用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我覺返學無咩用, 上補習班先有效果, 有無人一樣? ...
go

我覺返學無咩用, 上補習班先有效果, 有無人一樣? [複製鏈接]

小朋友學野好慢又心散, 只有去補習時1對1才OK, 才學到野. 返到學校好多時都遊遊下.  真係想唔返學, 只返補習班.  反而多D時間睇書, 去玩...

karen55407  本末倒置  發表於 16-6-17 22:47
   1    0    0    0

咁你小朋友幾大?會唔會神化咗補習呢?

回覆 tutik 的帖子

我小朋友5歲, 專注力唔夠, 一大班人上堂佢就遊雲, 上幼稚園一個字都認唔到. 返補習班先認到.  補習班仲係要係一對一先有用, 要老師篤住佢唔比佢攪三攪四.  

cocokan2004 發表於 16-6-16 23:40
小朋友學野好慢又心散, 只有去補習時1對1才OK, 才學到野. 返到學校好多時都遊遊下.  真係想唔返學, 只返補 ...
小朋友專心上堂,就明白老師教咩。 反而唔需要去補習社。

papapapa    發表於 16-6-17 14:28
mayyylai  Agreed  發表於 16-6-17 10:55

回覆:我覺返學無咩用, 上補習班先有效果, 有無人一樣

返學其實學埋社交

返學其實學埋社交, 同玩吧

補到大學畢業

karen55407    發表於 16-6-18 07:51
mayyylai    發表於 16-6-17 10:55
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:cocokan2004 的帖子

Homeschooling

咁你要针对孩子根本性问题找出解決辦法,而不是满足於眼前治标不治本的補習方式。上小學、上中學后要學的東西很多,不是一個半個補習老師可以教到的,你孩子亦不会有咁多时间去應付各科專科補習。再者,家長看輕學校教育亦会引致孩子不尊重学校及老師,操行亦自然会受影响,當中得失你自己要想清楚

樓主小朋友因為有特殊須要,所以見倒1對1教學方式對其小朋友進步大,就忽略了學校學習嘅重要性,覺得返學無用。
要明白小朋友返學除了求知識外,亦學習緊社交/自理/禮貌/協作/群體生活/解決問題能力 ..... 等,對小朋友成長影響深遠,若家長只睇補習為孩子帶來小小知識就忽視左學校學習對小朋友嘅重要性,家長似乎太短視啦。

可能樓主小朋友專注力不足,
要選D輕鬆或者SEN小一

cocokan2004 發表於 16-6-17 00:31
回覆 tutik 的帖子

我小朋友5歲, 專注力唔夠, 一大班人上堂佢就遊雲, 上幼稚園一個字都認唔到. 返補習班先 ...
其實你要明白返學除左學知識, 小朋友溶入社會, 交際, 識朋輩......先係重點.

karen55407    發表於 16-6-18 07:52

小學全日制唔會有咁多時間1:1,除非申請homeschooling

引用:小朋友學野好慢又心散,+只有去補習時1對1才

原帖由 cocokan2004 於 16-06-16 發表
小朋友學野好慢又心散, 只有去補習時1對1才OK, 才學到野. 返到學校好多時都遊遊下.  真係想唔返學, 只返補 ...
我想是專注力出了問題。其實可申請去政府評估中心檢查下。到小學階段除非你homeschooling, 否則都是一般注流教學方式,大班上堂,回家你要重新教他一遍。若做了評估除可了解專注問題,亦可了解小朋友的智能,因專注弱,又未必智能差,有些小朋友專注差,智能可以是很高的。上到小學家長都緊張成績,食藥與否會是家長最大的掙扎,因為改善會很明顯。

Homeschooling雖然偏,但個別小朋友確係有用。但homeschooling要做得好,好難好難,社交亦難兼顧。

Jane1983 發表於 16-6-17 11:32
Homeschooling雖然偏,但個別小朋友確係有用。但homeschooling要做得好,好難好難,社交亦難兼顧。 ...

完全認同。曾經輕輕想過比阿囝homeschooling,在他來說一定最合他心意。不過一想到自己可否有效應付,加上社交場景的配合已打退堂鼓。過去幾年的小學生活,囝囝當然有唔開心的時候,但亦讓他親身體會到如何在群體中自處及成長,過程是有痛苦的但必須。

Jane1983  社交智能好緊要  發表於 16-6-17 12:01

我女小一, 也是SEN, 我明白, 在學校上堂遊全天, 又係要1:1才可, 真是好苦勞.

引用:樓主小朋友因為有特殊須要,所以見倒1對1教

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-06-17 發表
樓主小朋友因為有特殊須要,所以見倒1對1教學方式對其小朋友進步大,就忽略了學校學習嘅重要性,覺得返學無 ...
講得正確

‹ 上一主題|下一主題