用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 其實好想讀York
go

其實好想讀York   [複製鏈接]

York我好喜歡,好想讀,學術好,活動又多姿多采,學校支援又好,但小兒被動膽小害羞,pn學校小班教學,師生比例低,老師照顧全面,怕York大班教學,老師又young, 未必咁識溶化呢個小頑固,佢會被忽略,自信心越低,越唔敢表達自己,咁就敝家伙,用家家長,有冇家長小朋友類似情況,或者用家覺得老師怎樣?

3    0    0    0

回覆:Meiyeemama 的帖子

點解你會話york pn老師young呢?

Pn既老師大部份都好有經驗一d都唔young, 你見到後生個d只係助教黎,york pn 有好多助教幫小朋友著外套,排隊,錄影,影相,派茶點,唔通呢d搵個好好經驗既班主任去做咩

引用:點解你會話york+pn老師young呢? Pn既老師

原帖由 ctnt2012 於 15-06-01 發表
點解你會話york pn老師young呢?

Pn既老師大部份都好有經驗一d都唔young, 你見到後生個d只係助教黎,york  ...
眼睇到佢地係後生,唔知佢地正教定助教,唔知先要問,知就唔使問

回覆:其實好想讀York

完全明白你concern, 我去年亦有同樣問題。。。仔仔今年讀k1, 起初亦係由小班的pn 轉來,佢亦比較靜,講野唔多,起初我會打比老師,借頭借路問下佢上課情況。8月開學時少許唔適應,去到term 1完左已好大進步,不論學術社交都好左好多,每月有個report 在手冊上會睇到小朋友進度。york 老師好好,課程以致教法做到愉快學習。唯一唔好的是行政亂少少,但都比好幾年前大女讀時好左。k1 是幾特別的,小朋友由bb變為學生仔,比啲信心自己小朋友

引用:完全明白你concern,+我去年亦有同樣問題。

原帖由 close 於 15-06-01 發表
完全明白你concern, 我去年亦有同樣問題。。。仔仔今年讀k1, 起初亦係由小班的pn 轉來,佢亦比較靜,講野唔 ...
好開心聽到你分享
好多謝你比我的意見

回覆:其實好想讀York

喜歡就讀,不要令自己後悔!

基本不用擔心,我小朋友剛讀PN至今一年不足,由怕羞仔變到見人就想人地抱佢,小朋友係學校生活,真的可以轉變很大.....

引用:York我好喜歡,好想讀,學術好,活動又多姿

原帖由 Meiyeemama 於 15-06-01 發表
York我好喜歡,好想讀,學術好,活動又多姿多采,學校支援又好,但小兒被動膽小害羞,pn學校小班教學,師生 ...
吾需要擔心,我囡怕羞變了外向自信

York PN 的學術如何?有功課做嗎?

回覆:wslwilson 的帖子

Pn下學期有功課

引用:基本不用擔心,我小朋友剛讀PN至今一年不足,

原帖由 chungayu2 於 15-06-05 發表
基本不用擔心,我小朋友剛讀PN至今一年不足,由怕羞仔變到見人就想人地抱佢,小朋友係學校生活,真的可以轉 ...
犀利呀👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

引用:Quote:原帖由+Meiyeemama+於+15-06-01+發表

原帖由 sjssjssjs 於 15-06-17 發表
吾需要擔心,我囡怕羞變了外向自信
你女女好叻呀!180度轉變,唔知我女會唔會呢

引用:Quote:原帖由+sjssjssjs+於+15-06-17+發表

原帖由 Meiyeemama 於 15-06-25 發表
你女女好叻呀!180度轉變,唔知我女會唔會呢
我個囡變得好嘈
好嘈

Meiyeemama 發表於 15-6-1 09:20
York我好喜歡,好想讀,學術好,活動又多姿多采,學校支援又好,但小兒被動膽小害羞,pn學校小班教學,師生 ...

YORK  廿個一班都唔叫大啦.

宣道, 德望, 禮賢  4X 人一班喎....

我個仔係勁內向文靜型,  本來K1有 更名幼收佢, 不過我最後都係選返YORK. 因為資源配套冇得頂.  如果你返過一年見識過  NURSERY 既 HALLOWEEN PARTY & 旅行日,  K1既觀課  &  旅行日後.... 你會死心塌地選YORK.  更加從心裡多謝學校.

York 的確比家長睇到小朋友成長
但如果小朋友係"唔集中" , "心散" 型 , 恐防會跟唔切 , 呢樣學校係幫你唔到

回覆:gattermond 的帖子

呢類型小朋友要揀主流班

ctnt2012 發表於 15-7-7 12:53
呢類型小朋友要揀主流班
我大嗰個九月讀 U3 ,唔轉 lu....
但 York 一上 L2 啲程度真係幾深 ,  如果家長跟得貼 D , interview 小一係學術上應該無難度

回覆:ctnt2012 的帖子

点解主流班?

引用:Quote:ctnt2012+發表於+15-7-7+12:53+呢類

原帖由 gattermond 於 15-07-07 發表
我大嗰個九月讀 U3 ,唔轉 lu....
但 York 一上 L2 啲程度真係幾深 ,  如果家長跟得貼 D , interview 小一係 ...
唔好意思!想問York中文程度夠in 小一嗎?

回覆:gattermond 的帖子

請問國際班有廣東話嗎?還是全英和全普?

‹ 上一主題|下一主題