用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教是否應選11校網?
go

請教是否應選11校網? [複製鏈接]

請教11校網or48校網?我本身家住東九,天主教有20分,男仔,無細佬妹跟尾,接受做功課生活,學術底幾好,可惜性格慢熱,怕玩唔到小一面試遊戲,想靠大抽奬。如果想係11校網租個單位,最遲幾時要租?同埋11校網是否最佳選擇,做左功課睇黎嗰邊似乎好多好選擇,同埋中學間間都唔差,請教大家覺得如何?

karen55407  hkpapa852的魔力  發表於 15-8-10 22:01
   9    0    0    0

回覆:請教是否應選11校網?

好正路的想法

最遲一月

引用:請教11校網or48校網?我本身家住東九,天主

siusiufun2010 發表於 15-8-10 20:26
請教11校網or48校網?我本身家住東九,天主教有20分,男仔,無細佬妹跟尾,接受做功課生活,學術底幾好,可 ...

男仔無細佬妹, 諗得長遠D, 考慮埋升中既話我唔會建議去11網.
因為11網既升中網 - KL1 中西區, 利女不利男.

較觀塘48網好 (以小學和中學派位一齊計), 暫時認知既只有16網, 32網和88網.

但其實48網本身亦唔差, 有不少一線同二線小學, 起碼無乜機會變天地網, 而且"得天獨厚"(多謝教局), 可以抽埋隔離網既一線同二線小學.

去到升中, 即使一線中學學額無其它幾個網咁充足, 但男仔可抽既一線中學, 比例上同係中西區差唔多, 但選擇多好多, 又唔需要花時間, 金錢, 人力物力去搬屋. 真係要搬, 不如為如子女升中日後搬過另一個好D既中學網啦!

aazz  其實可以租吉單位的嗎?教育局會不會派人上門檢查。。  發表於 15-8-12 09:35
siusiufun2010  thanks! 好詳細呀!我其實只會租個吉既單位為左抽學校咋, 咁似乎男仔唔抵,咁如果要租,咁即係去16、32、88   發表於 15-8-11 11:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我情況同樓主類似,但我係囡,冇細佬妹跟尾,亦冇宗教分,是否搬得過。

winnietingting  Worth to use large sum of money of moving house to net 11?  I am still thinking, hehe.  發表於 15-8-11 14:42
siusiufun2010  我係囡囡既話,我都唔會struggle, 即去,11校網女仔既中學超好  發表於 15-8-11 11:20
hkpapa852  女就去11網啦!  發表於 15-8-11 11:08

其實照咁睇,乖乖地留返係48似乎好D,小學我心儀兩間兆強,其實呢2間做到超過50%去BAND ONE,不過呢區好多小朋友, 拎住20分既人好多.....

再加埋我原本是43校網,真是完全不需要猶豫~

女仔11校網 有什麽好中學可選擇呢?我真是不太熟這區。。

aazz 發表於 15-8-11 11:57
女仔11校網 有什麽好中學可選擇呢?我真是不太熟這區。。
英華女校, 聖心, 聖嘉勒, 聖士堤反女子

aazz  聽到都留曬口水。。。  發表於 15-8-12 09:37

引用:其實照咁睇,乖乖地留返係48似乎好D,小學

原帖由 siusiufun2010 於 15-08-11 發表
其實照咁睇,乖乖地留返係48似乎好D,小學我心儀兩間兆強,其實呢2間做到超過50%去BAND ONE,不過呢區好多 ...
有無考慮過中西區兩間聖安多尼?  你有天主教20分, 中尼應該好穩陣,  派位又幾好。

用20分去搏  net 48兩間兆強, 要有心理準備玩埋大抽獎甚至叩門, 因為基督教徒和天主教徒同樣都有宗教分, 競爭大得多!

引用:請教11校網or48校網?我本身家住東九,天主

原帖由 siusiufun2010 於 15-08-10 發表
請教11校網or48校網?我本身家住東九,天主教有20分,男仔,無細佬妹跟尾,接受做功課生活,學術底幾好,可 ...
"thanks! 好詳細呀!我其實只會租個吉既單位為左抽學校咋, 咁似乎男仔唔抵,咁如果要租,咁即係去16、32、88   "
唔居住租用的單位,算唔算用假地址?

yamin 發表於 15-8-12 00:31
"thanks! 好詳細呀!我其實只會租個吉既單位為左抽學校咋, 咁似乎男仔唔抵,咁如果要租,咁即係去16、32、8 ...

算呀! 自己睇後果啦! 以下動新聞, 明眼人一睇就知「租吉單位」

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140607/52559277

yamin 發表於 15-8-12 00:31
"thanks! 好詳細呀!我其實只會租個吉既單位為左抽學校咋, 咁似乎男仔唔抵,咁如果要租,咁即係去16、32、8 ...
其實調査人員家訪的時候, 更會詢問管理員「小孩是否經常出入?」, 如果有心租單位, 不如屈就吓, 住幾個月吧!
由K3的一月住到九月開學, 心安理得, 就算係細單位, 都係住幾個月之嘛

引用:Quote:yamin+發表於+15-8-12+00:31+"thanks

原帖由 lauwingtai 於 15-08-12 發表
其實調査人員家訪的時候, 更會詢問管理員「小孩是否經常出入?」, 如果有心租單位, 不如屈就吓, 住幾個月吧! ...
謝謝分享。我quote左樓主較早前的回應,希望佢注意啦。我的情況係,想搬去net 12同麻麻住。但返開大埔的幼稚園上午班,如果k3搵唔到灣仔的幼稚園插班,其實都幾麻煩。正正常常在灣仔區讀開幼稚園,k3又點會走?插班相信好難搵。唔通k3下學期唔讀書,為左搬去灣仔大抽獎?

yamin 發表於 15-8-12 01:03
謝謝分享。我quote左樓主較早前的回應,希望佢注意啦。我的情況係,想搬去net 12同麻麻住。但返開大埔的幼 ...
K3好多集團式幼稚園有吉位的, 要灣仔可能難點, 但港島區實有, 那些啓X、迦X、明X都通常有位。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-8-11+12:33+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-11 發表
但其實48網本身亦唔差, 有不少一線同二線小學, 起碼無乜機會變天地網, 而且"得天獨厚"(多謝教局), 可以抽埋隔離網既一線同二線小學.

唔係好明白何謂抽埋隔離網,可否賜教?

引用:Quote:pomanlife+發表於+15-8-11+14:08+英

原帖由 johnnywalker 於 15-08-11 發表
其他網就有唔少B1生入B2學校,而中西區呢4大B1女校,基本上位多到收唔晒所有區內B1學生,連B2生都可以升呢 ...
想請教聖心、聖嘉勒唔係會收返自己小學部既學生嗎?

‹ 上一主題|下一主題