段好長時間(我睇落應該約
十人一班房,佢排最尾出黎,所以要等好耐),跟住就輪到
入班房再隨意羅本書睇 ,睇左一陣間, (相信係前一個
小朋友IN完 ), 老師叫佢 : " 你過黎" , 咁就問左一些
好基本既問題 , 如:名字, 學校名, 誰人教做功課,
假期父毋帶去哪裡 ? 有問佢今日到此校叫甚麼名字 ?
及 為何 ? 另外用英文及中文問小許學術上之問題,如
What is this ? 佢話佢中英各有一題唔識,我問咁有
中英各有幾多題,佢話唔知 !!!!吹賬 !!    :-x

真係找錯處,畫圖,唱歌 ,連爸媽工作及住址都無問
喎?     連今早吃早餐及最喜歡甚麼活動都無問題!
佢剛剛沖涼同亞婆講話見到老師俾A-佢,我都唔知信唔信好 ?   :tongue:

不過,我都不存希望,因為之前佢幾次面試都表現唔錯,但
結果都令我失望 所以都係疊埋心水等大抽獎!!  

希望妳地小朋友成功 !!!!!

我個囡話冇分俾,同冇問咩學術問題,只叫佢晝嘢...問佢食咩早餐....都唔知佢講真定假

見佢見完都好開心,算啦...又完成任務   

今年大功告成,等最後幾間Boxing Day拆禮物.   
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

我個女今日2:15PM面試, 我個女話分別有兩個用英語問問題, 一個用中文, 題目如下:

1.  什麼名字
2.  在什麼學校讀書
3.  幾月出世
4.  最鍾意係邊間學校讀書
5.  問關於小朋友PORTFOLIO裏面的資料是否與媽咪一齊做
6.  平時有什麼活動
7.  用英文說出圖畫裏的名稱: what is this?? what are they doing?
8. how to spell: mouth
9.  8+2=??
10.最好朋友是誰

但她不用認中文字或作句, 不知她說的是否記錯

請各位家長提供意見

Jonathan & Joshua 媽咪

我個女今日2:15PM面試, 我個女話分別有兩個用英語問問題, 一個用中文, 題目如下:

1.  什麼名字
2.  在什麼學校讀書
3.  幾月出世
5.  問關於小朋友PORTFOLIO裏面的資料是否與媽咪一齊做
6.  平時有什麼活動
7.  用英文說出圖畫裏的名稱: what is this?? what are they doing?
9.  8+2=??
10.最好朋友是誰

請各位家長提供意見

Jonathan & Joshua 媽咪

Hi LV77,

I think your son is quite smart indeed.  He would tell you so much.  I believe the details are quite true.  Personally, I think APS do not really have tough questions and questions to show your background (how did you come to this school?)  But I really do not know what they are looking for.  But they do pick up smart students from different schools.  But I think they do not prefer students from international schools.  

Don't think if you have those IQ test reference will help.  My friend attached a report showing her child has 139 and finally got a rejection letter telling her the school do not have special program to suit them.  APS do not stream the students into different classes.  They treat all the same ways.  

IQ with 139 is hyper-active; of course, school didn't want to pick.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

LV77,

I think your son has a good chance getting in 宣道, my daughter also told me that the teacher wrote something on her form, but instead of 'A' she is getting 'R"       

Hi nanabi & elegant,

多謝妳地對我兒之讚賞及鼓勵 !

但我都唔抱好大希望, 因為之前幾間小學佢表現都好好,終於都受到滑鐵爐之慘敗 !   
因為佢都係細仔,聽起黎就好似幾好,但一同大仔比較就
差些(我自己安熨自己!) 成二千幾人揀個100個 (160個位60個位留俾幼稚園)所以我都唔會認為佢得,另願預左衰,
到時都唔會咁 " down " ,自己個心都好過些!!  :cry:

頭先又問到佢D料, 一來 " A-" 唔係親眼睇到老師寫,
只係老師 "洞" 起張紙 MARK野,佢見佢手勢似係寫"A-",
所以係佢 " 估" 個分 係 A-     但係佢好肯定
咁, 我都無佢乎 !! 所以大家唔好當真,或者妳地小朋友睇到 " R " 有其他意思都唔定 ! " S " 都當superior 呢 !!!  
另外,佢話老師有俾"好多"幅圖佢講出錯處及漏左之地方,
我問幾多題,佢淨係話好多好多幅,我問佢識唔識答,佢話
識答 !!    我只知咁多,無論如何,考完所有學校,都
放鬆曬    無論結果係點, 我同佢每次都儘曬力
   努力唔得既話,就只有等 " 運" 到啦!!!  :tongue:

希望大家唔好氣餒,我相信一定明天會更好 !!      

我個仔話見倒老師寫左個"5"字係佢份野度, 請問係咪衰左?  
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

hkchina,

我個仔 " 估 " 及 " 諗" 加埋 覺得老師寫落下既筆劃
是 A-, 我都唔信佢 !!!   所以妳唔需要咁擔心分數,
如果唔係晚晚都無得睡 !!   

試都考完,無論結果點,都一定會大抽獎,我反而更期望
大抽獎啊 !!  

因為我發覺原來努力唔代表一定有收獲,可以 " 運 " 更
重要 !!    就算面試都係,運氣係好重要過一切 !

妳唔好再諗啦, 疊埋心水諗下大抽獎點排位吧啦 !!!!!

大家一切加油, 努力 !!!!!!!!!     :wink:  :wink:

我個仔話好清楚睇倒個"5"字, 佢話有一題唔識, 所以我唸無望囉.

我報左"優才", 所以無份大抽獎, 祝大家好運啦.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

斷正囉   

擔心咩啊.都唔知係唔係小朋友"正"估大人...成日問 !!!

A又好,S/5又好,考完等派彩.... 不過一月先有結果)

Hi Jonathan Mum,
My daughter said only asked her to point out some mistakes on 3-4  pictures and asked her to read some vocabs. That's it.
beebee2005.
Jonathan媽咪 寫道:

1.  什麼名字
2.  在什麼學校讀書
3.  幾月出世
6.  平時有什麼活動
9.  8+2=??
10.最好朋友是誰

請各位家長提供意見

can u tell me which schools u are waiting for the results?  and which school your son is studing at?
tks
beebee2005
塞曼莎 寫道:
我個囡話冇分俾,同冇問咩學術問題,只叫佢晝嘢...問佢食咩早餐....都唔知佢講真定假

見佢見完都好開心,算啦...又完成任務   

今年大功告成,等最後幾間Boxing Day拆禮物.   

yes, my kid said the same things with your kid, but the mathematics question is not for all kids. My kid said the teacher asked a boy 8+6=? but the teacher did not ask the mathematics to my kid.
My kid is strong in math~~~ No luck
;-) 學做人, 求知識 :-P

My kid is also good at Math, but the teacher didn't ask.  No luck for me as well.    

讚成 !!!

我今日親自問過老師結果幾時 "派出" ? 佢答我通告上
寫左,我話我知係1月21日前,佢話係呀 !!! 係差不多個日,唔係相差好多喎 !!!!!! :tongue:

要等到1月21日,所以我都當作唔得 !!! 將個心去
定第二階段, 迎接更多既沖擊 (我個心都預定大抽獎唔得架,又諗定接著第三階段點做)!!     
所以話人生真係多姿多采 !!!!! 激死人 !!!!!          

真係整定, 之前int.果幾間都有教定果仔interview間學校叫咩名, 但係間間都無問, 今次唔記得話比佢聽, 就偏偏有問, 結果 , 你話係米整定.
‹ 上一主題|下一主題