用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全級106人,考100,咁係咪band 3呀
go

全級106人,考100,咁係咪band 3呀 [複製鏈接]

唔鍾意讀書,平時做功課做好耐,唔專心,好擔心佢會入到間差學校學壞
   0    0    0    0

好大機會係。
考咗呈二?如果未考,唯有加油努力追前D

hellohelloruby 發表於 17-10-14 09:18
唔鍾意讀書,平時做功課做好耐,唔專心,好擔心佢會入到間差學校學壞

好大機會係,除非神校,睇返過往派位有幾多入b3就是知,呈二三努力追返上去!

b3410 發表於 17-10-14 09:37
好大機會係。
考咗呈二?如果未考,唯有加油努力追前D

今年小五,呈一都未
佢唔鍾意讀書

btw, 我都鍾意孔劉
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

oiyau2005 發表於 17-10-14 09:39
好大機會係,除非神校,睇返過往派位有幾多入b3就是知,呈二三努力追返上去!
...

好難追,佢係冇心讀嗰隻,温咗好多日諗住會合格,點知都唔合格,我心力交瘁
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆樓主:

遊戲规則多是,二手準備考私直國際等/叩門/留國…

hellohelloruby 發表於 17-10-14 09:53
好難追,佢係冇心讀嗰隻,温咗好多日諗住會合格,點知都唔合格,我心力交瘁
...

咁如果一直都係咁,估計冇大進步,可以今天揀b2尾丶b3頭校風好嘅學校去睇下,睇下考埋呈一點,出年再揀下學校睇。

Btw: 敏敏都好靚仔

hellohelloruby 發表於 17-10-14 09:51
今年小五,呈一都未
佢唔鍾意讀書
唔係個個小朋友都鐘意或者叻讀書。不過每個小朋友都有自己的獨到之處。有冇其他興趣愛好或長處?
我有一位朋友的囡囡都係好唔鐘意讀書,成績好差。不過佢好鐘意畫畫,痴迷個種,而且畫的好好。朋友掙扎幾年,最終決定放棄傳統學校,轉去國際學校,開心好多。

b3410 發表於 17-10-14 12:02
唔係個個小朋友都鐘意或者叻讀書。不過每個小朋友都有自己的獨到之處。有冇其他興趣愛好或長處?
我有一位 ...

我個仔都係好鍾意畫畫,不過國際學校未必負擔到

hellohelloruby 發表於 17-10-14 13:43

體藝中學

體藝好像band1

hellohelloruby 發表於 17-10-14 13:43

可以考慮下呢間,不過佢好似係B2學校。 http://www.creativehk.edu.hk/

hellohelloruby 發表於 17-10-14 09:18

唯一出路找校風較好,管得嚴的b3學校。面對現實,中一派位不是六合彩,不要有投機心,否則子女派出三十選擇以外,後果自負。

hellohelloruby 發表於 17-10-14 09:53
...

還是有特殊學習困難

醒目開學勳章 王國長老

brother4 發表於 17-10-14 14:27
體藝中學
體藝係B1
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

真實個案

朋友同事上年派位, 成績係差, 自行選間B3尾校風好一點都失敗, 原來佢個仔操行好差。

所以, 樓主, 如小朋友在成績方面難以提升, 但操行一定要好, 到自行都可試B3頭校風好的學校

TKO 匯知中學

學費合理, 唔係剩係讀書可以接觸下其他野.
希望每天開心渡過 ;-)

Soundervolt 發表於 17-10-14 16:18
可以考慮下呢間,不過佢好似係B2學校。 http://www.creativehk.edu.hk/
呢間學費都唔平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jessy 發表於 17-10-15 23:26
TKO 匯知中學

學費合理, 唔係剩係讀書可以接觸下其他野.
匯知..... 自從陳葒走後, 成日用"勵志"故事賣廣告, 商業化咗好多..... 而且成績其實真係嘛嘛
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-16 09:05
匯知..... 自從陳葒走後, 成日用"勵志"故事賣廣告, 商業化咗好多..... 而且成績其實真係嘛嘛
...
但係B3同學仔主要搵校風好唔學壞啫, 成績已經係其次了。
‹ 上一主題|下一主題