用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一條龍學生升中後成績
go

一條龍學生升中後成績 [複製鏈接]

小兒剛升小就入嚟中學呢邊取經,有見要入1A中學要真係級1-5先有機,小兒有幸入到間叫有中學backup 嘅直屬小學,暫免卻升中煩惱,有時都好奇呢類學校其實又點揀到適合學生入小一,始終考小時仲細,學術能力都唔係佔好大面試比重

但見外來生考入中學部全都是1A學生,所以就諗一條龍/直屬小學學生升上1A中學後,係唔係成績通常都係中下游多?
謝謝大家
   1    0    0    0

見到小一版有討論過。
記得之前一位教授講過,教育或者說training, 幫助最大的就是中間80%的大部分人。有10%左右,本身就好叻,不需要教太多,自己都會去到前列,對這些同學來講,老師都責任是提供更多exposure, 空間,機會去發展,做更加有挑戰性的任務。同時也有10%左右的人,未必教到好多,可能怎樣教都不可能去到前列。老師的責任,儘量幫同學跟到大隊,找到自己擅長的地方,而去發展。中間的絕大部分,最受益於教學,教的好,可以出色,教得不好,可能平平庸庸。

所以一條龍學校,學生分佈也會如此。學校教的如何,也在中間的絕大部分同學體現。小一入學如何選拔,我想大概就是如何儘量多揀一些top 10%資質或者有這個潛力的,儘量減少bottom 10% ?

而在讀的過程中,會自然分流。讀的很好,覺得現在的學校“吃不飽”,可能會想轉去更加強度大的學校; 如果覺得現在已經太吃力,跟不上,可能會轉到輕松一些的學校。

升中之後,如果一條龍中學會收其他學校的尖子,例如全部揀top10%的, 這樣小學同學升上來,就算已經優於平均水平,也會好像變成了中下游。所以,如果有自己小學的band1中學,中學同學分佈,外校生同本校直升,大家水平接近,已經說明這間小學的教學非常有成效。

Arabellahk    發表於 21-12-30 00:33

咁小學部都有b1生㗎嘛。我覺得頭個大部份,兩邊嘅學生都會有。不過又咁講,我都相信中學部考得較後嗰班,比較大機會會係掹車邊上中學部嘅嗰批小學部學生。
雖然之前我類似嘅結論有某校嘅鐵粉唔同意

Arabellahk    發表於 21-12-30 00:33

以阿女之前間小學嘅直中計,外來生考前中後都有,精英班佔大多數都係自己小學上的(當然呢個亦可能係比例問題,因為直中收返七成多自己嘅小學生)

醒目開學勳章 王國長老

ok3 發表於 21-12-29 14:49
咁小學部都有b1生㗎嘛。我覺得頭個大部份,兩邊嘅學生都會有。不過又咁講,我都相信中學部考得較後嗰班,比 ...

理性咁諗,你設定係啱
但事實係,不少外來生高小靠補靠谷。到中學,學習方式改變了,家長/補習狂谷呢招已行唔通,家長亦無法好似小學咁日日追住eClass 跟進度,谷住上嘅亦不乏一蹶不振
咁當然直上又好外來又好,都有用功發奮嘅同學的

如果係一條龍band 1中小學,
咁中學部一定係收盡 band 1外校生,呢一班學生為左考好中學,一定係谷到盡的,
而本身直升上去嘅小學生有band 1,2,3生
所以可以預期會有唔少外校生本身學術比直升小學生好。

但係外校生入左中學之後,學術上嘅優勢又係米可以一路保持直至dse呢?🤔
一條龍嘅小學生,又會否更為適應一向嘅教學模式,少左pick up時間,更易係中學部取得佳績?
純brainstorm, 善意討論,希望有經驗家長指教🙏

yeeling0101 發表於 21-12-29 17:19
咁中學部一定係收盡 band 1外校生,呢一班學生為左考好中學,一定係谷到盡的, ...

