用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問12網二三線小學如何?
go

請問12網二三線小學如何? [複製鏈接]

請問12係咪得寶血同李賜豪係二線?
甘三線係咪已經係大家講嗰五寶?
其實兩間二線學術ok嗎?見學位都幾少!
人地又話12五寶都唔算差,調返轉來講二線係咪都可以算得上幾好?

係咪都要搬屋所以直接搬來12網,女k2,有細佬跟尾,所以首選男女校,本身基督教有20分,自行聖雅各定11網peter好?(peter好似今年好多20分入到)

多謝賜教,真心唔識,感謝回覆
   13    0    0    0

cssmandy 發表於 18-12-1 02:56
其實兩間二線學術ok嗎?見學位都幾少! ...

求賜救,thx

基督教好像net11比較多選擇

回覆 cssmandy 的帖子

我其實都本來諗住小朋友自行入唔倒,就試吓抽或叩入寶小,我有去過佢哋嘅講座,老師同其他員工都幾好同友善,話有90%學生升中派頭3志願,冇其他一缐頭小學咁谷,我當佢係一線尾小學咁睇,啲教育專欄都比唔錯嘅評價,不過佢哋係普教中,唔知係咪適合你嘅小朋友或係咪你所希望嘅模式

momocccmomo 發表於 18-12-1 13:53
同感,不過Net 12都有真光小學(雖然唔係津小)

唔好意思,我想問吓五寳即係指邊幾間?

jclee11002 發表於 18-12-1 14:08

每間都係好学校
做足資料搜集, 三線學校都有佢成為三缐的原因, 可能只係宗教原因/地点偏遠/多其他国籍学生, 但可能教育水平未必差

灣仔學校多數係齋校直屬,入男女校的話,升中時會幾頭痛

如果基督教20分,建議搬16網抽基灣,有新基,舊基,柴米,好大機會入,東區升band 1率高

回覆樓主

我聽嘅係12網六寶

momocccmomo 發表於 18-12-1 13:53

有細佬跟尾呀,大家都好似講到11網男仔升中無乜選擇,入唔到kc就b2聖類斯!

jclee11002 發表於 18-12-1 13:55

我其實都本來諗住小朋友自行入唔倒,就試吓抽或叩入寶小,我有去過佢哋嘅講座,老師 ...

請問寶血普教中係6年都全普教中嗎?thx

有人話係六寶,我怕答錯你,我本身唔係住港島,行情唔太熟唔好意思

mannewliv 發表於 18-12-1 16:41
灣仔學校多數係齋校直屬,入男女校的話,升中時會幾頭痛

我見好多入鄧兆堅,聽講哩間中學都b1?

ruudi82 發表於 18-12-1 14:29
每間都係好学校  
做足資料搜集, 三線學校都有佢成為三缐的原因, 可能只係宗教原因/地点偏遠/多其 ...

我覺得要搵所謂寶校的討論有d難,例如保良局,真係無乜人講,有兩間多南亞裔嘅都叫有特色(英文教學、中文簡單),都仲有野俾人講!
可能大家都target一二線,所以集中討論一二線!

rinarina 發表於 18-12-1 16:47
如果基督教20分,建議搬16網抽基灣,有新基,舊基,柴米,好大機會入,東區升band 1率高 ...

哩幾間20分機會大嗎?都係一線小學?
我見灣仔中學都好似幾好,東區未研究過添,介唔介意講多d?感謝你

cssmandy 發表於 18-12-2 01:14
哩幾間20分機會大嗎?都係一線小學?
我見灣仔中學都好似幾好,東區未研究過添,介唔介意講多d?感謝你:fo ...

灣仔區係有6間相對升中比較弱既小學。不論甚麼教學模式或質素如何,回歸現實,升中派位成績係相對比較欠理想,或許,因同區直屬聯繫小學擁有高%Band 1組別學生,要在本區成為B1生並不容昜。所以,灣仔區學生升中可能取決於小學階段,尢其是入到直屬小學,變成海闊天空,但灣仔暫仍係B1位非常充足既區,應係全港首位~

論東區,即12/14網,本區有7間坊間稱B1組別中學,本區小學和中學名氣上無灣仔區咁嚮亮,除左庇利羅仕,但相對男女中學比較多,小和中學入學亦無灣仔咁激烈,升中選擇變數較多,係比灣仔表面優勝~

6間比較無咁受家長歡迎既小學係,嘉,黃,覺,陞,張,雲官~~~

醒目開學勳章 王國長老

cssmandy 發表於 18-12-2 00:47
請問寶血普教中係6年都全普教中嗎?thx

應該係,小一而家已普教

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-12-2 09:52
6間比較無咁受家長歡迎既小學係,嘉,黃,覺,陞,張,雲官~~~

講真,乙3打後擺明要揀呢d,多人入左,正常比例下,會多左有質素家長學生,長遠學校質素有望提升
咁當然學校教唔學得好亦好大影響
‹ 上一主題|下一主題