用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
go

deleted [複製鏈接]

Deleted

0    0    0    0

chantelle321 發表於 20-11-22 16:45
男仔,重視學術及英語能力,真係唔知揀邊間好,各有所長,兩間都唔近屋企,要三十分鐘車程,感謝前輩用家比 ...

elbar 發表於 20-11-22 19:20

小朋友英語能力係唔係都ok ?

chantelle321 發表於 20-11-22 16:45
Deleted

Deleted

chantelle321 發表於 20-11-23 17:30

今個星期五要交留位費,希望再有前輩用家分享幫忙比 ...

謝謝

回覆 chantelle321 的帖子

兩間屬於同Type嘅小學
都係以有愛心愉快上學為賣點

學術上禮賢應該好少少

你可以搵返過往兩年學校嘅升中名單睇吓

禮賢畢業同學就算去唔到band1中學

Band2-3學生都唔會去d好差嘅學校

所以我覺得整體禮賢係好d

校網一定九龍城好過深水埗

所以要睇你住址係邊區

Ckm0425 發表於 20-11-24 09:00
回覆 chantelle321 的帖子

兩間屬於同Type嘅小學

Deleted

禮賢算係傳統教學 一定唔係活動教學
比較好係學術科目全部group埋朝早上

下午就可以功課班或課外活動

如果本身住址校網唔好真係冇辦法

但如果學術好有信心其實可以focus考直資或自行分配

大抽獎始終要靠d運氣 而這些係自己掌握唔到

男仔,重視學術及英語能力,真係唔知揀邊間好,各有所長,兩間都唔近屋企,要三十分鐘車程,感謝前輩用家比 ...

有冇同我一樣仲爭扎緊揀聖三一好定禮賢?
強網英小
弱網中小,但歷史來講升中較好

chantelle321 發表於 21-1-18 17:20
有冇同我一樣仲爭扎緊揀聖三一好定禮賢?
強網英小
弱網中小,但歷史來講升中較好

聖三一堂2020年升中派位供參考

2020年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1官津 8+5=13 (13.54%)
B1直資 16 (16.67%)
---------------------------------------------------
B1 8+5+16=29 (30.21%)
B2A-1C 0+1+9=10 (10.42%)
---------------------------------------------------
B1+近B1 8+6+25=39 (40.62%)
B2 10+4+8=22 (22.92%)
NR 1+5+15=21 (21.88%)
聯中 14 (14.58%)
本地 33+15+48=96 (100%)
國際 8
海外 2
總數: 106人

B1^ 8+5+16=29
九真 3 / SPSS 1 聖潔靈 1 |
銀禧 2 迦密 1 華英 1 旅港 1 /
伊中 1 循道 1 黃棣珊 1
直資: DBS 1 SPC 2 | HYS 1 | 
SSC 1 顏寶鈴 5 福建 5 培僑書院 1 

B2A-1C^ 0+1+9=10
體藝 1
直資: 王錦輝 1 李國寶 3 
播道 4 羅氏基金 1

B2^ 10+4+8=22
陳瑞祺 2 TKPS 1 | 培道 2
胡兆熾 3 五旬節 1 基道 1 /
信義 1 劉皇發 1 呂郭 1 李城璧 1
直資: 德信3 | 基崇3 羅定邦1 匯知1

NR 1+5+15=21
林炳炎 2 | 新亞 1 / 蘇浙 2 康樂 1
直資: 林大輝 7 STCC 8

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

2020年小六升中分佈

Poyau 發表於 21-1-18 19:10
聖三一堂2020年升中派位供參考

2020年

謝謝。其實之前爬文都睇過兩間嘅升中比較,其實兩間都好接近,實在好難取捨。

我都有這兩間重有德雅.我都覺得學術應該禮賢及德雅好些. 但怕最後阿仔不是前列學生, 似乎柬九龍城校網穩陣些?

kpc2015 發表於 21-1-19 15:00
我都有這兩間重有德雅.我都覺得學術應該禮賢及德雅好些. 但怕最後阿仔不是前列學生, 似乎柬九龍城校網穩陣 ...

