用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我覺得社會應該要重視下中小學生沉迷打機問題 ...
go

我覺得社會應該要重視下中小學生沉迷打機問題 [複製鏈接]

究竟打機系一種文化,放鬆的活動,定系一種慢性毒藥,另類的社會的問題?中小學生心智未成熟,自制力弱,係咪應該教育佢地要向“沉迷打機”say no ? 有時做家長真的很無助,現在成街都系手機鋪,朋友個個有手游,家長禁唔得幾多,勸多兩句自己都覺得討厭。
   0    0    0    0

回覆樓主:

點解家長唔勸得咁多?識得教就會同小朋友定好規矩架啦!家長有教導的責任。唔識教就唔好開始比手機,好簡單。比咗手機就唔管先出問題。

COLOURDAY 發表於 17-3-3 22:16
究竟打機系一種文化,放鬆的活動,定系一種慢性毒藥,另類的社會的問題?中小學生心智未成熟,自制力弱,係 ...

要社會重視?又關社會事?點解唔係由家庭做起?我覺得父母應該重視中小學生沈迷打機的問題先囉。

我見過有家長沈迷打機同煲劇,上樑不正下樑歪機會率高好多。有 d 家長甚至當手機係奶嘴,細路一想發脾氣就畀部電話佢玩,有 d 細路甚至冇問過阿爸阿媽就係佢地個袋到攞部電話出來,我係酒樓見過唔少。不過依家越來越多家長買靚手機畀仔女,中學就話需要 whatsapp group 傾 project、搵老師、約補習老師時間等等,小學生真係需要嗎?

智能手機推出果陣,我都係用緊 Motorola 龜殼機,中三先用阿爸部舊 Samsung Mini (因為班長好多通知都係 whatsapp group 講,我冇 whatsapp 所以冇帶野畀老師扣分),但係我主動要求冇行動數據,同埋部 Mini 容量得 2 GB,裝唔到好多野,咁就唔會玩到遊戲,只會玩到 d 好低 B 連小學生都嫌棄的遊戲。

我上門同兩姐妹補習果陣,有一次佢地父母在場,個家姐(中一)未上堂所以玩電話,佢阿媽話即刻話,你今日已經玩左 30 分鐘,交電話,我地講好左,簽埋約架wor,冇得通融。家姐雖然有少少不滿,但係都好聽話咁交電話。

小朋友係會比較自律低,但係家長可以幫手提高同一齊抗拒誘惑,身先士卒,言傳身教。已經畀左手機,都可以亡羊補牢,為時未晚。

水能載舟 亦能覆舟

洋蔥頭媽咪  Agree  發表於 17-3-4 23:09
October.  都係既。  發表於 17-3-4 10:28

家長責任最大,社會點重視都無用。

社會並沒鼓吹打機,是朋輩影響最大。所以家長要好好同自己子女溝通和教導。

靠人不如靠己,家長以身作則,唔打機唔煲劇,一見到仔女有打機瞄頭,就即刻禁止,電子產品一開始咗就好易沉迷,阿仔都返來講,佢中一時同學,當時成績都唔差,後尾群埋打機朋友,成績個個學期都退步,有d科開始唔合格。
不過,亦有見過自律性高既學生,本身對學業上心,會溫完書先打機,學業成績保持得好好,只是呢類學生本身有佢既特質,其它人還是打少d機好d。

jumphigh 發表於 17-3-4 09:09
向沉迷say no學校一直有教啦,家長自己有冇教?你孩子沉迷打手机你点解比佢咁做?你有責任制止有責任没收 ...

你又知人地冇做?人地先知先覺在小學群組講中學生,你明未?個個話自己果個控制到,我接仔放學唔通見鬼?小學仲細睇得住,中學呢?本來我冇必要喚醒人,但因為朋輩影響,社會氣氛都變咗質。
就算小朋友做好課業也不宜花過多時間在電玩,有限既休息時間要静下來思考下,感受下生活,觀察下身邊人同事。本來社交既機會冇埋正常嗎?
話時話有啲grame 真係好毒,打唔完,又進级,轉頭又有message 開冇鬼宝盒加分,設計員既腦袋要小朋友成隱有幾難?我最憎打機又唔識,真係要有選擇性地比小朋友接觸。

jumphigh 發表於 17-3-4 12:26
你係樓主?你出post想唤醒人??  咁你唸辦法唤醒自己先啦
...

我認同樓主。又唔明呀?

回覆 October. 的帖子

明白系家長自己責任,不能推卸,自己也很努力做好,小學還可以控制,但到中學,特別是男仔,佢可以去借去街鋪。慨歎越來越多家庭問題由機而起,只是想社會可以宣傳多d, 大家一齊幫下手

October.  學業成績,打機尚算節制。  發表於 17-3-4 21:02
October.  依家唔少家長已經正視沉迷打機問題,四周圍誘惑太多,唯有係自己睇緊d。我仔上咗中學都有打,不過,佢緊張   發表於 17-3-4 21:01

回覆 tutik 的帖子

好多謝你的認同,其他jm說的也有道理,明白有部分家長自己助長歪風,希望姐妹們和平討論

我唔讚成一味禁止,當小朋友年紀漸長一旦接觸反而容易失控,所以培養孩子自控能力相比禁止來得有效。其實打機亦非洪水猛獸,適量電玩對孩子亦有正面作用,但是家長必須從小就要引導小朋友,一旦發現小朋友未能自控,家長就有責任必須出手,約法三章或禁止一排,慢慢培養小朋友嘅自制能力。唔可以懶社會、懶學校,要教育孩子,絕對須要由家長做起,其實有部份家長自己都一樣沉迷,甚至從小就放縱子女、電子奶嘴,時下有好多小學生家長在小朋友未有要求時,已急不及待出智能手機給他們,仲話唔新款小朋友唔用,根本家長先係最大責任。

jumphigh 發表於 17-3-4 09:09
向沉迷say no學校一直有教啦,家長自己有冇教?你孩子沉迷打手机你点解比佢咁做?你有責任制止有責任没收 ...
我聽過有初中家長向學校要求,佢話自從出左部手機(唉瘋 )比子女後,常常機不離手,又唔做功課唔溫習,所以要求學校幫手管嚴啲。我聽了真心覺得很可笑 ,部 唉瘋 係家長自己要買給孩子,自己唔去管叫學校管嚴啲,唉...... 家長其實有冇諗下問題出在哪裏??

回覆樓主:

男孩子要多運動發洩過旺精力,建議多外出户外活動,就會忘記打機的刺激。 慢慢開解,唔好硬碰硬影響親子關係。 當孩子覺得受專重,才會尊重父母的 勸導。

planetearth 發表於 17-3-4 23:24
男孩子要多運動發洩過旺精力,建議多外出户外活動,就會忘記打機的刺激。 慢慢開解,唔好硬碰硬影響親子關 ...

係呀,我仔就係仲有其它嗜好,平時練下琴又參加制服團體,加上學業俾到佢滿足感,時間分薄咗,唔會一味打機。

仲有,爸爸好肯花時間陪個仔玩,同仔天南地北,中西史科學一齊傾,爸爸對仔既影響非常之大。
‹ 上一主題|下一主題