我都係呢個假設,所以想請教前輩討論討論

一條龍勁校小學入既已經係千挑萬選,中一所見精英班本校外校全部學生各有千秋,都好勁!

mastermama 發表於 21-12-29 18:01
我都係呢個假設,所以想請教前輩討論討論

假設妳仔仔讀YW 男校 每年頭50名有一半左右向外求學 如去SPCC DBS LSC 等 不是學校不好 只是想去更高學府升中 打好中英數基礎 就有籌碼出去

yeeling0101 發表於 21-12-29 17:19
咁中學部一定係收盡 band 1外校生,呢一班學生為左考好中學,一定係谷到盡的, ...
中學表現都有好多變數,例如初中科目較多,高中可以聚焦文、理科,有啲由頭帶到尾,亦有啲高中跑出入神科。
再講龍小收生都有機會受到龍幼或關聯人士加分影響,未必100%能力行先。
而且大B係K3面試/叩門嘅優勢係入咗小學之後都會減退。

種種加埋都可能令龍小學生上到中學表現有變,始終宜家學生嘅表現唔係剩係反映自身能力,太多外來因素。

mastermama 發表於 21-12-29 13:37
小兒剛升小就入嚟中學呢邊取經,有見要入1A中學要真係級1-5先有機,小兒有幸入到間叫有中學backup 嘅直屬小 ...

當然唔係啦。如果直屬中學子弟兵完全真係無料到,子弟兵一早升中已經鳥獸散了。況且,還要視乎直中收生策略,不少係收生會兼顧非學術原素,亦未必以甚麽1A生為必有條件,只係坊間嘅一廂情願,甚麽頭3 5 10係必須嘅先決條件~~~

mcl203 發表於 21-12-29 18:26
當然唔係啦。如果直屬中學子弟兵完全真係無料到,子弟兵一早升中已經鳥獸散了。況且,還要視乎直中收生策 ...

如果去熱門嗰幾間男校 真是要

tkhhung 發表於 21-12-29 18:35

若果唔係3 5 10 15莫非又引用神小無敵論?去支持自己嘅說法完美性~~~

mcl203 發表於 21-12-29 18:42
若果唔係3 5 10 15莫非又引用神小無敵論?去支持自己嘅說法完美性~~~

...

我不介意妳再介紹一下

回覆樓主:

斷估嘅,如果一間1A中學係自行‘必收’1A生,亦即係佢係近乎收到40%或以上嘅1A生,亦假設1A生就係全港11.1%以內~~~

依2020 DSE EDB嘅統計,332244係23.6%,就假設4x6=24分或以上,332255係9.3%,就假設5x6=30分或以上,或許,自己去認為呢兩個數字有冇任何參考性~~~

不過,1A生係無劃一標準,可以有不同理解嘅~~~

clz 發表於 21-12-29 18:15
一條龍勁校小學入既已經係千挑萬選,中一所見精英班本校外校全部學生各有千秋,都好勁! ...

雖然已經歷考小遊戲後,幾千人揀百幾人,但有時都唔太明唔理解一條龍學校點樣揀到「適合」學生,明明考學術唔深,話睇性格特質多,但多數學生讀得又玩得

mastermama 發表於 21-12-29 19:12
雖然已經歷考小遊戲後,幾千人揀百幾人,但有時都唔太明唔理解一條龍學校點樣揀到「適合」學生,明明考學 ...

好多時,唔讀得但玩得既,去唔到升中階段,名直私津換血之數係唔少,只不過,家長會唔會出聲,定靜悄悄地離開呢?

Arabellahk    發表於 21-12-30 00:32

tkhhung 發表於 21-12-29 18:35

唔知中西區男校係咪算熱門之列,或藍塘道女校,中西區男校自行有預留位收特異(一定唔係級頭成績),女校自行收生更特別,唔只唔係只收級頭,級中都有,但呢個係數年前既case喇。

小女將升小一,大家覺得播道還是st Clare 好啲呢?

Luikm 發表於 21-12-29 22:38
小女將升小一,大家覺得播道還是st Clare 好啲呢?

St Clare
‹ 上一主題|下一主題