Deleted

chantelle321 發表於 21-1-19 18:04
我都唔知咁樣想法是否正路,有諗過如果讀禮小到時考直資唔用深水埗網派位(但大前提要小朋友學術OK)希望 ...

禮賢升中應以官津為主
大抽獎不留深水埗可用往址跨區

Band^ 官津+直資
B1 21+7=28
B2A-1C 2+3=5
B2 1+2=3
NR 4+2=6
總數: 28+14=42間

升中統計
http://krs.school.hk/~primary/school_intro/nextgrade/nextgrade.html

2019-2020年度小六升中派位概況

獲派第一志願:83% 
獲派首三志願:90% 

應屆六年級學生獲派中學名單摘要:

各中學排名不分先後

1. 迦密中學 (B1)
2. 寶血會上智英文書院 (B1)
3. 喇沙書院 (B1)
4. 聖母玫瑰書院 (B1)
5. 匯基書院(東九龍)# (B1)
6. 旅港開平商會中學 (B1)
7. 基督教崇真中學# (B2)
8. 華英中學 (B1)
9. 中華基督教銘賢書院 (B1)
10. 德望學校# (B1)
11. 何明華會督銀禧中學 (B1)
12. 聖公會林護紀念中學 (B1)
13. 保祿六世書院 (B1)
14. 真光女書院 (B1)
15. 中華基督教銘基書院 (B2A-1C)
16. 香港神託會培基書院# (B2A-1C)
17. 聖公會曾肇添中學 (B1)
18. 沙田官立中學 (B1)
19. 循道中學 (B1)
20. 英華書院# (B1)
21. 聖保祿中學 (B1)
22. 沙田培英中學 (B1)
23. 禮賢會彭學高紀念中學 (NR)
24. 福建中學# (B1)
25. 香港培道中學 (B2)
26. 聖方濟書院 (B1)
27. 香島中學# (B1)
28. 東華三院黃笏南中學 (B1)
29. 英華女學校 (B1)
30. 保良局羅傑承(一九八三)中學 (B1)
31. 香港管理專業協會李國寶中學# (B2A-1C)
32. 五旬節林漢光中學 (B2A-1C)
33. 聖保羅書院# (B1)
34. 德雅中學 (B1)
35. 保良局唐乃勤初中書院 (NR)
36. 迦密愛禮信中學 (NR)
37. 港青基信書院# (B2)
38. 基督教中國佈道會聖道迦南書院# (NR)
39. 博愛醫院陳楷紀念中學 (NR)
40. 優才(楊殷有娣)書院# (B1)
41. 中華基督教青年會中學# (NR)
42. 播道中學#        (B2A-1C)

# 直資
^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

Poyau 發表於 21-1-19 20:49
禮賢升中應以官津為主
大抽獎不留深水埗可用往址跨區

Deleted

chantelle321 發表於 21-1-20 07:36
請教一下,照數據來看,係唔係禮賢比聖三一派band 1比例高一些?

除了校網外,個人認為禮賢無野比聖三一差

鈴瑾 發表於 21-1-21 12:41
除了校網外,個人認為禮賢無野比聖三一差

Deleted

其實有一點都可以留意 禮賢派位的學校名單中是否 將所有學生被派往的學校 都放在名單之上呢

Happykidss 發表於 21-1-21 15:03
其實有一點都可以留意 禮賢派位的學校名單中是否 將所有學生被派往的學校 都放在名單之上呢 ...

名單摘要 應該有其他無放上網頁

Happykidss    發表於 21-1-22 16:34
Happykidss    發表於 21-1-22 16:33

Poyau 發表於 21-1-21 15:51
名單摘要 應該有其他無放上網頁

應該 ? 即係估,對嗎?一向禮小也把該年的畢業生升中學校上載在校網,不論好或差,但就不會註明每間中學升讀之人數
‹ 上一主題|下一主題