用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 某津校放學時家長外觀&表現
go

某津校放學時家長外觀&表現 [複製鏈接]

你們覺得可以反映到什麼嗎?

某津校小學生撞紅燈,爸爸沒理,口食住煙,吞雲吐霧,跟隨後面撞燈..

我們家&朋友圈都不食煙,我們亦強調小朋友要遵守交通規則既重要性,見到咁既放學情景,一個都破壞左我對間學校既觀感。老公覺得小事,對學校不公平,你地覺得呢?

0    0    0    0

AnnaDoll 發表於 16-9-24 16:08

某津校小學生撞紅燈,爸爸沒理,口食住煙,吞雲吐霧,跟隨後面撞燈..

我support你老公。

除非好多家長係咁。一個半個,你咁諗好主觀。

我見過Maryknoll都有學生在公眾場合冇禮貌/講粗俗説話,但兩三個,唔會令我覺得呢間學校唔好囉。

引用:你們覺得可以反映到什麼嗎? 某津校小學生

原帖由 AnnaDoll 於 16-09-24 發表

小事

回覆:某津校放學時家長外觀&表現

津校,乜人都讀得喎

回覆:某津校放學時家長外觀&表現

我亦見過某私校既家長,揸住架名車,大支野咁停架車係馬路中間等放學,block住成條馬路,d車狂呠,佢都懶理。只可以話學校係社會縮影,乜人都人,好難避免。

Chirley    發表於 16-9-24 19:06

神校學生都會講粗口,但唔會影響家長對神校嘅愛戴

我啱啱喺英華in完,都有個籃球隊嘅肥仔對住啱啱面試完走果啲小朋友話佢哋低能仔

Chirley    發表於 16-9-24 19:06

呢個世界咩人都有, 雖然係物以類聚,
但總有D例外,
唔會一竹竿打一船人既..
而且相信學校都唔會想咁

津校大抽獎,乜人都有,比樓主觀察到更壞的,亦會有。

但好唔似樣的父母,唔等於仔女就係差,無篩選收生的原則,就係比機會唔同階層和背景的小朋友。嫌棄人地最好係去直私、國際,但學校揀過亦唔代表一定係好。

樓主,得罪講句,你都幾天真
食煙有違法嗎?不食煙就代表好人和有質素嗎?你這生沒衝過燈嗎?

我有個朋友大囡响女拔中二,細囡讀緊女拔小四,幼稚園讀CCKG, 媽媽是銀行高層,爸爸是我朋友,做生意的,也是三X會會員,他家族也是,每次司機載他接囡放學都穿西裝和坐賓尼,或有時自駕法拉利去接。除了有錢,外人從表面看不出什麼

你對這校中小學有何看法呀?

仲有,我仔讀緊名津
上小一頭3個月,我看到他書上寫了「Fuxk」,佢答我同學仔教,果個仲要考笫一的。有次,佢問我「son of the bitcx」點解,係一個小三哥哥教佢

其實粗口人人都識,佢都應該識,最重要教識佢這是罵人的,什麼時候/年紀不能說和講了可以有什麼後果

引用:仲有,我仔讀緊名津上小一頭3個月,我看到

原帖由 Tintin926 於 16-09-24 發表
仲有,我仔讀緊名津
上小一頭3個月,我看到他書上寫了「Fuxk」,佢答我同學仔教,果個仲要考笫一的。有次, ...
Agree, 好多嘢唔係避就得,適當的教育才最重要;小朋友好奇心重,你越避越禁佢可能得到反效果!專業人士夠會講粗口、食煙飲酒衝燈,咁你會唔會叫子女唔好做律師(打個比喻)?呢啲都係自小教育㗎啦,父母盡咗力,佢就算他日出來做嘢時做啲你唔喜歡既行為,你又管得幾多!

如果連津校既一小撮人有呢啲行為都咁睇唔過眼,不如困他在家home school啦,千萬唔好俾佢接觸外界!

Tintin926  Well said, never know the whole by mono-perspective.  發表於 16-9-24 22:42

社會大於學校,你見到的只係社會上某類人,這並不能代表那所學校的本質。個人修養往往係家庭教育一部份,並不一定是學校的一部份。

那其他人見他衝燈,能否話香港人真係不遵守交通規則?

99dogdog 發表於 16-9-24 20:52
Agree, 好多嘢唔係避就得,適當的教育才最重要;小朋友好奇心重,你越避越禁佢可能得到反效果!專業人士夠 ...

現實是,專業人士d粗口都可以講得好流暢,特別是關埋門背後鬧client的時候

siden 發表於 16-9-24 16:20
我support你老公。

除非好多家長係咁。一個半個,你咁諗好主觀。
係呀!我妹讀九龍塘band 1中學,見唔少名中著住校服講粗口,今年港姐冠軍d粗口仲勁
同埋無車衝紅燈,好多hk人都試過。

好彩你有個咁明事理既老公.

第一係家長食煙姐,第二係少數目。大範圍先擔心。

回覆樓主:

Home school 吧
利申:識人home school, 但唔係因為呢d原因囉

仲有呀,紋身越嚟越普遍,如果你有呢啲「標準」,可以唔使報小一啦。
利申:名校爸媽都有紋身

momama 發表於 16-9-25 10:18
仲有呀,紋身越嚟越普遍,如果你有呢啲「標準」,可以唔使報小一啦。
利申:名校爸媽都有紋身
...

普遍唔能夠成為一個標準。

個人覺得講粗口食煙都係一個標準,當然要大範圍先有指標意義。
‹ 上一主題|下一主題