用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 找中一數學補習
go

找中一數學補習 [複製鏈接]

請問有無好嘅補習社或私補介紹?
小朋友即將升中一,津校教開中數
升中後會係英數,怕跟唔上,想趁暑假期間補一補,最好在九龍區,謝謝
   2    0    0    0

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

ilovecat4ever 發表於 21-6-29 21:35
請問有無好嘅補習社或私補介紹?
小朋友即將升中一,津校教開中數
升中後會係英數,怕跟唔上,想趁暑假期間 ...
點解從中數轉英數需要補習,而唔係諗辦法去熟識啲 mathematical terms。
需要我都幫過啲大學生補習,不過我既經驗係:補習其實係一試無回頭既虎口,需要識得say no to it。

王家爸爸 發表於 21-8-15 22:06
點解從中數轉英數需要補習,而唔係諗辦法去熟識啲 mathematical terms。
需要我都幫過啲大學生補習,不過我 ...

多謝你提醒(emoji)

這個「虎口」,又會否已成大勢?
很多同學由K2開始補習,小學六年,年年名列前矛。又有為了「家庭和諧」,把這個厭惡性工作外判給第三者,父母放工後,又可以多返啲親子時間。

家長會唔會為咗尋求心理安慰安排補習,我仔啱啱升中一,小學放養咗6年,蒲咗EK一輪,好似唔多聽到完全唔補習嘅,搞到我個心1516咁

Kirin007 發表於 21-9-30 11:58
家長會唔會為咗尋求心理安慰安排補習,我仔啱啱升中一,小學放養咗6年,蒲咗EK一輪,好似唔多聽到完全唔補 ...
我兩個小朋友只補中文,但係中文係佢哋考得最差既,所以兩個事例證明補習係成績差既決定因素。

王家爸爸 發表於 21-9-30 12:20
我兩個小朋友只補中文,但係中文係佢哋考得最差既,所以兩個事例證明補習係成績差既決定因素。 ...
因為普通津小,可能程度淺,所以成績表睇唔出邊科有問題,學習嘅嘢我又無關顧過,睇怕要等中學期考完先可以決定

Kirin007 發表於 21-9-30 12:28
因為普通津小,可能程度淺,所以成績表睇唔出邊科有問題,學習嘅嘢我又無關顧過,睇怕要等中學期考完先可以 ...
其實理解比做得深更重要。

王家爸爸 發表於 21-9-30 12:31
其實理解比做得深更重要。
唔係愈淺愈易理解嗎,聽人講普通二線99分未必有直私8x分叻

Kirin007 發表於 21-9-30 12:40
唔係愈淺愈易理解嗎,聽人講普通二線99分未必有直私8x分叻
問題唔係99分,而係99分點嚟。如果99分係靠背,數學就靠死記公式,咁100分都無用。如果係完全理解,就幾刁鑽都識,只係做得快慢既問題。

王家爸爸 發表於 21-9-30 12:44
問題唔係99分,而係99分點嚟。如果99分係靠背,數學就靠死記公式,咁100分都無用。如果係完全理解,就幾刁 ...
咁係咩教嘅方法有分別,好似有人教數數有人教合成法咁解?

Kirin007 發表於 21-9-30 12:48
咁係咩教嘅方法有分別,好似有人教數數有人教合成法咁解?
用邊個方法都好,最重要係知道點解嗰個方法得,而唔係只係知道代啲數字落去。

王家爸爸 發表於 21-9-30 13:05
用邊個方法都好,最重要係知道點解嗰個方法得,而唔係只係知道代啲數字落去。 ...
了解,多謝你既解釋!學到嘢、讀書都係靠自己多啲。

Kirin007 發表於 21-9-30 11:58
家長會唔會為咗尋求心理安慰安排補習,我仔啱啱升中一,小學放養咗6年,蒲咗EK一輪,好似唔多聽到完全唔補 ...

你可能蒲EK未夠火喉,EK都唔少分享讀強校hea下hea下又一天嘅分享,成績仲非常強勁,可以出千字文分享成功秘技。須知唔聲稱唔補hea讀,係未達學神級別嘅~~~

王家爸爸 發表於 21-9-30 12:20
我兩個小朋友只補中文,但係中文係佢哋考得最差既,所以兩個事例證明補習係成績差既決定因素。 ...

中文,我位年輕人話係有計㗎喎~~~

mcl203 發表於 21-9-30 14:24
中文,我位年輕人話係有計㗎喎~~~
你位年輕人比我既叻,所以唔同。
‹ 上一主題|下一主題