用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區女B1C-B2A 邊緣人
go

深水埗區女B1C-B2A 邊緣人 [複製鏈接]

請教一下大家。小女深水埗區二線小學精英班,呈一二老師話只係B1C-B2A 邊緣人,大部分科同操行係A。請問有冇邊間學校比較合適/較易中? 謝謝
   2    0    0    0

德雅

大抽獎德雅/瑪神,自行就難了

raytwk 發表於 23-12-14 21:39
請教一下大家。小女深水埗區二線小學精英班,呈一二老師話只係B1C-B2A 邊緣人,大部分科同操行係A。請問有 ...

女校可看看 本區德雅 跨區培道 如何

德雅2023年畢業生出路 #35
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3879038&pid=49279071

德雅2022年畢業生出路 #16
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867325&pid=49173992

heidya    發表於 23-12-19 11:08

raytwk 發表於 23-12-14 21:39
請教一下大家。小女深水埗區二線小學精英班,呈一二老師話只係B1C-B2A 邊緣人,大部分科同操行係A。請問有 ...

九龍城區培道近年表現較德雅佳

培道
https://www.pooito.edu.hk/English/About_us/School_plan_report_eng.html

School Annual Report 2022 - 2023
https://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/SchoolAnnualReport/202223report.pdf

heidya    發表於 23-12-19 11:08

謝謝各位! 咁聖母玫瑰或黃棣珊是否更可取?

回覆 raytwk 的帖子

自行兩間都無機,但大抽獎乙一玫瑰仲有機

raytwk 發表於 23-12-15 13:28

如果報同水平或高一線,近近哋 德雅/ 培道 係比較好選擇,但都機會微。
黃棣珊 瑪神 自行收B1。

最實際呈3追上B1,女仔可博聖玫(如果本身英文夠好),差極都有德雅/瑪神包底。

raytwk 發表於 23-12-15 13:28

不用客氣
聖母玫瑰較培道/德雅佳
黃棣珊水平可能與培道差不多

謝謝各位意見! 最後請教一下循道會否也是好選擇?會否教易中? (emoji)(emoji)

raytwk 發表於 23-12-16 17:19
謝謝各位意見! 最後請教一下循道會否也是好選擇?會否教易中? (emoji)(emoji)
...

不用客氣
油尖旺區B1生大抽獎循/銘基本上穩
對手應以該區邊緣人及跨區為主

Poyau 發表於 23-12-16 17:34
不用客氣
油尖旺區B1生大抽獎循/銘基本上穩
對手應以該區邊緣人及跨區為主

如果B2生大抽循/銘有機嗎?

Beautypeople 發表於 23-12-17 11:50
如果B2生大抽循/銘有機嗎?

油尖旺B2男生大抽獎,乙一只可填聖方濟/循道/銘基3選1,乙二已冇乜較好的中學可填。

留意:
- 循道是B1C,不是全英中,有部份中文班
- 銘基是B1C-2A 全英中
(油尖旺區,循道較銘基受歡迎)

可參考以下EK 的舊post。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867379

heidya    發表於 23-12-19 11:09

咁黃棣珊同瑪神邊間會好啲? 謝謝

raytwk 發表於 23-12-19 10:26
咁黃棣珊同瑪神邊間會好啲? 謝謝

如果只計呢兩年 (疫情+移民潮),兩間成綪應該差唔多。
如果拉長少少睇,一直DSE都係黃好啲,但將來追唔追得返係另一個問題。而且瑪神唔係只賣成績,宗教德育會再偏重啲(呢樣係主觀嘢,唔係個個BUY或認同)。

深水埗算比較多跨區外流,區內學校一跌左落黎,之後仲吸唔吸到一批好的新生源係一個挑戰。

worldcat 發表於 23-12-19 10:47
如果拉長少少睇,一直DSE都係黃好啲,但將來追唔追 ...

想請教黃棣珊同瑪神係唔係屬B1C? 定係B2A? 出面啲信息有啲混亂。謝謝

回覆 raytwk 的帖子

黃棣珊B1C/瑪神係屬B1C-B2A,純屬個人睇法~

raytwk 發表於 23-12-19 10:59
想請教黃棣珊同瑪神係唔係屬B1C? 定係B2A? 出面啲信息有啲混亂。謝謝

黃棣珊2023年只有7科5+高於全港
應少於半數科目 唔知是否包括主科
2022年5+高於全港亦是7科
2021年5+高於全港更少 about ⅓

深水埗區2023年(前)英中成績 #32
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3879038&pid=49279033

School Report 2022-23
http://wtsmc.edu.hk/wp-content/uploads/2023/11/2022-2023_School-Report.pdf

HKDSE 2023
⚫ 7 of our subjects’ distinction rates (Level 5 or above) exceed the territory-wide average.
⚫ 10 of our subjects’ Level 4 or above exceed the territory-wide average.

worldcat 發表於 23-12-19 10:47
如果拉長少少睇,一直DSE都係黃好啲,但將來追唔追 ...

馬神有d似以前的循道,要收小學部的band2學生,但佢地小學的英文唔淺

回覆 LeeCC 的帖子

循道中學應該同小學脫左龍
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