用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有方法令小朋友自動完成在家學習? ...
go

請問有方法令小朋友自動完成在家學習? [複製鏈接]

小朋友嚟緊升上四年班,平日只有工人姐姐係屋企看住。我又唔係home office...

每次我安排練習比佢做,佢都Hea我⋯ 一係是但做,大部份都錯,一係就話唔記得做⋯

試過話完成曬就有得睇YouTube/打機一陣⋯ 佢就求其同我做⋯

請問仲有冇乜方法,可以令佢專心同我完成呢⋯   

我真係不敢想像開學點算⋯⋯
   5    0    0    0

其實真係好困難,好睇小朋友自唔自律。
有冇了解下佢做錯練習嘅原因?真係唔識做定係識但hea做?你見到佢做錯晒你會點處理?
我囡升小二,學校都有D練習做,當然佢自己不會主動做,唯有我安排今天做邊頁咁。放工返黎我檢查,冇做必鬧冇情講,有時有好多借口話唔識唔明,我立即教佢,叫佢再話番比我聽個答案,不過我唔比佢寫番在練習上,我要佢明天自己再做番,當然明天有明天的功課,同時暫停明天睇YouTube or TV 。可能囡仲细,都聽話。

angel-papa 發表於 20-8-4 19:41
小朋友嚟緊升上四年班,平日只有工人姐姐係屋企看住。我又唔係home office...

每次我安排練習比佢做,佢 ...

我細果個都係咁,升咗P5就無問題了,會自動做。

回覆 little_yolky 的帖子

好開心聽到亞細咁乖,不過都係得力於你地咁多年的教誨,同埋亞大日日示範,做比佢睇。如果父母唔教,或者教不得其法,好少細路哥一覺訓醒就自然開竅的。

Jane1983 發表於 20-8-5 17:47

好開心聽到亞細咁乖,不過都係得力於你地咁多年的教誨,同埋亞大日日示範,做比 ...

會唔會只因為佢鍾意望住電腦

停課用zoom,功課做moodle,佢似乎好鍾意

little_yolky 發表於 20-8-5 18:41

會唔會只因為佢鍾意望住電腦

你驚回復課堂上課,亞細會pair番  

唔一定的,佢始終係乖的小朋友,知道咩係應該做,亦明白父母心思。

Jane1983 發表於 20-8-5 19:14
你驚回復課堂上課,亞細會pair番   ?

唔一定的,佢始終係乖的小朋友,知道咩係應該做,亦明白父 ...

佢知我就唔駛勞氣咗咁多年啦

Liuvyn 發表於 20-8-5 14:29
其實真係好困難,好睇小朋友自唔自律。
有冇了解下佢做錯練習嘅原因?真係唔識做定係識但hea做?你見到佢做 ...

佢有啲係真係唔識做,又或者懶得去諗,所以就留空左唔做(emoji)(emoji)到我解咗題之後其實佢都知道點做⋯

我都有罰佢,不過未至於話即刻停咗唔俾去睇YouTube,又或者唔俾佢玩某一啲玩具,我只係縮短咗佢時間⋯ 因為我一停晒佢嘅興趣,佢就會好激動咁扭計大喊 我又唔想夜晚放工返嚟都見到佢咁,所以冇罰得佢咁勁⋯鬧就一定有鬧了

洗腦要時間ga,老細。

IloveJJ 發表於 20-8-6 11:06
唔罰得就無辦法了,主動權已經不在你手。
父母心軟,就係將主導權交俾細路,咁唯有求神拜佛希望生出一個自 ...

阿大囉。

ar_mak 發表於 20-8-6 12:02
都唔知係邊個天才發現到唔打機唔睇電視就自然會成績好~

我唔反對打機和睇電視,只要有節制。我直頭買Nintendo switch 比我女,仲要求佢同我一齊睇十八年後

但好多細路,打機打到心盲,咩都聽唔入耳。識人小四為打機打亞媽添。呢d就唔只成績問題咁簡單。

ar_mak 發表於 20-8-6 13:56
如果你個情況咁講,仲反而係利用左佢作為工具,去同個女增加多一個共同話題啦。又再引用番你既例子,假設情 ...

我講小四果個case,最終係鬧爆、收機,細路和亞媽自我檢討。而家都有1年多,睇佢地又回復母慈子孝。

打機呢樣嘢,多數人打打吓都有控制,會outgrow個game,我屋企部任天堂封咗塵。但有d人係唔會,可能同genes有關,唔知點解,做家長唯有看着辦。

IloveJJ 發表於 20-8-6 15:13
阿大都試過偷偷地响被裏面睇youtube 啦!

ar_mak 發表於 20-8-6 12:02
都唔知係邊個天才發現到唔打機唔睇電視就自然會成績好~

雖然唔會自然成績好,但都有影響㗎。我發現阿細一睇手機脾氣特別差,同佢講兩句嘢馬上就發脾氣。
‹ 上一主題|下一主題